“Δεν άντεξε, περιμένοντας το ελικόπτερο και μια ΜΕΘ, μετά από εγκεφαλικό  ένας 60χρονος στη Φολέγανδρο.

Όπως δημοσιεύει το τοπικό naxospress.gr, το μεσημέρι της Τρίτης εξηντάχρονος στην Φολέγανδρο κι ενώ μάζευε ελιές έπαθε εγκεφαλικό  και είχε ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Αμέσως μέσω του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου ξεκίνησε η διαδικασία για την αεροδιακομιδή του στην Αθήνα από τη στιγμή που δεν μπορούσαν στην Φολέγανδρο να τον βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα ξεκίνησε ο Γολγοθάς.

 

Η πρώτη απάντηση ήταν «να επιβεβαιώσετε το συμβάν μέσω της Αστυνομίας». Η δεύτερη να βρεθεί κρεβάτι σε Νοσοκομείο, μία διαδικασία που κράτησε αρκετή ώρα μέχρι να ανάψει «πράσινο» φως από τον «Ευαγγελισμό. Και η τρίτη προσπάθεια να βρεθεί ελικόπτερο. Το μοναδικό ελικόπτερο κάλυπτε άλλο περιστατικό και έπρεπε να επιστρέψει, να ανεφοδιαστεί και στη συνέχεια να ταξιδέψει προς την Φολέγανδρο.

Μετά από σχεδόν τρεις ώρες, το ελικόπτερο βρέθηκε και ετοιμάστηκε για το νησί των Δυτικών Κυκλάδων και εν πτήση ενημερώθηκε ότι δεν έχει λόγο να μεταβεί στη Φολέγανδρο. 0 60χρονος δεν άντεξε. Πέθανε”.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τόσο άδικα χάνεται μία ζωή στα νησιά των Κυκλάδων, λόγω ανεπάρκειας του συστήματος. Όμως η κατάσταση εν μέσω πανδημίας γίνεται ακόμη πιο τραγική. Το ΕΚΑΒ έχει περιορίσει σε έναν τον ασθενή που μεταφέρει με ελικόπτερα του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάει πρώτα Αθήνα και μετά να ξαναγυρίσει αντίθετα με ό,τι γινόταν παλαιότερα.

Παράλληλα, χρειάζεται επιβεβαίωση από την αστυνομία για το ιατρικό περιστατικό ώστε να κινηθεί μηχανισμός διάσωσης, προϋπόθεση που είχε ενεργοποιηθεί για τους πρόσφυγες αλλά τώρα αφορά όλο τον κόσμο, με συνέπεια ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Σημειωτέον δε, ότι τα μικρά αεροσκάφη που νοίκιασε πρόσφατα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να πάρουν ύποπτα κρούσματα γιατί η κάψουλα δε χωράει, όπως στα ελικόπτερα.

Όπως σημειώνει επιπλέον το naxospress, ακόμη και η δωρεά δύο αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων μόνο για αεροδιακομιδές από το Ίδρυμα Νιάρχου το 2017  δεν έχει τρία χρόνια μετά υλοποιηθεί. Οι διαδικασίες ένταξης τους ξεκίνησαν, αλλά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.