ΜΙΑ ΠΟΛΥ-AΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ “ΕΣΤΙΑ ΠΥΡΓΟΥ”

 

“Η ΧΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ” ΤΟΥ Σ. ΚΑΤΣΙΠΗ

 

 

katsipis2Ο Σαμψών Κατσίπης, είναι μια σπάνια περίπτωση. Αν δεν είχε περάσει από τη Δημόσια Εκπαίδευση, εμπνέοντας και γαλουχώντας δύο γενιές νεαρών μαθητών και πολλούς μετέπειτα επιστήμονες, θα τον γνωρίζαμε ίσως μόνο, μέσα από εκείνα τα περίτεχνα φυτολόγια του παλιού καιρού. Δουλεμένα στο χέρι, με προσοχή στη λεπτομέρεια, και δίπλα, μια λεζάντα, θαύμα συμπύκνωσης, γνώσης και λεκτικού πλούτου.

Κοινό όνομα.

Επιστημονικό όνομα.

Περιγραφή.

Χρησιμότητα- χρήσεις.

 

Ευτυχώς, έχει τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, υψηλής ανάλυσης. Το μόνο που μένει, είναι η σωστή γωνία λήψης. Τα άλλα είναι ίδια. Περιγραφή, επιστημονική ονομασία, ιστορία, διαθεσιμότητα και χρήση. Μια δουλειά που αποτελεί έργο ζωής, αλλά και επιστημονική παρακαταθήκη για τους επόμενους μελετητές. Ένα απειροελάχιστο τμήμα, αυτού του τιτάνιου έργου, παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Ιουλίου και ώρα 20:30 στο εντευκτήριο της Εστίας του Πύργου.

Και φυσικά, το θέμα παραμένει πότε αυτός ο πλούτος, θα αποκτήσει έντυπη μορφή. Γιατί μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά η μόνη προηγούμενη, λεπτομερής μαρτυρία για τη χλωρίδα της Σαντορίνης ανήκει στον Joseph Pitton de Tournefort, ο οποίος κατ εντολήν του αυτοκράτορα Λουδοβίκου ΙΔ΄ πραγματοποίησε ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, προκειμένου να ανακαλύψει νέα φυτά για τους περίφημους βασιλικούς κήπους των Βερσαλιών.

 

 

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *