ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2014»

 

ΤΟΠΙΑ (6)Από τον τακτικό σχολιογράφο της ιστοσελίδας κ. Νίκο Παππά, πήραμε ένα σχόλιο για το «Έτος Πολιτισμού» στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Θήρας. Λόγω της έκτασής του, αλλά κυρίως λόγω της οξυδερκούς ανάλυσης που κάνει, θεώρησα ως διαχειριστής της σελίδας πως πρέπει να αναρτηθεί και ως αυτοτελές άρθρο άποψης που αξίζει να διαβαστεί από όλους (διαφωνώ μόνο για τα γιουβαρλάκια τα οποία πάντα απολαμβάνω ). Θα ήταν μάλιστα ευπρόσδεκτη κάθε άλλη άποψη πάνω στο ίδιο θέμα, αρκεί να διακρίνεται από την ευγένεια και τη σαφήνεια που επιδεικνύει ο κ. Παππάς..

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Ν. ΠΑΠΠΑ

 

«Έχει ανοίξει ήδη η σεζόν και το έτος πολιτισμού … είναι καθ’ οδόν και έρχεται!
Αλήθεια με πόση προχειρότητα και ελαφρότητα αντιμετωπίζεται ο πολιτισμός όταν στην ποδιά του σπαράζονται κατά δεκάδες οι πολιτικοί. Γιατί βιάζεται ο Δήμαρχος να φανεί τόσο πολύ τάχα μου;

Όταν είσαι δημόσιος φορέας και κάνεις έτος πολιτισμού ή ένα έτος οτιδήποτε, το κάνεις για 3 λόγους:

1. Για να αναδείξεις τον τοπικό σου πολιτισμό στην τοπική κοινωνία. (Ω ναι! Υπάρχει τεράστια άγνοια στην Σαντορίνη για τον ίδιο της τον πολιτισμό από τους ίδιους της τους κατοίκους!). Ευτυχώς που υπάρχει μια μερίδα εκπαιδευτικών στην Σαντορίνη και προσπαθούν με νυχια και με δόντια να διδάξουν αυτό τον πολιτισμό.
Σωστά;

2. Για να προσελκύσεις τουρίστες – επισκέπτες.
Σωστά;

3. Για να τονώσεις την τοπική σου οικονομία. Να κανονίσεις δηλαδή σύμπραξη όλων των πολιτιστικών φορέων της περιοχής σου και να κάνεις ένα μεγάλο πλάνο και προγραμματισμό, να χρηματοδοτηθείς εγκαίρως και να διανέμεις τα κονδύλιά σου όπως πρέπει.
Σωστά;

-Ένα νησί που θέλει να σέβεται τον εαυτό του,
-Μία πολιτεία που θεωρεί τον πολιτισμό επί την ουσίας σημαντικό,
-Μια χούφτα πολιτικοί που θέλουν να ονομάζονται και να θεωρούνται σοβαροί ή οι καλύτεροι,

κάνουν τα εξής:
προγραμματίζουν τις δράσεις τους τουλάχιστον 1 χρόνο πριν. Δηλαδή, εντός του 2013 φτιάχνουν ένα πρόγραμμα και το ανακοινώνουν μέσα στο 2013, ώστε να το προωθήσουν οι τουριστικοί φορείς! Να το κοινοποιήσουν σωστά και με καθοδήγηση, ώστε να πετύχει και από πλευράς ποιότητας και από πλευράς επισκεψιμότητας.

Το να ανακοινώνει η κα. Φατλάκη από το 2013 έτος πολιτισμού ως σκόρπια λόγια και να έχεις φτάσει στον Απρίλιο του 2014 και να είσαι ακόμη στα λόγια χωρίς “τρανταχτό” πρόγραμμα, είναι αν μη τι άλλο πρόχειρο, βιαστικό και φτιαγμένο στο πόδι.

Είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μεγάλη πρεμούρα, οι πολιτικοί να πείσουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για το νησί και ότι κάνουν τα πάντα γι’ αυτό!

Και είναι πασιφανές ότι 10 πολιτιστικές ενέργειες και 10 μικροσυναυλίες που θα διενεργήσουν 10 σύλλογοι, θα ενσωματωθούν πάλι κάτω από την “στέγη” του έτους πολιτισμού.

Μετά θα το πάρουμε όλο αυτό και θα το κάνουμε προεκλογική σούπα (… με γιουβαρλάκια), μπας και πείσουμε τους Σαντορινιούς ότι ΕΜΕΙΣ κάνουμε “πράγματα” και δράσεις για τον πολιτισμό μας, ώστε να μας ξαναψηφίσουν!

Αυτό που οι πολιτικοί αγνοούν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι, για να κάνεις κάτι δυνατό και επιτυχημένο ώστε να σου αποφέρει ψήφους και φήμη, απαιτεί πολλή δουλειά, πολλή γνώση, πολλά χρήματα, πολύ χρόνο και κυρίως μέτρο! Πολύ μέτρο! Κρίνοντας τους χρόνους της, είναι σαν να δημιουργούμε κάτι για να “παίζει ο κοσμάκης”.

Είναι γνωστή η ιστορία των πολιτικής με τον πολιτισμό. Η πολιτική θέλει “σκηνή”, ο πολιτισμός έχει και απαιτεί “βάθος”. Εύχομαι να μην πάνε άπατοι οι πολιτικοί μέσα του! Χορτάσαμε ναυάγια».