Site icon Santonews

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΟΙ “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ” ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΡΑΝΤΑΡ

 

 

 

 

 

Η έκπληξη των εκλογών της 25ης Ιουνίου, σίγουρα ήταν το νεοφυές μόρφωμα με τον αρχαιολαγνικό τίτλο “ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”. Ο “Δούρειος Ίππος” του έγκλειστου στις φυλακές Κασιδιάρη, πέρασε κάτω από τα πολιτικά ραντάρ, αποδεικνύοντας πως η Άκρα-Ακροδεξιά, μπορεί άνετα να ενδύεται το ρόλο του αντισυστημικού, να επενδύει στην οργή τμήματος των πολιτών και να δείχνει πως το γκρίζο φάντασμα του φανατισμού που ως μοχθηρή συμμορία των νεφών καλύπτει ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη, δεν καταπολεμιέται με νομικά ξόρκια.

Στις Κυκλάδες, το μόρφωμα πήρε 3,94%. Όσοι έστω και λίγο, ασχολήθηκαν με τους “Σπαρτιάτες” ήξεραν με σχετική βεβαιότητα, πως θα κυμαινόταν στο όριο του 3%. Το τελικό ποσοστό στην επικράτεια, μάλλον εξέπληξε ακόμα και τους υποστηρικτές του. Απέσπασε ψηλά ποσοστά στη Μύκονο, τη Νάξο και την Πάρο, αλλά στη Σαντορίνη έφτασε στο εμφατικό 5.77%.

Χαμένος στις Κυκλάδες ο ΣΥΡΙΖΑ που εκτός από την βουλευτική έδρα έχασε 1.7% συγκριτικά με τον Μάιο. Απώλεια 1% για τη ΝΔ, μικρή άνοδος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ακόμα μικρότερη του ΚΚΕ, σημαντική (για τα δεδομένα της) η ενίσχυση της “Πλεύσης”. Η νεόφυτη “ΝΙΚΗ” προσέγγισε μεν το 3%, κάτι που δεν το κατατάσσει στις καλύτερες εκλογικές της περιφέρειες, αλλά μαζί με την “Ελληνική Λύση” του Βελόπουλου και την “Πλεύση” ήταν τα μοναδικά κόμματα που σημείωσαν αύξηση και σε απόλυτους αριθμούς ψήφων. Όλα τα άλλα κόμματα, είχαν πτώση.

Ενδιαφέρον και στη Σαντορίνη, όπου η ΝΔ έχασε 1.017 ψήφους, ο ΣΥΡΙΖΑ 279, το ΚΚΕ 50, ενώ η “Νίκη” πήρε 96 περισσότερες, και ο Βελόπουλος 24. Και βέβαια, το κόμμα -προπέτασμα με την περικεφαλαία παίρνοντας 479 ψήφους, έδειξε την ύπαρξη ενός διόλου ευκαταφρόνητου πυρήνα στο νησί.

Exit mobile version