Site icon Santonews

ΜΑ ΝΤΙΠ, ΓΙΑ ΝΤΙΠ ΠΙΑ;

ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΡΟΥΤΙΝΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΕΛΟΙO ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

 

 

 

 

Άλλο θέμα, ξεκίνησα να γράφω μα πήρα πολλά μηνύματα για ένα ζήτημα που κάνει το γύρο κάποιων μέσων ενημέρωσης (κόπι-πάστε -τα πνευματικά δικαιώματα του όρου στον Πολάκη, παρακαλώ-,) χωρίς την παραμικρή τεκμηρίωση. Στην αρχή, γέλασα. Απάντησα σε όσους μπορούσα, απευθείας. Αλλά, επειδή κάποιοι ίσως ακόμα παίρνουν στα σοβαρά, τέτοια γελοία και αστήρικτα πργματα, πρέπει να γράψω κάτι, τεκμηριωμένο από τους αρμόδιους.

Χαρακτηριστικός τίτλος ρεπορτάζ: “Συναγερμός στα νησιά: Οι δήμοι ενημερώνουν για τα καταφύγια!”. Έναρξη άρθρου (τυχαία επιλέγω από την ίδια ιστοσελίδα): “Η Τουρκική προκλητικότητα έχει θέσει σε κόκκινο συναγερμό όχι μόνο τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, αλλά και την πολιτική προστασία – Ήδη δήμοι στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά κυρίως στα νησιά ενημερώνουν τους πολίτες για τα καταφύγια σε περίπτωση πολέμου”.

Τώρα πάμε ενδεικτικά σε κάποια σημεία, για τη Σαντορίνη (ίδια ιστοσελίδα, αλλά πολλαπλώς κοπιπαστωμένη): “48 καταφύγια στη Σαντορίνη

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας έχει ορίσει και οριοθετήσει ως χώρους καταφυγής πολιτών σε περίπτωση σεισμού τα παρακάτω 48 σημεία:

Στη Θηρασία : Το ελικοδρόμιο και ο χώρος ιατρείου – γήπεδο 5×5 στο Μανωλά και ο χώρος του βιολογικού στον Ποταμό (3)

Στην Οία: Η πλατεία λεωφορείων ΚΤΕΛ, η πλατεία τουριστικών λεωφορείων, η πλατεία Φοινικιάς, η πλατεία αφαλάτωσης, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων στο Θόλο και η αυλή του Δημοτικού Σχολείου με την πλατεία και τη δεξαμενή (6)

Στο Ημεροβίγλι: Το γήπεδο μπάσκετ, το γήπεδο 5×5 και ο ιδιωτικός χώρος στάθμευσης Γαλή (3)

Στον Κάτω Βουρβούλο: Η κεντρική πλατεία, το γήπεδο ποδοσφαίρου και το πάρκο οδικής βοήθειας (3)”.

Και λοιπά, γιατί έχει πολλά σημεία “συναγερμού”.

Επειδή το πολύ γέλιο μου έχει φέρει λόξιγκα (ο νονός….ο νονός!!!), σπεύδω να κάνω ένα ερώτημα στους φίλους που μου έστειλαν τα μηνύματα ανησυχίας και τους συναδέλφους που επιμελήθηκαν το ρεπορτάζ ή το κοπιπάστε: “Καλοί μου άνθρωποι, αν είχαμε ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης με την Τουρκία, ποιος υπεύθυνος με IQ, άνω του 20 (είκοσι της κλίμακας Μένσα) θα συνιστούσε στους πολίτες να συγκεντρωθούν σε ανοιχτά σημεία;. Δηλαδή γήπεδα, πλατείες, υπαίθρια πάρκινγκ;. Μόνο αν ήθελε να κάνει πογκρόμ και να εξαφανίσει τους κατοίκους του νησιού, καθιστώντας τους, εύκολους στόχους για αεροσκάφη και πυροβόλα πλοίων, θα το έκανε. Τα πολεμικά καταφύγια είναι υπόγεια -μπούνκερ, γερμανιστί”.

Λοιπόν επειδή τα πράγματα -πέρα από τη γελοιότητα- είναι απλά: Κάθε Δήμος, έχει την υποχρέωση να καταρτίζει σχέδιο εκτάκτων αναγκών, που κυρίως αναφέρεται σε ενδεχόμενο σεισμό. Όλοι οι Δήμοι (όχι μόνο η Σαντορίνη) που περιλαμβάνονται στα σχετικά δημοσιεύματα λοιπόν, ανταποκρίθηκαν δημιουργώντας μια χαρτογραφική αποτύπωση για την ασφαλή διαμονή των κατοίκων στην περίπτωση μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης. ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ!. Όσοι Δήμοι (όχι μόνο η Σαντορίνη) ανταποκρίθηκαν, πρέπει να επαινούνται. Έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Απλά, καθαρά και ξάστερα.

Πόσο μυαλό χρειάζεται;. Βγάζεις τον κόσμο έξω σε πόλεμο;. Σε υπόγεια τον στέλνεις, όταν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Μα ντίπ για ντιπ, πιά.

 

Exit mobile version