ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΛΙ

  honey1Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρινόμενη στο διαρκές αίτημα των μελισσοκόμων και στη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) η οποία διαπιστώνει άμεσο κίνδυνο για τις μέλισσες από τη χρήση των νεονικοτινοειδών εντομοκτόνων imidacloprid και clothianidin της εταιρίας Bayer CropScience και του thiamethoxam της εταιρίας Syngenta ενέκρινε την Παρασκευή τον Κανονισμό για τον περιορισμό των τριών αυτών νεονικοτινοειδών. Οι περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2013 και θα επανεξεταστούν το αργότερο, εντός δύο ετών.

 

Με αφορμή την υιοθέτηση της πρότασης, ο Κρίτων Αρσένης έκανε τις εξής δηλώσεις:

 

Οι μελισσοκόμοι μετά από πολυετή αγώνα πέτυχαν την πρώτη νίκη ενάντια στο λόμπι της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστω και αργά αποφάσισε να εφαρμόσει την «αρχή της προφύλαξης» και να εγκρίνει την πανευρωπαϊκή απαγόρευση για δύο χρόνια της χρήσης των τριών νεονικοτινοειδών σε καλαμπόκι, ηλίανθο, βαμβάκι και ελαιοκράμβη για ορισμένες χρήσεις.

Επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια είχα ζητήσει με παρεμβάσεις και γραπτές ερωτήσεις στην Επιτροπή αλλά και επιστολές στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την απαγόρευση των νεονικοτινοειδών που θέτουν σε κίνδυνο τις μέλισσες και τη βιωσιμότητα του μελισσοκομικού κλάδου. Περίπου το 80% της συνολικής επικονίασης οφείλεται στις μέλισσες. Επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι οι απώλειες των μελισσιών στην Ελλάδα ανέρχονται σε ποσοστό 10%-35% κάθε χρόνο, τα ποσοστά αυτά όμως είναι συντηρητικές εκτιμήσεις.

Η πρόταση για την απαγόρευση δέχθηκε τα πυρά των εταιριών BayerCropScience και Syngenta με βασικό τους ισχυρισμό την απώλεια αγροτικής παραγωγής και θέσεων εργασίας. Η χρήση των νεονικοτινοειδών στη γεωργία δεν είναι μονόδρομος. Μεγάλες αγροτικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν περιορίσει τη χρήση κάποιων νεονικοτινοειδών χωρίς απώλειες στην παραγωγή τους. Τη θέση της βιομηχανίας φάνηκε να συμμερίζεται και η κυβέρνηση. Η χώρα μας αν και κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις σε παραγωγή μελιού στην ΕΕ, εκπροσωπούμενη από την κυβέρνηση στις αντίστοιχες ψηφοφορίες ψήφισε αρχικά κατά της απαγόρευσης των επικίνδυνων για τις μέλισσες εντομοκτόνων και στη συνέχεια σε ρόλο «Ποντίου Πιλάτου», αποχή. Αυτή τη στιγμή το κίνημα για την προστασία των μελισσών στην Ευρώπη είναι μαζικό και οι υπογραφές από τις διάφορες διαδικτυακές αιτήσεις υπέρ της απαγόρευσης ξεπέρασαν τα 3 εκ.

Αυτή η απαγόρευση είναι μία μικρή νίκη για τις μέλισσες, τους μελισσοκόμους και τη διατροφική μας ασφάλεια. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την πλήρη απαγόρευση των νεονικοτινοειδών.”

 

Προηγούμενες σχετικές δράσεις του Κρ. Αρσένη:

Επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 29 Ιανουαρίου 2013

Απαγόρευση φυτοφαρμάκων που απειλούν το εισόδημα 20.000 μελισσοκόμων

 

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Φεβρουαρίου 2012:
Αναστολή των αδειών χρήσης νεονικοτινοειδών στην ΕΕ

 

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου 2012:
Τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα και η υγεία της μελιτοφόρου μέλισσας

 

Δελτίο τύπου:

O Κρίτων Αρσένης μαζί με 13 ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28 Ιουλίου 2011:
Η γενοτοξική δράση του φυτοφαρμάκου Imidacloprid

 

Δελτίο τύπου:

Ευρείας χρήσης φυτοφάρμακο προκαλεί μεταλλάξεις στα ανθρώπινα κύτταρα

Υπερψήφιση τροπολογιών στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 14 Ιουλίου 2011:
Απαγόρευση νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων και καταλογισμός ευθυνών στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες για το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Νοεμβρίου 2011:
Μορατόριουμ στα μεταλλαγμένα μέχρι να αποσαφηνιστεί ο ρόλος τους στην εξαφάνιση των μελισσών

 

Γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 20 Σεπτεμβρίου 2010:

Επιστημονικά στοιχεία συνδέουν το σύνδρομο κατάρρευσης των μελισσιών με τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες

Δελτίο τύπου:

Απαιτείται Μορατόριουμ στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες μέχρι να αποκλειστεί ο ρόλος τους στους μαζικούς θανάτους Μελισσών