ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σε σπουδαία φωτογράφο, έχει αναδειχτεί η Ζωή Χατζηγιαννάκη

Σε σπουδαία φωτογράφο, έχει αναδειχτεί η Ζωή Χατζηγιαννάκη

  Συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη δουλειά της η Ζωή Χατζηγιαννάκη που μετά την περυσινή έκθεσή της στη Σαντορίνη με τίτλο «santoREni έργο σε εξέλιξη», στρέφει τώρα το φακό της στα μεγάλα κτίρια της Αθήνας. Η ταλαντούχα φωτογράφος, δεν περιορίζεται στην αποτύπωση του κτιρίου, αλλά εισχωρεί και σε κάποιες σχεδόν αθέατες λεπτομέρειες που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητα τους. Η έκθεση πραγματοποιείται στην πασίγνωστη γκαλερί «Ιλεάνα Τούντα» και τα εγκαίνιά της πραγματοποιούνται την Τετάρτη 29 Μαΐου και ώρα 19:30, ενώ θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Ιουνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η Βουλή, μέσα από το φακό της Ζ. Χατζηγιαννάκη

Η Βουλή, μέσα από το φακό της Ζ. Χατζηγιαννάκη

 Οι φωτογραφίες της νέας δουλειάς της Ζωής Χατζηγιαννάκη έχουν ως κεντρικό θέμα κτίρια που στεγάζουν δηµόσιους οργανισµούς στο κέντρο της Αθήνας. Σε κάθε δίπτυχο, η εικόνα του κτιρίου αντιπαραβάλλεται µε µια µεγεθυµένη λεπτοµέρεια της ίδιας φωτογραφίας. Οι θολές αυτές εικόνες µοιάζουν να υπαινίσσονται τα όσα συµβαίνουν µέσα στα κτίρια, σαν να προσπαθούν να εντοπίσουν κάποια ενοχοποιητικά στοιχεία πίσω από τις προσόψεις τους. Τίποτα όμως τελικά δεν αποκαλύπτεται και παραμένει μόνο η ασάφεια. Μια ιδέα που παραπέµπει στη φωτογραφία του πάρκου στην ταινία «Blow Up» του Αντονιόνι (1966).

Όπως σημειώνει και η Δέσποινα Ζευκιλή στον κατάλογο της έκθεσης: «Οι ανεξιχνίαστες λεπτοµέρειες των δηµόσιων κτιρίων δεν µένουν στο προφανές σχόλιο του µάταιου αιτήµατος για διαφάνεια, καλώντας µας να σκεφτούµε πιο προσεκτικά την ίδια µας την ανάγκη να δούµε πίσω από τις προσόψεις των θεσµών. Όπως µε το κυνήγι φαντασµάτων στο πάρκο ο Αντονιόνι σχολιάζει µεταξύ άλλων την επιφανειακότητα του swinging London των 60’s, η εγγενής αδυναµία διαλεύκανσης της σκοτεινής πλευράς των δηµόσιων κτιρίων που υπονοούν οι φωτογραφίες της Χατζηγιαννάκη, θα µπορούσε να ειδωθεί και ως µια αναφορά στην ψυχολογία της κρίσης στην Αθήνα του σήµερα αλλά και στη αδυναµία κατανόησης της παγκοσµιοποιηµένης γλώσσας της ύφεσης, που επιβλήθηκε από τη µία στιγµή στην άλλη µέσω των µίντια δικαιολογώντας τη διαρκή υποβάθµιση της ζωής µας µε δυσνόητα οικονοµικά στοιχεία. 

Παραπέµποντας τόσο σε εννοιολογικά photo essays, που διαµορφώνουν νέες αφηγήσεις εστιάζοντας σε λεπτοµέρειες ήδη βιωµένων εικόνων, όσο και στις φωτογραφίες παπαράτσι των ταµπλόιντ και τα close ups των αστυνοµικών θρίλερ, οι µεγεθύνσεις αυτές στρέφουν την προσοχή µας στις διαρκείς αποδόσεις νέου νοήµατος σε µια εικόνα σε συνάρτηση µε το εκάστοτε κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο».

Οι φωτογραφίες της Ζωής Χατζηγιαννάκη έχουν εκδοθεί σε κατάλογο με τίτλο Μυστικά και Κρίσεις  απο την Cube Art Editions και θα διατίθεται στο βιβλιοπωλείο της γκαλερί.