ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ SAF

Σαββατοκύριακο Ψυχοδράματος 16-17 Νοεμβρίου 2019

 

 

 

“Το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, “Δ. Νομικός” και το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης με τη βοήθεια του Relax Life, Σαντορίνη και του Κέντρο Ελληνικού Ψυχοδράματος και Κοινωνιοδράματος διοργανώνει στις 16 & 17 Νοεμβρίου 2019 ένα σαββατοκύριακο ψυχοδράματος.
Στο πλαίσιο αυτό, μία μέρα πριν, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 18.30, ο Υπεύθυνος Εκπαιδευτής και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Ψυχίατρος κ. Αντώνης Λιοδάκης θα μιλήσει για “Το ψυχόδραμα σήμερα” στο Μπελλώνιο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Λ.& Ε.Μπελλώνια, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το ψυχόδραμα αποτελεί ένα είδος ομαδικής ψυχοθεραπείας η οποία αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Jacob Moreno, με τις ρίζες της να βρίσκονται στο αρχαίο Ελληνικό δράμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος διερευνά τον ψυχισμό των ατόμων μέσα από την θεατρική αναπαράσταση διαφόρων γεγονότων που έχουν βιώσει. Παράλληλα ενθαρρύνονται να συνεχίσουν τις πράξεις τους μέσα από την δραματοποίηση, το παιχνίδι των ρόλων και την δραματοποιημένη αυτοπαρουσίαση, χρησιμοποιώντας λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο εξερευνώνται και αναδύονται τα συνειδητά και ασυνείδητα προβλήματα του κάθε ανθρώπου.

Η κύρια ιδέα του ψυχοδράματος είναι η χρήση του αυθόρμητου δραματικού παιχνιδιού ως θεραπευτική τεχνική και μέσο προσωπικής ολοκλήρωσης. Το ψυχόδραμα είναι μία πρακτική ομάδων που βάζει τους πρωταγωνιστές επί σκηνής με τις οδηγίες του σκηνοθέτη-θεραπευτή και μπροστά σ’ ένα κοινό.

Οι άξονες που βασίζονται είναι οι εξής: Η κάθαρσις (αυθεντική έκφραση συναισθημάτων και συγκινήσεων), ο αυθορμητισμός ως πηγή δημιουργίας, και ο ρόλος ως τρόπος έκφρασης και πραγμάτωσης του εγώ.

Στην πρακτική του μορφή ξετυλίγεται σε τρεις φάσεις: Η προθέρμανση της ομάδας, το δραματικό παιχνίδι και οι αντιδράσεις του κοινού. Το ψυχόδραμα είναι ένα μέσον για τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν διαφορετικούς ρόλους που μπορεί να είναι δικοί τους, να εκφράσουν και να παίξουν αυτόν που στην καθημερινή ζωή είναι απωθημένος, να ανακαλύψουν νέους ρόλους και φόρμες σχέσεων. Στόχος είναι να απελευθερωθεί το άτομο από στερεότυπα συμπεριφορών.

Πολύ συχνά σκεφτόμαστε κάτι, λέμε κάτι άλλο, αισθανόμαστε ένα τρίτο και κάνουμε ένα τέταρτο. Το ψυχόδραμα μας βοηθά να ενσωματώσουμε τις λέξεις μας, τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας στις πράξεις μας. Το ψυχόδραμα είναι μία θεραπεία δράσης που απομακρύνει το άτομο από την παθητική στάση της διήγησης, το ενεργοποιεί και το φέρνει μπροστά στις πραγματικές εμπειρίες της ζωής. Γιατί οι πραγματικές εμπειρίες της ζωής είναι αυτές που καλλιεργούν, εκπαιδεύουν και τελικά θεραπεύουν.

Υπεύθυνος εκπαιδευτής είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου και ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης, ο οποίος αναφέρει ότι «η ψυχιατρική μπορεί να συνδυάσει καλύτερα κι άλλες επιστήμες του ανθρώπου όπως την φιλοσοφία και την κοινωνιολογία και να απαντήσει σε θεμελιώδη ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης».

Για πληροφορίες και συμμετοχές στο τηλέφωνο 22860 85141, 10.00 – 14.00 καθημερινά ή στο info@santoriniartsfactory.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *