Site icon Santonews

“ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ, ΟΧΙ ΩΣ ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ”

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

 

 

 

“Επικινδυνότητα διέλευσης μαθητών του Γενικού Λυκείου Θήρας λόγω στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων

Έκπληξη και αγανάκτηση προκαλεί στο κόσμο των εκπαιδευτικών της Σαντορίνης αλλά και σε όλους τους κατοίκους το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια τουριστικά λεωφορεία σταθμεύουν ακριβώς μπροστά από την κεντρική πόρτα εισόδου και εξόδου των μαθητών του Γενικού Λυκείου Θήρας και παρά τα συνεχή αιτήματα της σχολικής κοινότητας η κατάσταση παραμένει ίδια.

Το δυναμικό του σχολείου κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2018-2019) είναι 322 μαθητές. O αριθμός των μαθητών αποχωρεί από το σχολείο κατά τη λήξη του βασικού ωραρίου από την κεντρική πόρτα του σχολείου αντιμετωπίζοντας ουρά από σταθμευμένα τουριστικά λεωφορεία και μάλιστα έχοντας τις θερμές μέρες αναμμένες τις μηχανές τους λόγω λειτουργίας του κλιματισμού.

Στο σημείο της κεντρικής εισόδου και εξόδου του σχολείου θα πρέπει να επισημανθεί η ανυπαρξία πεζοδρομίου και λόγω της ανεπάρκειας του χώρου επί του πεζοδρομίου, τόσο μπροστά από την είσοδο, όσο και στον κεντρικό δρόμο μπροστά από το σχολείο, η πλειοψηφία των γονέων και λοιπών συνοδών που αναμένουν την παραλαβή των παιδιών τους, συνωστίζονται ανάμεσα στα παρκαρισμένα λεωφορεία, ακόμη δε κυριολεκτικά και στη μέση του δρόμου. Η εικόνα που επικρατεί στην είσοδο και έξοδο του σχολείου συνιστά, κυριολεκτικά, καθημερινή «άσκηση επιβίωσης» για τους διερχόμενους και εξερχόμενους µμαθητές και συγχρόνως ψυχική δοκιμασία για τους γονείς. Τα παρ΄ ολίγον ατυχήματα αρκετά, ενώ το ότι δεν έχει σημειωθεί το απευκταίο αποτελεί καθαρά θέμα τύχης.

Αποτελεί δε γεγονός πέραν κάθε αμφισβήτησης ότι τα παιδιά, ως πεζοί, έχουν ιδιάζουσα κυκλοφοριακή συμπεριφορά, που πρέπει να διασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων παραγόντων, φορέων και ομάδων. Η παραδοχή αυτή φέρει και την επικύρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής λειτουργίας (ΥΑ ΔΜΕΟ/Ο/3050/31-7-2013, ΦΕΚ 2302/16.9.2013, τεύχος Β’), αφού με θεσμοθετημένες διατάξεις του Νόμου προβλέπονται επακριβώς οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε περιοχές σχολικών συγκροτημάτων.

Από τα όσα παραπάνω λεπτομερώς εκθέσαμε, αποδεικνύεται με βεβαιότητα ότι η πρόσβαση των μαθητών στο ΓΕΛ Θήρας δεν είναι ασφαλής και καθημερινά, ιδίως στις μεσημεριανές ώρες αιχμής, τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα τόσο των μαθητών, όσο και των οικογενειών τους.

Επειδή όπως προαναφέρουμε, πρόκειται για την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα των 322 μαθητών προτείνουμε την άμεση μεταφορά του χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων σε άλλο χώρο.

Στην προκειμένη περίπτωση, ας ενεργήσουμε όλοι ως Προµηθείς και όχι ως Επιµηθείς. Καλούµε, ως εκ τούτου, τις συναρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες και αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος.

Με την βεβαιότητα ότι όλοι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες, δηλαδή την προτεραιότητα για την ασφάλεια των μαθητών μας, παρακαλούμε για την, κατά το συντομότερο δυνατό, εκ μέρους σας, λήψη των αναγκαίων μέτρων”.

Exit mobile version