Site icon Santonews

ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ

ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΘΗΡΑΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΤΣΙΠΗ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ

 

 

Η ιστορία των Πράσινων και οι Βένετων, είναι μια από τις σημαντικές πτυχές του Βυζαντίου. Σωματεία οπαδών στην ουσία, είχαν ωστόσο τη στήριξη οικονομικών παραγόντων και είχαν πολιτικές προεκτάσεις- με χαρακτηριστικότερη εκείνη που οδήγησε στη “Στάση του Νίκα” επί Ιουστινιανού. Η συγγραφέας και εκπαιδευτικός  Ειρήνη Κατσίπη-Σπυριδάκη, καταπιάνεται με ένα στιγμιότυπο που συνέβη την εποχή του Θεοδοσίου του Μεγάλου. Του αυτοκράτορα που κατά τους περισσότερους ιστορικούς κατήργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 393 μ.Χ (κατά άλλους απλώς ξεθώριασαν, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και χορηγών).

Η Θηραία συγγραφέας, τοποθετεί ακριβώς στα χρόνια του Θεοδόσιου το στιγμιότυπό της, αφηγούμενη την ιστορία ενός Θεσσαλονικέως μυρεψού (αρωματοποιού) που οδεύει προς την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να βρει αγοραστές για την “Ανθία”. Ένα άρωμα που δημιούργησε στο εργαστήριο του. Το ταξίδι συμπίπτει με τις αρματοδρομίες της Βασιλεύουσας , όπου ο ήρωας ζει το κλίμα των μεγάλων αγώνων. Παράλληλα η συγγραφέας αποτυπώνει το κλίμα, τις αντεγκλήσεις, τον φανατισμό αλλά και την καθημερινότητα στην Κωνσταντινούπολη.

Γραμμένο με εύληπτο, αλλά ρέοντα λόγο, κορυφώνεται μέσα από την ενδιαφέρουσα πλοκή, όπου η ιστορία γίνεται ο καμβάς για τις ζωές των πρωταγωνιστών. Η αφήγηση,  είναι ενδιαφέρουσα για όλες τις ηλικίες αναγνωστών. Κυρίως για τους νέους, που η τεχνολογία τους κρατά μακριά από την απόλαυση ενός βιβλίου  Ανήκει στο καλό είδος λογοτεχνίας, όπου  αναγνώστης  αλλά αφήνεται να παρασυρθεί, αποκομίζοντας στο τέλος όχι μόνο την ευχαρίστηση της ανάγνωσης, αλλά και ένα μάθημα ιστορίας.

Η Ειρήνη Σπυριδάκη Κατσίπη, γεννήθηκε στη Σαντορίνη και υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εκπαίδευση. Το “Με τους Πράσινους και τους Βένετους”, είναι το τέταρτο βιβλίο της και εκδόθηκε από τον “Κέδρο”.

Exit mobile version