Site icon Santonews

Μια δήλωση που δεν πρέπει να ξεχαστεί

Σύντομο Βίντεο

 

 

 

 

Από την εποχή που ο Νόμος “Καποδίστριας”, δημιούργησε τους νέους δήμους, ενοποιώντας τις παλιές κοινότητες στο όνομα μιας ισχυρότερης και αποτελεσματικότερης Αυτοδιοίκησης, μετρήθηκαν οι πρώτες σοβαρές απώλειες στην εγγύτητα του πολίτη με την τοπική διοίκηση. Υποτίθεται πως παρέμενε ένας σημαντικός δεσμός με τα τοπικά διαμερίσματα, τα Τοπικά Συμβούλια τις Τοπικές Κοινότητες, όπως κατά καιρούς ονομάστηκαν.

 

Η πράξη, απέδειξε πως αν οι ισχυροί δήμοι ήταν το άλλοθι αποτελεσματικότητας και ο συνδετικός κρίκος με τον Δημότη, οι Δημοτικές Κοινότητες από φανερά αδύναμος κρίκος, μετατράπηκε σε φάντασμα και τέλος σε ξερό και τραχύ φύλο συκής. Η περίφημη “Πάγια Προκαταβολή”, ουδέποτε λειτούργησε. Για γραφειοκρατικούς λόγους. Η παρουσία των Προέδρων με δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια, για θέματα των περιοχών τους, αποδυναμώθηκε και τελικά αποσύρθηκε.

 

Το χειρότερο είναι, πως οι ίδιοι οι Δήμαρχοι- οι υπερασπιστές της Τοπικής Διοίκησης δηλαδή- δυσφόρησαν και τελικά ο θεσμός περιέπεσε σε αδράνεια. Με το νόμο της Απλής Αναλογικής, πήγε να αναζωπυρωθεί, αλλά οι δημαρχοκεντρικές αντιλήψεις, έσβησαν και αυτή τη σύντομη άνοιξη της Δημοκρατίας της Εγγύτητας.

 

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, ο Δήμαρχος Νίκος Ζώρζος έκανε μια σύντομη δήλωση, που καλό θα είναι να μην την ξεχάσει. Κυρίως, αντί για θεωρητικό κατασκεύασμα και βερμπαλιστικό τέχνημα, πρέπει να την μετατρέψει σε απτή λειτουργική αντίληψη.

 

Τους Προέδρους των Κοινοτήτων, που είναι θα λέγαμε το ανακουφιστικό πρίσμα, όπως θα λέγαμε ή θα έλεγε ένας λιμενολόγος σε ένα λιμάνι. Αυτοί δηλαδή που δέχονται το πρώτο κύμα. Σε αυτούς εύχομαι δύναμη κουράγιο και να τους υποσχεθώ ότι θα βρίσκομαι εγώ και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής δίπλα τους, καθώς έχουν δύσκολο και σημαντικό έργο να κάνουν” είπε ο κ. Ζώρζος και  συνδέοντας ορθά την τοπική μικροέκφανση διοίκησης με την ενεργοποίηση του Πολίτη, πρόσθεσε: “Επίσης, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες μας, θέλω να πω ότι η συμμετοχή δική μας στη λύση των προβλημάτων θα είναι ευχερέστερη, αν υπάρχει και η συμμετοχή των κατοίκων στην προσπάθεια λύσης των προβλημάτων. Όλοι είμαστε πολίτες, ίσοι πολίτες σε αυτόν τον τόπο και κάποιοι επελέγησαν από τους πολίτες της Σαντορίνης, προκειμένου να κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά. Αυτό μας διαφοροποιεί από τους υπολοίπους“.

 

Γιατί, η Κοινότητα δεν είναι απλά μια νομική φόρμουλα, είναι κυρίως η αίσθηση της συνύπαρξης και της συνυπευθυνότητας. Που μόνο με την εγγύτητα, ενεργοποιούνται.

 

Exit mobile version