Site icon Santonews

ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ: ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΝΟΥ

 

  Ο Γιάννης Μαρίνος, είναι διευθυντικό στέλεχος στον κλάδο του Τουρισμού και της Κρουαζιέρας. Αυτή είναι η πρώτη του αρθρογραφική συνεισφορά στη Santonews. Έπονται κι άλλες.

 

“Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ με ανησυχία τα νέα και τις συζητήσεις για την κατάσταση του λιμένος Αθηνιού, χθες μάλιστα εμφανίστηκε κάποια “σωτήρια ” μελέτη σχετικά με το θέμα..

Ως εργαζόμενος άμεσα εμπλεκόμενος με το λιμάνι τα τελευταία 8 χρόνια ( Operation Manager σε εταιρεία εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων )  με πολύωρη φυσική παρουσία στο λιμάνι περί τις 150 μέρες το χρόνο ,αλλά και ως μόνιμος κάτοικος του νησιού επιθυμώ να παραθέσω κάποιες-επείγουσες- σκέψεις.

 

-Το νησί χρειάζεται επειγόντως ένα νέο λιμάνι για την ακτοπλοία στην ανατολική πλευρά, κατά προτίμηση στο Μονόλιθο (λόγω χαμηλής στάθμης της θάλασσας και ταχύτατης επέκτασης μέσα σ αυτή με λιγότερο κόστος,αλλά και λόγω του κομβικού σημείου της περιοχής δίπλα στο νέο δρόμο για την Οία και το αεροδρόμιο).

-Η κρουαζιέρα μπορεί να παραμείνει στον Αθηνιό- με τις κατάλληλες παρεμβάσεις τόσο στο λιμάνι όσο και στις επικίνδυνες πλαγιές-ανακουφίζοντας συγκοινωνιακά το νησί και επιτρέποντας την περαιτέρω ανάπτυξη ενός κρίσιμου τουριστικού τομέα ο οποίος τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Το λιμάνι του Αθηνιού με “γενναία” αναμόρφωση μπορεί να μετατραπεί σε μαρίνα πολυτελείας και το ανεπανάληπτο τοπίο του να πουληθεί  εκδρομή τοπικού ενδιαφέροντος που θα πωλείται όπως το Sunset,  π.χ The road of Athinios

 

Aν και τους θεωρώ αυτονόητους,θα παραθέσω τους  τρεις κυριότερους λόγους που συνηγορούν για ταχύτατη αλλαγή των λιμενικών εγκαταστάσεων στο νησί :

 

1.Λόγοι ασφαλείας: 

Η κατάσταση τόσο στις πλαγιές του Αθηνιού όσο και στο ίδιο το οδόστρωμα επιδεινώνεται σταθερά,όλοι οι εμπλεκόμενοι με το λιμάνι γνωρίζουν τι εννοώ.

Παραβλέποντας το θέμα “ηφαίστειο” και τις μελέτες που είδαν το φως μετά την αφύπνιση του το 2011 ( κάποια απ αυτές έδειχνε οτι σε περίπτωση αφύπνισης οι περιοχές που θα πληγούν πρώτες θα είναι ο Αθηνιός και τα Φηρά),θα υπενθυμίσω

τις φυσιολογικές σεισμικές δονήσεις μέσα στην καλντέρα. Τι θα συμβεί αν κάποια ισχυρότερη απ αυτές αποτελέσει αιτία τεράστιων κατολισθήσεων στις πλαγιές?

Δεν θα αναφερθώ καν στην περίπτωση που πληγεί κάποιο πούλμαν με τουρίστες.

Αυτό θα το βαπτίσουμε “μεμονωμένο γεγονός” για το καλό του τόπου..

Θα αναφερθώ όμως στην πιθανότητα ισχυρών κατολισθήσεων που θα καταστρέψουν με αποφασιστικό τρόπο το οδόστρωμα και το νησί θα αποκοπεί για άγνωστο χρονικό διάστημα από τη θαλάσσια συγκοινωνία…( Ποιός θα βάλει την υπογραφή του οτι η πρόσβαση στο λιμάνι είναι ξανά ασφαλής? Το Λιμενικό? ο Δήμος,το Επαρχείο? η Περιφέρεια? ) .Οι  οικονομικές επιπτώσεις ανυπολόγιστες.

2.Λόγοι ευπρέπειας:

Ξανά τα αυτονόητα. Ολοι μας παρακολουθούμε την αυταπάρνηση του Λιμενικού Σώματος να λειτουργήσει ένα λιμάνι που φτιάχτηκε με σκοπό να εξυπηρετεί το 30%

του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή,και ως πυκνότητα αφίξεων αλλά και ως όγκος διελεύσεων.Καταιγιστικά τα υποτιμητικά σχόλια Ελλήνων και ξένων επισκεπτών για την τριτοκοσμική εικόνα,και μάλιστα συχνά ως πρώτη εικόνα

 του νησιού αλλά και αφάνταστη η ταλαιπωρία οδηγών,ξεναγών,ξενοδόχων κλπ αλλά κυρίως των λιμενικών  κάθε φορά που υπάρχει άφιξη πλοίου.Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σε κανένα άλλο λιμάνι της χώρας και κυρίως: δεν περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από ένα brand name σαν αυτό της Σαντορίνης.Πραγματικός διασυρμός.

 

3.Λόγοι οικονομίας:

H αποσυμφόρηση του τμήματος Αθηνιός-Πύργος-Φηρά από την οδική κίνηση των αφίξεων ακτοπλοίας και η παράλληλη ταχύτατη πρόσβαση των οχημάτων της ακτοπλοίας από Μονόλιθο προς στην βόρεια πλευρά ( Οία) αποτελούν σοβαρούς λόγους εξοικονόμησης καυσίμων αλλά και περιβαλλοντικής καλυτέρευσης.

 

 

 

Η επιλογή ενός μεγάλου σύγχρονου λιμανιού στο Μονόλιθο θα εξυπηρετήσει επιπλέον τρία  σημαντικά θέματα:

-Θα αποτελέσει μία επιπλέον πύλη διαφυγής ( και μάλιστα με πρόβλεψη για 3 εισόδους αφίξεων προς αυτό ) καθότι το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του ’56 ενεργοποιήθηκε πέρυσι..Θεωρώ οτι πρόκειται για σοβαρότατη και υπαρκτή απειλή που δεν έχει εκτιμηθεί επαρκώς.

 

-Θα καταστήσει τη Σαντορίνη κομβικό νησί για την ακτοπλοία με δυνατότητα συχνότερων συνδέσεων τόσο με την Κρήτη (πάγιο αίτημα των κατοίκων) όσο και με τα Δωδεκάνησα,με προφανή οφέλη στην οικονομία.

 

-Ενας μεγάλος και κατάλληλα διαμορφωμένος λιμενοβραχίονας στο Μονόλιθο θα αποτελέσει όχι μόνο ένα ανάχωμα σε πιθανό τσουνάμι ( δυστυχώς δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τεράστιο τσουνάμι του ’56 και τις επιπτώσεις του στην περιοχή μας) αλλά θα προστατεύει και την ποιότητα της άμμου σε Καμάρι και Περίσσα.

 

 

Κλείνοντας και ευχαριστώντας για την φιλοξενία θα ήθελα να επισημάνω ότι την εποχή των υποθαλάσσιων τούνελ,των πτυσσόμενων λιμενικών εγκαταστάσεων και άλλων επιτευγμάτων και καινοτομιών ανά τον κόσμο είναι τουλάχιστον αστείες οι όποιες οικονομικές ή τεχνικού τύπου “αντιρρήσεις” για να αποκτήσει ένα ευπρεπές και ασφαλές λιμάνι ένα νησί που συνεισφέρει με αποφασιστικό τρόπο στην εθνική οικονομία. Αν μη τι άλλο το χρωστάμε στους εαυτούς μας”.

 

Exit mobile version