ΝΑΙ. ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ heritagedaily

 

 

 

Παρά το γεγονός, ότι περιέχει μάλλον αρκετές ανακρίβειες, ένα αφιέρωμα στην Αρχαία Θήρα, είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Ίσως για το γεγονός, πως η Αρχαία Πόλη στο Μέσα Βουνό, παραμένει στη σκιά του Ακρωτηρίου (παρ’ ότι υψομετρικά δεσπόζει).

 

Γράφει η heritagedaily : «Η Θήρα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και αρχαία πόλη που βρίσκεται στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης, που ονομάζεται επίσης Θήρα.

 

 

“Η πόλη ιδρύθηκε από Δωριείς αποίκους κάποια στιγμή από τον 9ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τη μυθολογία – η Θήρα (απόγονος του Φοίνικα κυβερνήτη Κάδμου και γιος του βασιλιά της Θήβας, του Αυτευσίωνα) ίδρυσε την πόλη, ονομάζοντας το νησί και τον νέο οικισμό του, τη Θήρα.

 

Η πόλη μεγάλωσε κατά τη διάρκεια των αιώνων σε εμπορικό κέντρο, συνδεδεμένο με άλλες ελληνικές πόλεις όπως η Αθήνα, η Κόρινθος, η Ιωνία και η Ρόδος.

 

 

 

Μέχρι τον 3ο αιώνα π.Χ., η Θήρα μετατράπηκε σε έναν σημαντικό θαλάσσιο σταθμό για το Πτολεμαϊκό Ναυτικό και η πόλη ξαναχτίστηκε χρησιμοποιώντας μια γραμμική διάταξη αστικού πλέγματος με περιστύλια σπίτια και αρχοντικά για τα πληρώματα και τους διοικητές του Ναυτικού.

 

Τα περισσότερα από τα σύγχρονα κτίρια που ανασκάφηκαν από τους αρχαιολόγους χρονολογούνται γύρω από αυτήν την περίοδο, η οποία περιλαμβάνει μια Αγορά (την κεντρική πλατεία της πόλης), μια μεγάλη Βασιλική Στοά (σκεπαστός διάδρομος ή στοά, συνήθως για δημόσια χρήση), ένα γυμνάσιο των εφήβων, ένα θέατρο (με χωρητικότητα 1.500 ατόμων) και αρκετούς ναούς και ιερά.

 

 

 

Μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο, η Θήρα απορροφήθηκε στη ρωμαϊκή επαρχία της Ασίας και διατηρήθηκε ως σχετικά ευημερούσα οικισμός. Πολλά υπάρχοντα κτίρια είδαν εκτεταμένη επισκευή, ενώ άλλα ελληνιστικά κτίρια όπως η Αγορά επεκτάθηκαν με ένα νέο ρωμαϊκό λουτρό.

 

Η κατοχή διατηρήθηκε μέχρι τη βυζαντινή περίοδο, αλλά η Θήρα ήταν σε κοινωνική και οικονομική παρακμή. Ο χώρος εγκαταλείφθηκε μετά το 726 μ.Χ., όταν μια έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έθαψε τη Θήρα στην ελαφρόπετρα και την τέφρα”.

 

Thera – The Ancient City

Thera is an archaeological site and ancient city located on the Greek island of Santorini, also called Thera.

 

Image Credit : Klearchos Kapoutsis

 

Image Credit : Olaf Tausch

 

 

Header Image Credit : Olaf Tausch

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *