«ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΙΑ (24/8)

To βραβευμένο μυθιστόρημα «Μεθυσμένα Καράβια»

To βραβευμένο μυθιστόρημα «Μεθυσμένα Καράβια».

«ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ» ΣΤΗΝ ΟΙΑ (24/8)

  Είναι πραγματικά γοητευτικό, ένα έργο μυθοπλασίας να καταπιάνεται με κάποιες άγνωστες πτυχές της ιστορίας και το πράγμα γίνεται σπάνιο, όταν πέρα από τα -λίγο ως πολύ γνωστά- γεγονότα ανακαλύπτει κανείς κάποιες άγνωστες ιστορικές περιδινήσεις. Λοιπόν.  Την Αλεξάνδρεια την ξέρουμε όλοι. Πήρε το όνομά της από το μεγαλύτερο στρατηλάτη της ιστορίας. Δοξάστηκε ως τόπος ανυπέρβλητης ανάπτυξης του πνεύματος με εκπληκτικό επιστέγασμα τη βιβλιοθήκη της ( η καταστροφή της υπήρξε η μεγαλύτερη πνευματική απώλεια της ανθρωπότητας). Και στα σύγχρονα χρόνια, τη δόξασε ο μέγας Καβάφης. Γέννημα των δρόμων της («στες γειτονιές τες ίδιες θα γερνάς», έγραψε ο ίδιος), αλλά κυρίως κορυφαίο απόσταγμα μιας κουλτούρας, όπου πολιτισμοί, θρησκείες, γλώσσες, αρώματα και άνθρωποι ανακατεύονται στο πιο γοητευτικό μείγμα.

Η συγγραφέας κ. Βικτωρία Αγγελοπούλου.

Η συγγραφέας κ. Βικτωρία Αγγελοπούλου.

  Όμως μάλλον δεν ξέρουμε και πολλά, για τον «δημιουργό μύθο» της πιο ενδιαφέρουσας θάλασσας του ανθρώπινου πολιτισμού. Της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Για τα μυστικά ρεύματά της, για τους δύστροπους ρυθμούς της και για τα «Μεθυσμένα Καράβια» που τη διασχίζουν εδώ και χιλιετίες. Ένα μικρό, αλλά πολύτιμο κομμάτι αυτής της ιστορίας, αφηγείται η κ. Βικτωρία Αγγελοπούλου στο βραβευμένο μυθιστόρημα της «Μεθυσμένα Καράβια». Ένα βιβλίο που πέρα από τις λογοτεχνικές του αρετές, αξίζει να διαβαστεί σαν σημαντικό ιστορικό κείμενο. Χρειάζεται μάλιστα να διαβαστεί δύο φορές: Μια για τη γοητευτική πλοκή, τους ολοζώντανους χαρακτήρες, την τρυφερότητα απέναντι στους ήρωες και μια, γιατί αναδεικνύει δεσμούς που δε σχετίζονται απλώς με την ιστορία, αποτελούν μια ζώσα- αν και με το πρόσχημα της μυθοπλασίας – και αποκαλυπτική περιήγηση στους μαιάνδρους της. Το σημαντικότερο όλων: Η ιστορία δεν αποτελεί το πρόσχημα για την ανάπτυξη των χαρακτήρων και την περαίωση μιας ρέουσας και απολαυστικής αφήγησης. Περισσότερο μοιάζει σαν ατίθασο αγριόχορτο, που απρόσμενα πετιέται ανάμεσα σε ρωγμές και ερείπια αναμνήσεων κι εκεί που αρχικά μοιάζει με ταπεινή κηλίδα βλάστησης, αίφνης βγάζει ένα εκθαμβωτικό άνθος που αναγκάζει και τον πιο δύστροπο περιπατητή να σταθεί και να το μυρίσει.

Το διάσημο βιβλιοπωλείο "Ατλαντίς" θα φιλοξενήσει τα "Μεθυσμένα Καράβια".

Το διάσημο βιβλιοπωλείο “Ατλαντίς” θα φιλοξενήσει τα “Μεθυσμένα Καράβια”.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΣ

  Τα «Μεθυσμένα Καράβια» (Εκδόσεις «Το Δόντι»), εκτός από το βραβείο του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» θα ευτυχήσουν στη βιβλιοπαρουσίαση τους που θα γίνει στις 24 Αυγούστου στη Σαντορίνη για ένα ακόμα λόγο: Το λιμάνι που θα φιλοξενηθούν, είναι το πανέμορφο βιβλιοπωλείο «Ατλαντίς» (στην Οία) που γράφει ήδη τη δική του ιστορία, καλαισθησίας, γούστου και βιβλιοφιλικής άποψης. Περισσότερα για την εκδήλωση σε επόμενη ανάρτηση.