«ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥ»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

 

 

 

«Μεγάλη μέρα για τα νησιά η ψήφιση του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

 

Ένα αίτημα δεκαετιών, για το Μεταφορικό Ισοδύναμο γίνεται σήμερα πραγματικότητα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Μεταφορικό Ισοδύναμο, προσθέτοντας ότι ο αείμνηστος Τάσος Αλειφέρης, ο δήμαρχος της Τήλου, ήταν εκείνος που έδωσε πρώτος το έναυσμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Ακολουθεί η ομιλία του βουλευτή:

«Κάποιοι συνάδελφοι από άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης είπαν ότι είναι ένα ημιτελές βήμα και επομένως, ουσιαστικά, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει, είναι ασαφές, αόριστο κλπ. Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχω να πω για άλλη μια φορά -με ήπιους όρους- ότι είναι μη εξηγήσιμη και στην πραγματικότητα εξοργιστική. Θα κριθεί, βεβαίως, από τους νησιώτες. Είπα και πάλι ότι στο όνομα του να πέσει η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία έχει υποτάξει τα πάντα κι έχει μετατραπεί από ιστορικό κόμμα σε «γκρούπα διαμαρτυρίας» που το μόνο που λέει είναι «όχι σε όλα». Και το λέω μετά λόγου γνώσεως.

Δυστυχώς, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Καρράς, είπε για «ύποπτο χρόνο». Ελπίζω στο τέλος να ψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί πιστεύω ότι θα καταλάβει ότι οι νησιώτες θα δουν σημαντικά οφέλη μετά από έναν χρόνο από την πιλοτική εφαρμογή του.

Η πιλοτική εφαρμογή είναι μία εφαρμογή η οποία έπρεπε να γίνει, καταρχήν σε σαράντα εννέα ή πενήντα νησιά, γιατί ακριβώς από την εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής θα προκύψουν και τα πραγματικά δεδομένα. Κι επειδή δεν είναι ένα απλό πρόβλημα το οποίο μπορείς να το εφαρμόσεις πολύ εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη και υπάρχουν πολλά τεχνικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λυθούν, νομίζω ότι έχει γίνει μία σημαντική προπαρασκευή από το Υπουργείο, καθώς και συσκέψεις και με το πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει κ.λπ.

Θέλουμε να ολοκληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο όχι μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, που φυσικά είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι. Θέλουμε να επεκταθεί και στους επισκέπτες τουρίστες και σε όλα τα νησιά και στην Κρήτη, όπως είπαν οι συνάδελφοι. Οι Κρητικοί Βουλευτές έχουν δίκιο, αλλά είναι προφανές ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός -έτσι το καταλαβαίνω εγώ- να εφαρμοστεί και στην Κρήτη από 1/1/2019. Να είμαστε καλά, να παλέψουμε, να ολοκληρωθεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο σε όλα τα επίπεδα και στους επιβάτες που θέλουν να πηγαίνουν και να έρχονται από τα νησιά, αλλά και στα εμπορεύματα και στα καύσιμα -που είναι πάρα πολύ σημαντικό, σύνθετο ζήτημα για το πώς τελικά θα λυθεί, αλλά θα λυθεί- και βεβαίως και σε όλα τα νησιά.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω τα κόμματα της Αντιπολίτευσης -θα κριθούν, όπως είπα, από τους νησιώτες- ούτε τη Νέα Δημοκρατία ούτε το ΚΚΕ, το οποίο χωρίς κανένα επιχείρημα μας λέει ότι θα πάνε τα λεφτά στους εφοπλιστές. Είναι αστεία επιχειρήματα αυτά, όταν δεν υπάρχει καμία διαδικασία είσπραξης από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες παραπάνω χρημάτων μέσα από τη διαδικασία του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Νομίζω, λοιπόν, ότι επιχειρήματα όπως και αυτό του ΦΠΑ είναι άκρως υποκριτικά. Γίνεται συσχετισμός και από τη Νέα Δημοκρατία και εν μέρει και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΦΠΑ. Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου έκανε μια ομιλία για το ΦΠΑ και όχι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

 

Εν πάση περιπτώσει, σας λέω να διαβάσετε τη σελίδα 27 του mail Χαρδούβελη, για να είμαστε ρεαλιστές και να ξέρουμε τι λέμε. Αναφέρεται σε επανεξέταση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά -διαβάστε το!- και στην αγγλική εκδοχή και στην ελληνική μετάφραση. Είναι η σελίδα 27 του mail Χαρδούβελη, που λέει ότι θα επανεξετασθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στη νησιωτική χώρα. Αυτό ήταν το mail Χαρδούβελη. Να μην έρχεστε τώρα, λοιπόν, να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την αύξηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.

Είναι τελείως υποκριτικές όλες αυτές οι τροπολογίες που φέρνετε. Και ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς πρώτοι θα αγωνιστούμε με αποτελεσματικότητα για μια συνολική ευρωπαϊκή πολιτική στα νησιά, που θα περιλαμβάνει και το κίνητρο των μειωμένων συντελεστών.

Όμως, θέλω να πω, επίσης, ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, το οποίο εντάσσουμε στις νησιωτικές πολιτικές, δεν έρχεται από μόνο του ως εξ ουρανού. Έχουν γίνει από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και την εξαγγελία για τις νησιωτικές πολιτικές στη Νίσυρο πριν από δύο χρόνια σημαντικά βήματα και στην παιδεία και στην υγεία και στην ανάπτυξη και στην ενέργεια και στο περιβάλλον και στον χωροταξικό σχεδιασμό και στην αγροτική ανάπτυξη. Πηγαίνετε και διαβάστε.

Δεν είναι η ώρα και δεν έχω τον χρόνο να σας πω αναλυτικά τι έχουμε ψηφίσει από αυτή τη Βουλή για τη νησιωτική Ελλάδα. Το ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για ουσιαστικές νησιωτικές πολιτικές θα το κρίνουν οι νησιώτες και ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο Ν. Συρμαλένιος».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *