ΜΕΤΡΑ-ΣΤΑΘΜΑ ΚΑΙ “ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ”

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΖΕΙ ΑΚΟΜΑ

 

 

Αποφεύγω όσο μπορώ, να  ασχολούμαι με ζητήματα της κεντρικής πολιτικής Σκηνής όντας πεπεισμένος πως μία τοπική ιστοσελίδα είναι απλά μία τοπική ιστοσελίδα.

Όμως δεν είμαι ούτε αμνήμων, ούτε κάτοχος μνήμης χρυσόψαρου.

 

Θυμάται κανείς από τους “αγάπη μόνο” και “άνθρωποι άνθρωποι προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός” το bullying που δέχτηκε ο Καρανίκας ο οποίος ήταν απλώς σύμβουλος της Κυβέρνησης;.

Θυμάται κανείς τον βουλκανιζατέρ  Πανοτόπουλο;. Που λοιδορήθηκε επειδή Απλώς για να κερδίσει τη ζωή του δούλεψε με ένα πτυχίο, είχε και μία εργασία η οποία : Ηταν κάτι έντιμο και χειρωνακτικό.

Ακούω τώρα Απόφοιτος λυκείου διευθυντής γραφείου  Υπουργού ( και είναι σαν να Είχε δέκα πτυχία λέει ο προϊστάμενος του υπουργός) .  Ενός λεπτού σιγή. “Αγάπη Μόνο”.

Ακούω τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας να είναι μουσικός (φλάουτο, όμποε, ντραμς, φλογέρα, κλαρίνο, δεν ξέρω τι παίζει). Αγάπη μόνο.

Ακούω  τους” αγάπη μόνο” να λένε οι άνθρωποι και όχι οι ιδεολογίες πρώτα.  Μάλιστα! και τελευταία φορά κάνω αυτή τη χάρη. Ο Γκέμπελς ήταν ένας καλός άνθρωπος με πέντε έξι σκυλιά, πέντε έξι παιδιά και μία γυναίκα που αγαπούσε πολύ και τη φρόντιζε. Επίσης μερικές δεκάδες ερωμένες που στόλιζε και υπεραγαπούσε (για καμμιά βδομάδα, έκαστη).  Ο Χίτλερ ήταν χορτοφάγος δεν έπινε αλκοόλ αγαπούσε το σκύλο  του και την σύντροφό του την Εύα Μπράουν (παρ’ ότι συφιλιδικός και σεξουαλικά ανίκανος, σύμφωνα με τους ιστορικούς). Ο Γκέρινγκ; Του άρεσε το καλό φαΐ και ήταν φιλότεχνος.

Ιδεολογία διαφορετική. Αλλά καλοί άνθρωποι. ως υποσημείωση στην ιστορία, προξένησαν εκατομμύρια νεκρούς. Ο Eichmann,  ένας άριστος οικογενειάρχης φιλήσυχος, τον περιέγραψε η Χάνα Αρέντ στην “κοινοτοπία του κακού”. Καλός άνθρωπος  και αυτός. Φταίω εγώ που πολιτικά  και ιδεολογικά ανθρώπινα φτύνω ακόμα στους τάφους τους;. οι βασανιστές της Μακρονήσου και της Γυάρου ,  καλοί οικογενειάρχες Ίσως και φιλόζωοι, Και σίγουρα ακουμπούσαν τον οβολό τους στο παγκάρι της εκκλησίας. Να μιλήσω μαζί τους περνώντας αδιάφορα, πως ιδεολογικά και πρακτικά κινούμενοι διέλυσαν ανθρώπινες ζωές;. Ε  εντάξει. “Αγάπη μόνο”. Αχ ρε δύσμοιρε Τσαγανέα τι σχολή έχεις δημιουργήσει ερήμην σου.

 

Δεν  θέλω να κάνω συσχετισμούς αλλά τα Ιδεολογικά Βάρη  δεν κατανέμονται ίσα. Το αριστερό χέρι για τους δεξιόχειρες είναι πιο αδύναμο. Το δεξιό για τους αριστερόχειρες. Οι καλοί άνθρωποι πρέπει να έχουν μια ιδεολογία, όχι  μια ασαφή ευλογία. Η ιδεολογία κινεί τον κόσμο, δεν τον δικαιολογεί. Δημιουργεί ηθική, δεν ηθικοποιεί πεπραγμένα.

Και ελπίζω  κάποια στιγμή να μην αναγκαστώ να αναφερθώ σε τοπικούς πολιτικούς ανθρώπους που ήταν πολύ καλοί,  αλλά μας βύθισαν σε μία άνευ προηγουμένου παρακμή. Αρκεί να δείτε μερικά διεθνή δημοσιεύματα. Πιθανόν  να αναρτήσω κάποια. Όμως το “αγάπη μόνο” δεν μου πάει. Άνθρωπος, σημαίνει ιδεολογία και Ιδεολογία σημαίνει στάση ζωής.

Λοιπόν επειδή προμηθεύω κάποιες αγαπησιάρικες τοπικές διαθέσεις …..έσβησα ότι είχα γράψει. Η ψηφιακή μνήμη το κράτησε όμως. Δεν θέλω να μπω σε διάλογο, προεξοφλημένων απόψεων.

 

ΥΓ. ήθελα να το κρατήσω, αλλά δεν κρατήθηκα. “Και ο Στάλιν;” θα μου πουν, οι “αγάπη μόνο;”. Μα αυτός σε ιεροδιδασκαλείο, σπούδασε. Δεν έμαθε την αγάπη μόνο;.

 

ΥΓ. Συνομιλώ, με τους πιο δριμείς ιδεολογικούς αντιπάλους. Αλλά με θέσεις αρχής, όχι κουλουβάχατα. Ούτε με μια νοστιμούλα σαλαμοποίηση των πάντων. Τις μελιστάλαχτες, και γούτσου-γούτσου, μετριότητες φοβάμαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *