ΝΕΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΘΗΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/6 ΣΤΟΝ «ΚΗΠΟ» ΣΤΑ ΦΗΡΑ
EPAM_EURO«Ο πυρήνας Θήρας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου σας προσκαλεί, το Σάββατο 07 Ιουνίου και ώρα 19:00, στην καφετέρια “Κήπος” στα Φηρά, στην 16η του συνάντηση για το 2014.
Τα τελευταία νέα του ΕΠΑΜ…

Οι απαντήσεις του ΕΠΑΜ…

Μερικές σημειώσεις για το ευρώ…
1. Το ευρώ από τη φύση του και από τη λειτουργία του είναι ένα χρεωστικό νόμισμα που εκτυπώνεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με ελάχιστο κόστος. Είναι αποσυνδεδεμένο πλήρως από τον λεγόμενο “χρυσό κανόνα” και, επομένως, η αξία του είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ λογιστική αφού δεν αντιστοιχεί σε χρυσό. Δηλαδή είναι …αέρας. Δεν πρόκειται περί πραγματικής αξίας αλλά περί λογιστικών συμψηφισμών αξιών στις συναλλαγές.
2. Το ευρώ παράγει, από την στιγμή της παραγωγής του, χρέος. Είναι ΧΡΕΟΓΡΑΦΟ και όχι ΑΞΙΟΓΡΑΦΟ. Η ΕΚΤ (από τις ιδρυτικές συμβάσεις της ΟΝΕ) δεν μπορεί να είναι απευθείας δανειστής κρατών. Υποχρεούται να δανείζει με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (αυτή τη στιγμή 0,25) τις εμπορικές τράπεζες κάθε κράτους. Στη συνέχεια, οι τράπεζες δανειοδοτούν τα κράτη, είτε με τη σύναψη δανειακών συμβάσεων (οπότε το επιτόκιο δανεισμού κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6% και καθορίζεται με διμερείς διαπραγματεύσεις) είτε με την αγορά ομολόγων χρέους (οπότε το επιτόκιο δανεισμού προσδιορίζεται από τις χρηματαγορές κατ΄ αρχή επάνω στο δίπολο “προσφορά-ζήτηση” και ανάλογα με την επικινδυνότητα της τοποθέτησης, αυτά είναι τα διαβόητα spreads). Άρα, τελικά, ο αέρας που παράγει η ΕΚΤ καταλήγει να αποτελεί προϊόν δανεισμού, ο οποίος επιβαρύνει επιτοκιακά ένα κράτος περί το 4%-5%.
Παράδειγμα: Έστω ότι η ΕΚΤ έκοψε 100€. Αυτά τα δανείζει στην τράπεζα Τ με επιτόκιο 0,25%. Η Τράπεζα Τ τα δανείζει με τη σειρά της στο κράτος Κ με επιτόκιο 5%. Άρα το κράτος, όταν θα έρθει η ώρα της αποπληρωμής, θα πρέπει να αποπληρώσει 105€. Από αυτά τα 105€, τα 4,75€ θα τα κρατήσει η τράπεζα Τ, ως κέρδος ενώ τα υπόλοιπα 100,25€ θα πρέπει να τα αποδώσει στην ΕΚΤ.
3. Το ευρώ έχει συγκεκριμένη νομισματική κυκλοφορία, δηλαδή δεν επιτρέπεται στην ΕΚΤ να «κόβει» επιπλέον χρήμα αλλά να αντικαθιστά αυτό που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά. Αφού, λοιπόν, το χρήμα δανείζεται στις ιδιωτικές τράπεζες με επιτόκιο, το επιπλέον ποσό που θα βρεθεί; Μα φυσικά, το επιπλέον ποσό αποτελεί το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ! Στο προηγούμενο, οπότε, παράδειγμα τα 5€ θα προστεθούν στο Δημόσιο Χρέος του κράτους Κ. Το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας ήταν το 1999, 122δις ευρώ ενώ το 2009, ήταν 298 δις ευρώ!
4. Οι εγχώριες ιδιωτικές τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο (αυτή τη στιγμή 0,25%) και με τη σειρά τους δανείζουν, τα ίδια χρήματα, στους πολίτες με επιτόκια από 6%-20% ακολουθώντας, δηλαδή, τακτική τοκογλύφου. Οι ιδιωτικές τράπεζες δεν ελέγχονται για την ποσότητα του χρήματος που χορηγούν με αποτέλεσμα, μόνο στην Ελλάδα, τα ενεργητικά τους να ξεπερνούν 4 φορές το τι παράγει όλη η χώρα μας. Βέβαια, οι «λάθος» εκτιμήσεις και ζημιές τους κρατικοποιούνται, δηλαδή τις πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος ενώ τα κέρδη τους τα απολαμβάνουν οι μέτοχοι τους.
Δείτε και διαβάστε επίσης…
Τελείωσε το ζήτημα του νομίσματος; http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/06/blog-post_2.html
Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια http://www.protothema.gr/economy/article/385036/anakoinoseis-apo-ton-mario-dragi/
Σχόλιο: Έχουμε πρώτη φορά αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις των τραπεζών! Η ΕΚΤ πιέζει τις τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα των αγορών αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να τις σπρώξει σε παιχνίδια κερδοσκοπίας εις βάρος οικονομιών και λαών. Το οικοδόμημα της Ευρωζώνης καταρρέει και θα πέσει πάνω στο κεφάλι μας. Οι Έλληνες δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα! Καθόμαστε μέσα στη πολυκατοικία της ΕΕ, είμαστε στο ισόγειο και περιμένουμε να σωθούμε;
Δικαίωση της Ισλανδίας για διαγραφή χρέους χωρίς αποζημίωση http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=339425
Όλη η ΜΠΟΧΑ του πολιτικού κατεστημένου σε 6 λεπτά http://www.youtube.com/watch?v=Pf-eimWC17o
ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ!

Για πληροφορίες και επικοινωνία με το ΕΠΑΜ Θήρας
Email: epamthiras@yahoo.gr Blog: http://epamthiras.blogspot.gr/».