“ΜΕ ΤΡΙΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ

 

 

 

“Με τρία εμβληματικά μέτρα νησιωτικότητας έρχεται ο νέος χρόνος στις Κυκλάδες. Σε τρεις βασικούς τομείς, την υγεία, την συγκοινωνία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πρώτο μέτρο η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα πλωτά ασθενοφόρα, εξοπλισμένα με ιατρικά όργανα, στελεχωμένα με λιμενικούς, γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ. Το ένα θα ελλιμενίζεται στη Νάξο και θα λειτουργεί εναλλακτικά με το ελικόπτερο της βάσης του ΕΚΑΒ της Σύρου, στα απλά περιστατικά ή στις περιπτώσεις αδυναμίας πτήσης του.

Δεύτερο μέτρο, ορόσημο για τις νησιωτικές πολιτικές, η καθιέρωση του μεταφορικού ισοδύναμου, με το οποίο επιδοτούνται 20 ετήσιες ακτοπλοϊκές μετακινήσεις κάθε νησιώτη με τη διαφορά του κόστους του εισιτηρίου σε σχέση με ισοδύναμη ηπειρωτική μετακίνηση. Επίσης, αντίστοιχα επιδοτείται το κόστος της μεταφοράς εμπορευμάτων των νησιωτικών επιχειρήσεων. Ένα δίκαιο μέτρο εξίσωσης των κατοίκων των νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τρίτο μέτρο η διάσωση αντιπροσωπευτικών ξύλινων παραδοσιακών αλιευτικών σκαφών από την διάλυση, λόγω της επιδοτούμενης οριστικής παύσης των δραστηριοτήτων των ψαράδων. Η διαφύλαξη παραδοσιακών σκαφών και της ξυλοναυπηγικής τέχνης, χαρακτηριστικά της ζωής και της εργασίας μιας εποχής για τις Κυκλάδες που συνεχίζεται ως σήμερα, είναι μέτρο καθοριστικής σημασίας για να παραμείνει ζωντανή η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα τρία αυτά θέματα, ως ώριμα αιτήματα φορέων και κινημάτων, συζητήθηκαν στο αναπτυξιακό συνέδριο των Κυκλάδων βρίσκοντας σε σύντομο διάστημα τις λύσεις τους. Έγιναν νησιωτικές πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ με άμεση υλοποίηση.

Είναι ένας συνδυασμός μέτρων στην κατεύθυνση της ανατροπής των δυσμενών επιπτώσεων της νησιωτικότητας.

Το πλωτό ασθενοφόρο αναβαθμίζει το νησιωτικό σύστημα υγείας, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων για μόνιμη διαμονή στα νησιά. Το Μ.Ι. ενισχύει τις δυνατότητες μετακίνησης και πρόσβασης, την τοπική παραγωγή-μεταποίηση και διακίνηση προϊόντων, την ελάττωση του κόστους διαβίωσης, με άνοιγμα αναπτυξιακών προοπτικών πέραν του τουρισμού. Η απόφαση για τα σκάφη σηματοδοτεί την πολιτική ενίσχυσης της συνέχειας κάθε ζωντανού στοιχείου του πολιτισμού μας.

Τα τρία μαζί συνθέτουν και συμβάλουν στη βελτίωση των αναγκαίων υλικών και πολιτισμικών συνθηκών για τη ζωή των κατοίκων στον ιστορικό χώρο των Κυκλάδων.

Μαζί με πολλά άλλα νησιωτικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και με άλλα πανελλαδικής εμβέλειας που ισχύουν από τη πρωτοχρονιά (αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου, ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών, μείωση ασφαλιστικών εισφορών- φορολογίας, προστασία της πρώτης κατοικίας, προσλήψεις σε καίριους τομείς του δημόσιου τομέα, όπως η υγεία και η παιδεία, κοινωνικά πακέτα, μέτρα για τους αγρότες κτλ), η κοινωνία των νησιών μας εισέρχεται με αισιοδοξία στο νέο έτος για μια καλλίτερη ζωή και με δυνατή τη θέληση να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *