ΟΜΟΦΩΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑ ΜΕΙΟΥ
Αιτιολογία : Αδυναμία ασφαλούς και ποιοτικής καλύψεις των αυξημένων αναγκών από την υπάρχουσα λιμενική υποδομή του χαρακτηρισμένου λιμένα Αθηνιού.
(α) Επικινδυνότητα: Το χαρακτηρισμένο λιμάνι του Αθηνιού βρίσκετε στην περιοχή της καλντέρας εκτεθειμένο χωρίς καμία προστασία στον κυματισμό δυτικών ισχυρών ανεμών με αποτέλεσμα αρκετές φορές να είναι αδύνατη η προσέγγιση πλοίων.
(β) Βρίσκετε σε πολύ μικρή απόσταση από το ενεργό Ηφαίστειο, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης του, η πρόσβαση στον λιμάνι, πεζών και οχημάτων θα είναι αδύνατη με τραγικές συνέπειες σε περίπτωση έκτατης ανάγκης.
(γ) Επικίνδυνη έως αδύνατη θα είναι και η διέλευση από την περιοχή όλων των πλωτών μέσων, καθώς και η προσέγγιση στον λιμένα Αθηνιο για πρόσδεση .
(δ) Σε περίπτωση σεισμού και λόγω του κατολισθητικού φαινομένου, πέραν των ζημιών που θα δημιουργηθούν στις λιμενικές εγκαταστάσεις, ο δρόμος που οδηγεί στον Αθηνιό είναι βέβαιο ότι θα υποστεί τέτοιες ζημίες που θα τον καταστήσουν απροσπέλαστο.
(ε) Ανυπαρξία επαρκούς χώρου λόγω εδαφικής μορφολογίας για την δημιουργία αναγκαίων χερσαίων λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων .
(ζ) Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, η πρόσβαση και η αποχώρηση γίνετε από έναν κακής ποιότητος και περιορισμένης φέρουσας ικανότητας δρόμου με μεγάλη κλίση του οδοστρώματος, που σε πολλά σημεία υπερβαίνει το 10%. Πολλές κλειστές στροφές, 180 μοιρών, όπου τα μεγάλα βαρέα οχήματα αναγκάζονται να εισέρχονται στο αντίθετο ρεύμα κάνοντας μανούβρες για να στρίψουν, ένας δρόμος όπου στην κάθε ισχυρή βροχόπτωση μεταφέρονται στο οδόστρωμα πέτρες και χώματα, με αποτέλεσμα να τίθεται προσωρινά εκτός λειτουργίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Παρ αυτά ο δρόμος αυτός καλείτε σήμερα να εξυπηρετήσει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν .
(στ) Αναβάθμιση και τουριστική εκμετάλλευση του Αθηνιου. Είναι αδιανόητο η μοναδική φυσικής ομορφιάς καλντέρα στον κόσμο, που αν δεν είναι ο πρώτος, τότε είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που κάποιος επισκέπτεται την Σαντορίνη , αντί να είναι ένας χώρος λειτουργικά και αισθητικά αναβαθμισμένος, με καταστήματα που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, να χρησιμοποιείται για την ασφαλή και ποιοτική διαχείριση κρουαζιέρας, ημερόπλοιων και σκαφών αναψυχής ώστε ο όρμος Φηρών να αποσυμφορήθει και να προκύψουν επιπλέον έσοδα για τον τόπο, ο Αθηνιος εν έτη 2018 συνεχίζει να χρησιμοποιείτε σαν επιβατικό και εμπορικό λιμάνι, ακόμη και για την μεταφορά επικίνδυνων και αδρανών υλικών, όλα αυτά βέβαια όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την λειτουργία του.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι σε ένα πολύ μικρό σχετικά χώρο, επιβάτες και επισκέπτες να συνωστίζονται και να αναμιγνύονται, με νταλίκες ,εμπορεύματα, φορτηγά , επιβατικά και τουριστικά πλοία, και φυσικά με πολλές εκατοντάδες οχήματα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες επικρατεί ένα άκρως επικίνδυνο και τριτοκοσμικό χάος, που προσβάλει τον τόπο μας, αφαιρώντας ταυτόχρονα κάθε δυνατότητα για υψηλού επιπέδου τουριστική ανάπτυξη και κερδοφορία από την εκμετάλλευση της ευρύτερης περιοχής της καλντέρας και ιδιαίτερα του Αθηνιού” .