ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΣΤΟ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Ή ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΪΑΦΑ;

ancaiph

 

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, αποδέχτηκε τη γενική φιλοσοφία της πρότασης των τοπικών εκπροσώπων για τη λειτουργία του νοσοκομείου της Σαντορίνης. Κεντρικός πυλώνας αυτής της ιστορίας είναι η δημιουργία μιας τοπικού χαρακτήρα ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), στην οποία –σύμφωνα με παρευρισκόμενους στη συνάντηση- ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της «κεντρικής» ΑΕΜΥ, αντιτάχθηκε λυσσαλέα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ο Υπουργός όμως, συναίνεσε κάνοντας μάλιστα μια «γενναιόδωρη» παραχώρηση: κάλεσε τους εκπροσώπους του νησιού να συντάξουν αυτοί την πρόταση για τη νέα ΑΕΜΥ και να την προτείνουν οι ίδιοι στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος έχει τον τελικό λόγο σε αυτό το σκέλος.

Ως εδώ καλά. Αλλά…

Γιατί δεν ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας και τα ειδικευμένα στελέχη του να συντάξουν μια τέτοια πρόταση, αλλά παραπέμφθηκε η ευθύνη στους Θηραίους;. Ακόμα περισσότερο: γιατί απλά- εφόσον ήθελε να εμφανιστεί ως ευαίσθητος στα μηνύματα της τοπικής κοινωνίας- δεν ζήτησε μόνο την αρωγή τους, ώστε να δώσει μετά την πρόταση στους ειδικευμένους επιτελείς του, για νομική επεξεργασία και εν συνεχεία δια της ενδοκυβερνητικής οδού να τη διαβιβάσει στον Υπουργό των Οικονομικών;.

Μήπως- δίπλα μου έχω μισό κιλό πιπέρι- το θέμα είναι να μείνει στο απυρόβλητο ο κ. Άδωνις;. Δηλαδή να γίνει ο Στουρνάρας ο κακός της ιστορίας ενώ ο φέρελπις λειτουργός της υγείας, να μείνει στο απυρόβλητο;. Είναι δηλαδή τόσο εξωπραγματικό το ενδεχόμενο, κάποια στιγμή να στείλει ακόμα και μήνυμα συμπαράστασης στο «δίκαιο αίτημα των σαντορινιών»;.   Διότι, η ευθύνη δεν θα είναι πια δική του. Η διεκδίκηση δεν θα τον αφορά πλέον. Η λευκότητα των απόψεών του δεν θα κηλιδωθεί. Αυτός θα έχει ήδη συμφωνήσει, ο «κακός» Στουρνάρας θα αποτελέσει τον επόμενο στόχο των διαμαρτυριών, ενώ ο κ. Άδωνις, θα χτίζει απερίσπαστος το φιλολαϊκό του προφίλ.

Το παραπάνω σενάριο είναι φανταστικό, αλλά το τυρί (της πλήρους αυτενέργειας και αυτονομίας), παραείναι πολύ, για να είναι τσάμπα. Και πήγα να γράψω το τετριμμένο «δεν θέλω να κάνω την Κασσάνδρα», αλλά μετά θυμήθηκα πως αυτή η δύσμοιρη δεν έκανε εσφαλμένες προφητείες. Η κατάρα της ήταν, ότι δεν γίνονταν πιστευτές. Άρα το σενάριο, ας παραμείνει ως «υπόθεση εργασίας».