Site icon Santonews

ΜΑΛΛΟΝ ΞΕ-ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

TO BREXIT ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

   Παραείναι μεγάλο γεγονός, για να μην σχολιασθεί ακόμα κι από μια τοπική ιστοσελίδα. Από νωρίς το πρωί, τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου, αναγγέλλουν τη διαφαινόμενη επικράτηση του Brexit. Ήδη, το BBC, ανακοίνωσε ότι το 52-48%, υπέρ της αποχώρησης, είναι μη αναστρέψιμο, ενώ και οι “Times” ανήγγειλαν πως “οι Βρετανοί ψήφισαν έξοδο”. Η Σκωτία, ψήφισε πάντως παραμονή, κάτι που σημαίνει ότι οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πλέον πολύ δυνατοί.

Ο αμφιλεγόμενος Νάιτζελ Φαρατζ, του ευρωσκεπτικιστικού UKIP, έκανε λόγο για “Μέρα Ανεξαρτησίας” (Independence day), ενώ πολλοί βουλευτές των συντηρητικών (Τόρυς) που κυβερνούν, ζητούν την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Τζειμς Κάμερον. Μεγάλος νικητής, φαίνεται να είναι ο πρώην Δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, που έκανε φρενιτιώδη εκστρατεία υπέρ του Brexit και ήδη κάποιοι τον θεωρούν ως πιθανότερο πρωθυπουργό -παρά το γεγονός πως άλλοι τον αποκαλούν ως βρετανικό αντίστοιχο του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά και ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, δείχνει να αμφισβητείται, λόγω της εξαιρετικά χλιαρής θέσης του υπέρ της παραμονής.

Η ήττα, όμως αποτελεί χαστούκι στη Γερμανία. Τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου εκτιμούν πως η δική της αλαζονική, άκαμπτη και απόλυτα κυριαρχική στάση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Βρετανών και τη διάχυτη δυσφορία των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Ότι και να γίνει πάντως η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα είναι άμεση και η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστεί από 2 έως 4 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Save

Exit mobile version