«Να γίνει συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για την αντιπλημμυρική προστασία των νησιών»

 

ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

 

 

 

 

 

 

Στη Ρόδο, 11.500 χιλιάδες στρέμματα δάσους που κάηκαν αρχές Αυγούστου,  ήρθαν να προστεθούν στα χιλιάδες στρέμματα καμένης γης από προηγούμενες πυρκαγιές, όπως και οι απανθρακωμένες μεγάλες εκτάσεις γης στη Πάρο.

 Γι όλα αυτά, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση έδειξαν ως ένοχο την «κλιματική αλλαγή».

Αποκαλύφθηκε όμως στα μάτια όλου του κόσμου και  ειδικά των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές ότι, η απουσία ολοκληρωμένου σύγχρονου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη και  η έλλειψη έργων δασικής προστασίας λόγω υποχρηματοδότησης, ήταν οι σύμμαχοι της φωτιάς και οι αιτίες της τεράστιας καταστροφής.

 

 

Η ίδια έλλειψη υπάρχει και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για τους ίδιους λόγους. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη της, με την οποία  κριτήριο για την υλοποίηση έργων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού αποτελεί το «κόστος» και το «όφελος». Δηλαδή αποδέχονται ότι είναι πιο αποδοτικό να αποζημιώνεις την περιουσία του φτωχού παρά να κάνεις προληπτικά αντιπλημμυρικά έργα. Οι αποζημιώσεις δε, που δίνουν -αν δώσουν-, ποτέ δεν καλύπτουν το κόστος καταστροφής των περιουσιών που χάθηκαν.

 

 

 

Το πλήθος των αντιπλημμυρικών μελετών που δεν υλοποιήθηκαν, κρυμμένες σε κάποια πολιτικά συρτάρια από τη δεκαετία του ενενήντα μέχρι σήμερα, άλλες που δεν ολοκληρώθηκαν και άλλες που ούτε καν ξεκίνησαν, σύμφωνα με την «Τεχνική Έκθεση επί των υπαρχουσών μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας στην νήσο Ρόδο» που παραδόθηκε πρόσφατα στη Περιφέρεια, αποδεικνύει ότι έγιναν θυσία στο βωμό των κερδών οι ανάγκες του Ροδιακού λαού για προστασία από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

 

 

 

Πρέπει να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός να αναγγέλλονται από δήμους και περιφέρεια έργα με τυμπανοκρουσίες και να μην υλοποιούνται.

Η αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων περιοχών και γενικότερα, τα αντιδιαβρωτικά έργα, είναι κατεπείγον ζήτημα που πρέπει να διεκδικήσει και να υλοποιήσει η  Περιφέρεια, γιατί έρχεται φθινόπωρο, χειμώνας και θα έχουμε νέες καταστροφές, από πλημμύρες, λόγω της καταστροφής των δασών.

Η περιφερειακή αρχή να ενημερώσει τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου τι προτίθεται να κάνει για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στη Ρόδο και στα άλλα νησιά, εν όψει και της σύνταξης του νέου Τεχνικού Προγράμματος και Προϋπολογισμού και να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Ροκονίδα Ηλέκτρα

Σιγάλας Βαγγέλης

Χατζηγιάννη Μαρία”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *