Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα»
Οι κυβερνήσεις της δεξιάς πάντα ήθελαν μια δημόσια διοίκηση που να εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και έτσι την οικοδόμησαν και με το κομματικό κράτος από το ’50 και μετά. Οικοδόμησαν μια δημόσια διοίκηση αναξιοκρατική, κομματική, η οποία ήταν δυνάστης τελικά στον ελληνικό λαό και χρησιμοποιούσε τους δημοσίους υπαλλήλους ως θύτες και θύματα. Μετά τη δεκαετία του ’90 επικράτησε με τη λογική του νεοφιλελευθερισμού η ιδέα για λιγότερο κράτος και αυτό συνοδεύτηκε με εκχώρηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας και της κοινωνίας στον ιδιωτικό τομέα. Στη συνέχεια ήλθαν τα μνημόνια που μετέτρεψαν τη δημόσια διοίκηση απλώς σε ένα όργανο επιτελικό, του οποίου αφαιρέθηκαν οι ουσιαστικές αρμοδιότητες και όλα αποφασίζονταν από κάποια οικονομικά κέντρα των θεσμών, τα οποία υπηρετούσαν οι κυβερνήσεις. Τα παραπάνω ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα». Όπως τόνισε, μετά από όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση θεσμοθετεί ένα δίκτυο συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού που στην ουσία ακυρώνει την ιεραρχία, ενώ παράλληλα θεσμοθετεί και την εκ των άνω αξιολόγηση, χωρις ουσιαστικό δικαίωμα ένστασης στους αξιολογούμενους.
Επίσης, ο βουλευτής έκανε λόγο για το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και το θέμα μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, όπου καταγράφεται μείωση έως και 40% από το 2011.
Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου: