Site icon Santonews

MHNYMA ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, ο Δήμαρχος Θήρας ζητά την παρέμβαση του για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στη Σαντορίνη. 

Προστατεύουμε την υγεία μας και αισιοδοξούμε.

Θα βγούμε και πάλι νικητές.

 

 

“Στην πλήρη ενημέρωση σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Σαντορίνη, από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, προχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνιος Σιγάλας, κατά την διάρκεια συνέντευξης στην εκπομπή «Νέα των Κυκλάδων» της Volcano τηλεόρασης.

 

 

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος προέρχονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ., από το ξενοδοχείο καραντίνας covid-19, που λειτούργησε αμέσως με το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς και από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας.

Στοιχεία επίσημα, ελεγμένα, διασταυρωμένα, μη επιδεχόμενα αμφισβήτησης.

 

 

Σύμφωνα με αυτά, καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου δηλ. από τα μέσα του Ιουνίου, έως το τέλος Οκτωβρίου διαγνωσθήκαν θετικά στον κορωνοϊό 53 άτομα τα οποία μπήκαν στην Σαντορίνη από τις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο και λιμάνι)

Και τα 53 άτομα ήταν ασυμπτωματικά, φιλοξενήθηκαν στο ξενοδοχείο αναφοράς και τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι υγειονομικοί κανόνες.

 

 

Επίσης 57 άτομα, συνταξιδιώτες των παραπάνω μολονότι ευρέθηκαν αρνητικοί, υποχρεώθηκαν να τηρήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

 

Υπήρξαν δύο περιπτώσεις εισερχόμενων θετικών κρουσμάτων που προσπάθησαν να αποφύγουν την «καραντίνα» αλλά εντοπίστηκαν από τις διωκτικές αρχές στο αεροδρόμιο.

 

 

Πρέπει να επισημανθεί ότι η μετάδοση του ιού από τα 53 αυτά άτομα προς την κοινότητα ήταν μηδενική.

 

 

Η εμφάνιση γηγενών κρουσμάτων τοποθετείται χρονικά στο τέλος Σεπτεμβρίου και δεν συνδέεται με επαφές τους με εισερχόμενα θετικά στον κορωνοϊό άτομα.

Η διασπορά του ιού στην κοινότητα παραμένει περιορισμένη και μέχρι στιγμής, απολύτως ελεγχόμενη.

Από τα ελάχιστα ντόπια κρούσματα μόλις τρία νοσηλεύτηκαν και ένα μόνο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι το άνοιγμα του τουρισμού στην Σαντορίνη δεν προκάλεσε ούτε έξαρση ούτε διάδοση της νόσου στην κοινότητα.

 

 

Αυτό βεβαίως επιτεύχθηκε χάρις και στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, στις άοκνες προσπάθειες των αρμοδίων κρατικών αρχών με τις οποίες ο Δήμος ήταν σε κοινή δράση και στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων απ’ όλους.

 

 

Η υπευθυνότητα και ο επαγγελματισμός που επέδειξε η τουριστική κοινότητα του νησιού αλλά και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, υπήρξε υποδειγματική.

«Ουδέποτε αφήσαμε να μας ξεφύγει η κατάσταση. Όταν κρίθηκε αναγκαίο να προστατευτεί η κοινωνία μας από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και ενώ η τουριστική περίοδος ουσιαστικά είχε λήξει, συμφωνήσαμε την λήψη μέτρων πιο αυστηρών απ’ ότι επέβαλε η επιδημιολογική μας εικόνα» τόνισε ο Δήμαρχος.

 

 

Η πολιτική αυτή επέτρεψε να διατηρήσει η Σαντορίνη τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός, διέσωσε ένα σημαντικό ποσοστό της τοπικής οικονομίας, απέτρεψε την πλήρη οικονομική εξόντωση αρκετών επαγγελματιών του κλάδου και διαφύλαξε σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

 

 

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι περιφρούρησε την υγεία των μόνιμων κατοίκων και των 500.000 περίπου επισκεπτών του νησιού.

 

 

Ο Δήμος συνεχίζει με την ίδια υπευθυνότητα σήμερα που η πανδημία επιτίθεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα.

«Με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης, με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προστατεύουμε την υγεία μας και τη ζωή μας και διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή.

Προσέχουμε και αισιοδοξούμε!

Όλοι μαζί θα βγούμε νικητές» τόνισε ο Δήμαρχος κλείνοντας την παρέμβασή του.

 

ΑΝΤΩΝΙΟΣ  ΣΙΓΑΛΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΘΗΡΑΣ”. 

Exit mobile version