Μ/V ΜΟΣΧΑΘΗ – Μ/V ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ, ΑΛΛΟΠΡΟΝΟΙΑ, ΣΙΚΙΝΟΣ

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΗ ΦΩΤΟ-ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΣΚΑΜΠΑΒΙΡΙΑ

 

 

 

‘Αρχές της δεκαετίας του 50, με τρείς ιστορικές φωτογραφίες, από το αρχείο της κας Δέσποινας Χαλκέα – Σοίλη. Αρόδο στην Αλοπρόνοια μαζί, τα δύο βαπόρια της ναυτιλιακής εταιρίας Ευάγγελος Τόγιας που ήταν από την Κάρυστο, αριστερά το μικρότερο ” ΜΟΣΧΑΝΘΗ “, περίπου 600 τόνων και δεξιά το ” ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ “, 1200 -1500 τόνων, προπολεμικής ναυπήγησης , τύπου Γιότ, με μπαστούνι στην γερτή πλώρη τους, ξύλινα γυρτά κατάρτια και προς τα πίσω γερτό φουγάρο. Τα πλοία αυτά αντικατέστησαν αυτά που είχαν βυθιστεί στον πόλεμο . Το πρώτο ΜΟΣΧΑΝΘΗ ναυπηγήθηκε το 1891 ως θαλαμηγός ενός πλούσιου Αιγυπτίου με το όνομα ΜΙΡΑ και βυθίστηκε στη Σούδα στις 26 Απριλίου 1941

 

‘Μ/V ΜΟΣΧΑΘΗ, 500 – 600 τόνων, ναυπηγήθηκε γύρο στο 1923 και απεσύρθη από τις νότιες Κυκλάδες στο τέλος της δεκαετίας του 60, χαμηλό σε ύψος ( 4 – 5 πατήματα στην πλαϊνή σκαλίτσα του ) καλοτάξιδο, με μία έλικα αργόστροφη, έπιανε 10 – 11 μίλια, με πλοίαρχο τον καπετάν Κώστα από το Γαλαξίδι, του είχαν βγάλει και τραγουδάκι ” με την δόλια την Μοσχάνθη, περιμένω γράμμα να ρθει “.

Μ/V ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ, 1200 – 1500 τόνους, 193 πόδια μήκος, 30,6 πόδια πλάτος, και 17 πόδια βύθισμα, πήγαινε με 13 μίλια, από γαλβανιζέ λαμαρίνες με πολλούς νομείς, ατμοκίνητο με δύο παλινδρομικές μηχανές, διπλέλικο με καρίνα, το προηγούμενο όνομά του ΜΑΡΙΛΕΝΑ, κατά την διάρκεια των επισκευών και την αντικατάσταση των μηχανών του με DIESEL, τραυματίστηκε θανάσιμα ο γιός του πλοιοκτήτη Κώστας, και δόθηκε το όνομα του στο πλοίο. Τα πλοία της εταιρίας βάφτηκαν μαύρα έκτοτε.

Προσεχώς θα ανεβάσω φωτογραφία του καπετάν Κώστα στην γέφυρα του και το εσωτερικό κατάστρωμα με ταξιδιώτες του ΜΟΣΧΑΝΘΗ. Επεξεργασία φωτογραφίας, έρευνα, Θόδωρος Σκαμπαβίριας”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *