ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΜΙΑ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΑΡΓΥΡΟΥ

 

 

Με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση βράχων στον δρόμο που οδηγεί στον Αθηνιό, στο μοναδικό εμπορικό λιμάνι της Σαντορίνης, και που δεν είναι η πρώτη φορά, επιτρέψτε μου να καταθέσω μία πρόταση οριστικής επίλυσης του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος του νησιού.

Αν και ως ιατρός γυναικολόγος δεν είμαι βέβαια ειδικός να εκφέρω άποψη, η πολύχρονη ασχολία μου με τα κοινά, η αγάπη μου για τη Σαντορίνη, ο προβληματισμός μου για το μέλλον της και κυρίως οι συζητήσεις μου με ειδικούς επιστήμονες μου επιτρέπουν να επαναφέρω παλαιότερη πρόταση για την τοποθεσία ενός νέου εμπορικού λιμανιού στη Σαντορίνη.

Ο Αθηνιός είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του νησιού. Μπορείτε να φανταστείτε αν – ό μη γένοιτο – είχαμε ένα μικρό ή μεγαλύτερο σεισμό και έπρεπε να φύγει κόσμος ή να έλθει βοήθεια στο νησί, τί θα γινότανε αν υπήρχε μια κατολίσθηση και ο δρόμος ήταν κλειστός.

Έχουν γίνει πολλές προτάσεις για τη τοποθεσία ενός νέου λιμανιού. Από την πολύ προχωρημένη λύση στον Μονόλιθο επί Μαρκεζίνη, όταν ακόμα και οι ογκόλιθοι είχαν αρχίσει να κατασκευάζονται, μέχρι την πρόσφατη σε επίπεδο προμελέτης για τη Βλυχάδα. Γρήγορα και τα δύο σημεία εγκαταλείφθηκαν, ο μεν Μονόλιθος για τα αβαθή νερά και τους νότιους ανέμους (σορόκοι), η δε Βλυχάδα, γιατί εύκολα μπαζώνεται, όπως κάθε χρόνο γίνεται με το καταφύγιο των ψαράδων.

Αν κανείς δει από ψηλά τη Σαντορίνη και ειδικότερα την Καλντέρα, θα παρατηρήσει ένα σημείο στο νοτιότερο τμήμα της, κάτω από το Ακρωτήρι, το οποίο μπορεί να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα.

Αν λοιπόν ενωθεί το Ασπρονήσι με το Ακρωτήρι, όπου το μήκος δεν είναι μεγάλο και το βάθος της θάλασσας είναι μικρό, είναι εφικτή η κατασκευή ενός λιμενοβραχίονα που θα προστατεύσει την περιοχή από τους δυτικούς ανέμους (Γαρμπή και Πονέντε). Ο Βοριάς παρεμποδίζεται από τη Θηρασιά και τα Ηφαίστεια –αν και ίσως θα χρειαστεί μια παράλληλη με το νησί μυτούλα λιμενοβραχίονα που θα το προφυλάσσει τελείως και από τους Βοριάδες.

Έτσι, η Σαντορίνη λύνει οριστικά το πρόβλημά της και στο σημείο αυτό όχι μόνο λιμάνι κατασκευάζεται αλλά οτιδήποτε θέλουμε (μαρίνα, αλιευτικό καταφύγιο, κλπ). Η δε πρόσβαση προς και από το νέο λιμάνι και εξυπηρέτηση είναι πολύ βατή, γιατί η πλαγιά είναι πολύ ομαλή.

Είναι, τέλος, τέτοιο το σημείο, ώστε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα υπάρξει αλλοίωση του φυσικού κάλους της Καλντέρας.

Η πρότασή μου κατατίθεται για προβληματισμό και σκέψη. Ας μη βιαστούν οι συμπατριώτες μου και κυρίως οι αρμόδιοι και πολιτικοί άρχοντες του νησιού να την απορρίψουν.

Στη θέση τους θα έπαιρνα τον καφέ μου και θα πήγαινα στο Σάντο – Καφέ ή στη Μπουτσουνάρα  του Ακρωτηριού και θα έκανα εκεί τον διαλογισμό και τον προβληματισμό μου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *