Site icon Santonews

«Με το ιδιωτικοποιημένο ΕΣΥ οι έχοντες θα επιβιώνουν και οι πολλοί θα αποβιώνουν

Νίκος Συρμαλένιος στη Βουλή-Βίντεο

 

 

 

 “Μια μέρα θλίψης για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη χώρα είναι η μέρα που πρόκειται να ψηφιστεί, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μόνο, η οριστική κατεδάφιση του ΕΣΥ, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας. Η κυβέρνηση αφού απαξίωσε σταδιακά τη δημόσια υγεία με καθήλωση των μισθών και αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, προχωρά σήμερα στην επόμενη φάση του σχεδίου της για παραχώρηση του ΕΣΥ στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Ανοίγει ο δρόμος για να μπούνε ιδιώτες στο ΕΣΥ ή για να ιδιωτικοποιηθούν οι γιατροί πλήρους απασχόλησης και να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, νομιμοποιώντας το φακελάκι. Όσοι είναι ασθενείς οδηγούνται στις ατέλειωτες λίστες αναμονής για γιατρό και για χειρουργείο, εκτός και αν πληρώσουν αδρά στα ιδιωτικά ιατρεία. Φυσικά θα πληρώνουν φακελάκι, για να έχουν ως αντάλλαγμα το χειρουργείο που χρειάζονται στο δημόσιο νοσοκομείο στον ταχύτερο δυνατό χρόνο.

 

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι η διάλυση του δημόσιου, δωρεάν, καθολικού συστήματος υγείας και η εγκατάλειψη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας στα ιδιωτικά ιατρεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Οι έχοντες θα επιβιώνουν, οι πολλοί θα αποβιώνουν.

Μιλώντας για τις Κυκλάδες, ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ευτυχώς υπήρξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι ανατάχθηκε το νοσοκομείο της Σύρου και το νοσοκομείο της Νάξου και ιδρύθηκε και το νοσοκομείο της Σαντορίνης, μετά από πολυετείς προσπάθειες της ΝΔ να το δώσει σε ιδιώτες. Σήμερα για τα νησιά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να προτείνει μια γενναία δέσμη μέτρων οικονομικών, επιστημονικών, διοικητικών, για να υπάρξει προσέλκυση στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Αυτή η δέσμη μέτρων θα εντάσσεται στη συνολική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο δημόσιο, καθολικό, δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας.

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 «Σήμερα είναι μια μέρα θλιβερή, μια μέρα θλίψης για το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη χώρα μας, βεβαίως, διότι είναι μια μέρα που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μόνο, η οριστική κατεδάφιση του ΕΣΥ.

Εγώ λέω ότι σήμερα το βράδυ και αύριο μπαίνει η ταφόπλακα του Εθνικού δημόσιου Συστήματος Υγείας. Τριάντα εννέα χρόνια μετά την εμβληματική μεταρρύθμιση που ίδρυσε το ΕΣΥ το 1983 με πρωταγωνιστές την Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου –τότε- και πρωτεργάτες τον Παρασκευά Αυγερινό και τον αείμνηστο Γεώργιο Γεννηματά, προχωράτε τώρα στην τελευταία πράξη του δράματος, αφού απαξιώσατε σταδιακά και επί χρόνια την ίδια την ουσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η απαξίωση αυτή με την καθήλωση των μισθών και με τις αναξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας δεν ήρθε μόνο από την Κυβέρνησή σας, ήρθε και από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία είχαν βάση σε πολλές κυβερνήσεις. Μιλάμε τριάντα εννιά χρόνια τώρα.

Φθάσαμε, λοιπόν, στην πανδημία και δεν πήρατε κανένα μάθημα από την πανδημία. Κανένα, απολύτως, μάθημα ότι τελικά αν δεν υπήρχε το δημόσιο σύστημα υγείας, θα θρηνούσαμε όχι τριάντα τέσσερις χιλιάδες νεκρούς -για τους οποίους έχετε εγκληματικές ευθύνες- αλλά πολύ παραπάνω και κανένας πολίτης είτε πλούσιος, είτε φτωχός -εφόσον ήταν θύμα της πανδημίας- δεν τολμούσε να συζητήσει ότι θα πάει σε ιδιωτική κλινική.

Προσπαθείτε, λοιπόν, τώρα να παρουσιάσετε ότι αυτό που ψηφίζετε αύριο είναι κάτι το οποίο έρχεται ως φυσιολογική εξέλιξη νομιμοποίησης και αντιστροφής των κακώς κειμένων. Δηλαδή, το απαξιώνετε πρώτα, λέτε ότι οι γιατροί παίρνουν φακελάκι και, επομένως, αφού παίρνουν φακελάκι οι γιατροί, ουσιαστικά ανοίγετε το δρόμο για να μπούνε ιδιώτες ή για να ιδιωτικοποιηθούν οι γιατροί πλήρους απασχόλησης και να έχουν και ιδιωτικά ιατρεία, νομιμοποιώντας το φακελάκι, αλλά οδηγώντας και τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Όσοι είναι ασθενείς τους οδηγείτε και στα ιδιωτικά ιατρεία να πληρώνουν αδρά, αλλά και να πληρώνουν φακελάκι, για να έχουν ως αντάλλαγμα το χειρουργείο που χρειάζονται, γιατί δεν θα το έχουν, εάν δεν πληρώσουν το φακελάκι. Και, βεβαίως, είναι επονείδιστο το φακελάκι, αλλά σας είπα ότι εσείς το νομιμοποιείτε.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι η διάλυση του δημόσιου, δωρεάν, καθολικού συστήματος υγείας και η εγκατάλειψη της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας την οποία οδηγείτε στα ιδιωτικά ιατρεία και στις ιδιωτικές κλινικές. Οι έχοντες θα επιβιώνουν, οι πολλοί θα αποβιώνουν. Αυτό είναι το απόφθεγμα αυτού του νομοσχεδίου: Άλλοι θα επιβιώνουν -οι λίγοι- και οι πολλοί θα αποβιώνουν, αν αρρωσταίνουν.

Δεν πήρατε κανένα νόημα, λοιπόν, από την πανδημία και ούτε αντιμετωπίζετε το brain drain, φυσικά, διότι η βάση του brain drain είναι η οικονομική βάση και, φυσικά, το  10% που δίνετε αύξηση -το παραδέχεσθε και εσείς- είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι υγειονομικοί και οι γιατροί παρέχουν ένα τεράστιο κοινωνικό έργο. Και, φυσικά, δεν αντιμετωπίζετε το τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει στις νησιωτικές και λεγόμενες άγονες περιοχές.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζονται γενναία μέτρα, τα οποία έχουμε εξαγγείλει και σας επανέλαβε ο Πρόεδρος, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες πριν.

Απαιτείται, λοιπόν, μία γενναία δέσμη μέτρων με γενναία αναβάθμιση του μισθολογίου με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, με δεκαπέντε χιλιάδες προσλήψεις σε βάθος τριετίας –άμεσα πέντε χιλιάδες στα επόμενα δύο χρόνια άλλες δέκα χιλιάδες- στις οποίες λέω ότι πρέπει να περιληφθούν και οι αναπληρωτές που φέρατε να αντικαταστήσουν το διωγμένο ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό. Να λάβετε υπόψη και αυτούς, να λάβουμε όλοι υπόψη και αυτούς. Την ίδια γενναία δέσμη μέτρων, βεβαίως, χρειάζονται και τα νησιά. Και εμείς παρουσιάσαμε δέσμη μέτρων οικονομικών, επιστημονικών, διοικητικών, για να υπάρξει προσέλκυση στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα εντάσσεται αυτή η δέσμη μέτρων στη συνολική προοπτική που δίνουμε για την ανάταξη, για ένα νέο δημόσιο, καθολικό, δωρεάν εθνικό σύστημα υγείας.

Και επειδή μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης των πολιτών δεν αποτελεί μόνο τι εξαγγέλλουμε αλλά και το τί κάναμε, εγώ θα σας πω ότι πέραν αυτών που έχει πει κατά κόρον και ο εισηγητής μας ο Ανδρέας ο Ξανθός για την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων, που ήταν μία μεγάλη τομή και υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που πίνουν νερό στο όνομα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κατάφεραν να επιβιώσουν με την περίθαλψη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμείς στα νησιά λέμε ότι είμαστε περήφανοι που υπήρξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στις Κυκλάδες. Ανατάξαμε και το νοσοκομείο της Σύρου και το νοσοκομείο της Νάξου. Ιδρύσαμε το νοσοκομείο της Σαντορίνης, για το οποίο πολύ σπέκουλα έχει γίνει για το κατά πόσο είναι ιδιωτικοποιημένο ή όχι.

Αγαπητοί συνάδελφοι –και του ΚΚΕ που κάνετε κριτική πάνω σε αυτό- ήταν η μόνη επιλογή τότε και ο λαός της Σαντορίνης το επέλεξε να μπει υπό την αιγίδα της ΑΕΜΥ, διότι η ΑΕΜΥ μόνο μπορούσε να κάνει προσλήψεις και μέσω της ΑΕΜΙ μπορούσαμε να δώσουμε τα πέντε εκατομμύρια προϋπολογισμό σε ετήσια βάση, που, δεν μπορούσαμε να το κάνουμε, γιατί οι δανειστές ήταν με το πιστόλι στον κρόταφο και μας έπαιρναν τηλέφωνα και μας έλεγαν αλλάξτε την αιτιολογική έκθεση. Το ξέρει ο Ανδρέας ο Ξανθός, δύο φορές έγινε απόπειρα για το νοσοκομείο, γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μάθει ο κόσμος τί γίνεται και να μην λέμε ο καθένας ό,τι θέλει. Φτιάξαμε τη βάση αεροδιακομιδών. Αυτά έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το πιστόλι στον κρόταφο. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα είναι από τις πρώτες πράξεις που θα κάνει η νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, το να καταργήσει τον επαίσχυντο νόμο που ψηφίζουμε σήμερα και αύριο”.

 

ΒΙΝΤΕΟ

 

ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 01122022 – YouTube

 

Exit mobile version