ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ «ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΘΗΡΑΣΙΑ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΑΓΗ»

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ

 

Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Ζώρζος.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Περιβάλλοντος κ. Μάρκος Ζώρζος.

“Σχετικά με το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ που εκδόθηκε 11/3/2014 από τον συνδυασμό μας από το τομέα Περιβάλλοντος που υπεύθυνος είναι ο Μάρκος Ιωαν. Ζώρζος με τον Βοτανικό Κήπο έχουμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω :

Tι είναι Βοτανικός Κήπος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

O Βοτανικός Κήπος είναι, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Βοτανικών Κήπων, ένα ζωντανό μουσείο, το οποίο εκθέτει, επιστημονικά τεκμηριωμένες συλλογές φυτών με σκοπό την επιστημονική έρευνα της χλωριδικής βιοποικιλότητας, την διατήρησή της, αλλά και την περιβαλλοντική πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και αναψυχή των πολιτών.

Στον Βοτανικό Κήπο  διατηρείται πολλαπλασιαστικό υλικό βιώσιμων και αυτόχθονων φυτικών ή ζωικών ειδών εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος, σε ειδικά διαμορφωμένους  περιβαλλοντικά χώρους. Το υλικό αυτό μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα επαναφοράς του  στο φυσικό περιβάλλον για ενίσχυση των φυσικών πληθυσμών, όποτε και αν κριθεί απαραίτητο.

Οι πρώτοι συστηματικοί βοτανικοί κήποι έκαναν την εμφάνισή τους από το 1500 περίπου π.Χ. στη Βαβυλώνα , όπου είναι γνωστοί σε όλους σχεδόν οι κρεμαστοί κήποι. Από το 1600 μ.Χ. άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους και στα πανεπιστήμια, ενώ στην Ιατρική Σχολή της Πράγας ο πρώτος βοτανικός κήπος είχε δημιουργηθεί από τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ως πρώτος χρονικά μπορεί να θεωρηθεί ο βοτανικός κήπος που ιδρύθηκε στο Σαλέρνο της Ιταλίας από το Ματθαίο το Σιλβατικό που τον ίδρυσε ήδη στα 1309 μ.Χ.

Ως πρόγονοι των σημερινών βοτανικών κήπων στην Ευρώπη θα πρέπει να θεωρηθούν οι μοναστηριακοί κήποι. Στην Ελλάδα, ο πρώτος βοτανικός κήπος ιδρύθηκε το 1835 στην Αθήνα στην Ιερά Οδό, ο αποκαλούμενος Βοτανικός Κήπος των Αθηνών

Ποια είναι η χρησιμότητα του στο νησί μας.ΦΥΤΑ

Οι Βοτανικοί Κήποι όπου έχουν δημιουργηθεί είναι πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους για ντόπιους αλλά και για τουρίστες που μπορούν να απολάυσουν την βιοποικιλότητα της περιοχής που ανήκουν οι κήποι και όχι μόνον.

Το νησί μας έχει μοναδικά φυτά που έχουν προσαρμοστεί στις καιρικές και εδαφολογικές  συνθήκες που έχουμε (ξηρασία αέρα κλπ) είναι λοιπόν αναγκαίο να δημιουργήσουμε έναν τέτοιο χώρο προκειμένου αφ ενός να σώσουμε την χλωρίδα μας αφ εταίρου να κάνουμε γνωστή διεθνώς την μοναδική και σπάνια χλωρίδα που διαθέτουμε.

Δεν θέλουμε να παραλείψουμε  ακόμα την ανάπτυξη που θα έχει ένας τέτοιος χώρος από επιστημονικό κόσμο, φυσιολάτρες, διατροφολόγους ανθρώπους που ασχολούνται με την μεσογειακή διατροφή και γενικά από όλους όσους τους αρέσει το φυσικό περιβάλλον .

Επίσης  να αναφέρουμε  την απασχόληση που θα προκύψει για το δυναμικό που διαθέτει η Σαντορίνη μας και η Θηρασιά μας  που ως εργαζόμενοι αλλά και ως εθελοντές ένας τέτοιος χώρος πιστεύουμε ότι θα είναι χαρά και τιμή για οποίον τον υπηρετεί.

Τέλος να συμπληρώσουμε ότι ένας Βοτανικός Κήπος είναι μια κιβωτός της ιστορίας του φυτικού πλούτου του νησιού μας που με σωστή διαχείριση όπως ακριβώς έχουμε σχεδιάσει και μελετήσει θα είναι εφικτό να αναχρηματοδοτείτε να είναι οικονομικά βιώσιμο αλλά και να προσφέρει και εκπαιδευτικό ρόλο .

 

Τομέας περιβάλλοντος

 

Υπεύθυνος συντονισμού

Μάρκος Ζώρζος

Email: perivallonsantorini@yahoo.gr “