Το συμπέρασμα του Ομότιμου Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κορυφαίου Γεωθερμικού στην Ευρώπη;. Το νησί, έχει ένα μεγάλο και αναξιοποίητο γεωθερμικό πεδίο. Εντοπίζεται στο Νότιο τμήμα του νησιού και όπως προκύπτει από τις γεωτρήσεις του ΙΓΜΕ, στο ευρύτερο τρίγωνο Μεγαλοχωρίου- Ακρωτηρίου- Εμπορείου. “ Εκεί λοιπόν σίγουρα, μα σίγουρα, υπάρχουν υπογείως ζεστά νερά τα οποία με τους υπολογισμούς που κάνουμε εμείς μπορεί να φτάσουν και τους 120 βαθμούς Κελσίου, σε μικρό σχετικά βάθος. Δεν μιλάμε για την Καλδέρα γιατί στην Καλδέρα δεν μπορούσαμε να μπούμε γεωθερμικά” τόνισε ο Καθηγητής και Επίτιμος Δημότης Θήρας, μιλώντας στον Ραδιοσταθμό Santorini 106,4 F.M.
Μπορεί να καλύψει πολλές ενεργειακές ανάγκες
Για να τονίσει τη σχετική ευκολία πρόσβασης στο γεωθερμικό στρώμα, ο κ. Φυτίκας, ανέφερε το παράδειγμα της Γερμανίας. “Κάνουν ένα πρόγραμμα για τον Μόναχο τώρα, για να βρουν 120 βαθμούς και πάνε 5.000 μέτρα βάθος. Εκεί, στην Αγία Άννα ας πούμε, άμα κάνουμε μια γεώτρηση στα 800 μέτρα ή στα 1.000 μέτρα θα βρούμε τους 120 άνετα. Και με αυτούς τους 120 ξέρετε τι κάνουμε;. Παράγουμε μέχρι και ρεύμα, αντί να έχουμε τη μονάδα της ΔΕΗ η οποία καίει πετρέλαιο και ρυπαίνει κλπ. […] θα μπορούσαμε να ελαφρυνθούμε αρκετά χρησιμοποιώντας τη γεωθερμία, είτε με κάλυψη μέρους της ηλεκτροπαραγωγής, είτε με κάλυψη των δαπανών για την αφαλάτωση, είτε κάνοντας, όπως το λένε, μερικά ξενοδοχεία, τα οποία θα μπορούσαμε, γιατί με τη γεωθερμία σήμερα και με τις αντλίες θερμότητες, τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητες, μπορούμε άνετα να κάνουμε θέρμανση και κλιματισμό το καλοκαίρι με πολύ φτηνό κόστος”.
Όλα πάντως είναι θέματα στρατηγικής σκέψης και βούλησης των τοπικών αρχών. “ Εμείς σαν Σαντορίνη, σαν Δήμος, σαν δημοτική επιχείρηση, προχωρούμε την εκμετάλλευση της γεωθερμίας κάνοντας συγκεκριμένες γεωτρήσεις, διότι η Σαντορίνη αυτή τη στιγμή έχει το πλεονέκτημα, το οποίο εμείς δημιουργήσαμε: έχει ερευνηθεί γεωθερμικά. Δηλαδή δεν πάμε σε ένα πεδίο εντελώς άγνωστο. Εμείς τότε, σαν ΙΓΜΕ, και με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων τ κάναμε γεωτρήσεις. Με το πανεπιστήμιο και με την πτυχιακή μου φοιτήτρια, καθίσαμε και μετρήσαμε πάνω από 100 γεωτρήσεις στη Σαντορίνη. Μια προς μία. Όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν. Επιστημονικά δηλαδή σας δίνουν την σιγουριά ότι μπορούμε να παράξουμε ενέργεια που να καλύπτει κάποιους τομείς… Έχουμε τη σιγουριά ότι μπορούμε να παράξουμε ενέργεια. Βέβαια η ενέργεια αυτή θέλει μια επένδυση και η επένδυση είναι γεωτρήσεις, αυτές που τις λέμε έρευνας παραγωγής”.
Μικρή μονάδα- μεγάλη παραγωγικότητα
Φυσικά, αναφέρθηκε στο αποτυχημένο προηγούμενο της Μήλου, κατά τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όπου χρησιμοποιήθηκε η υψηλή ενθαλπία. “Κοιτάξτε”, τονίζει ο Καθηγητής, “η υψηλή ενθαλπία είναι πάνω από 150 βαθμούς. Η Μήλος έχει πάνω από 150. Απόδειξη ότι οι πέντε γεωτρήσεις που υποδείξαμε εμείς – πέντε γεωτρήσεις τελικά γίνανε- σχετικά ακριβές, γιατί είναι βαθιές, είναι χίλια μέτρα, 1.400 έφτασε μία. Σε αυτές βρήκαν 325 βαθμούς. Στη Σαντορίνη δεν μιλάμε για τέτοια πράγματα και δεν θέλω να μπούμε σε τέτοια. Θα μπορούσαμε στη Σαντορίνη να μιλούσαμε για τέτοια πράγματα αν πηγαίναμε να κάνουμε γεωτρήσεις στην Καμένη. Αλλά μπορούμε να πάμε στην Καμένη να κάνουμε γεωτρήσεις. Δεν πρέπει”.
Όσο, για τις ενέργειες και το κόστος, ο Καθηγητής, αφού αναφέρει το προηγούμενο μιας μικρής μονάδας γεωθερμικής αξιοποίησης στην Βόρεια Ελλάδα, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος, σημείωσε για τη Σαντορίνη: “Χρειαζόμαστε γύρω στις πέντε γεωτρήσεις. Στο τρίγωνο Μεγαλοχώρι- Ακρωτήρι- Εμπορείο. Κάθε γεώτρηση, υποθέτω πως κοστίζει 30-40.000 ευρώ. Για να διαπιστώσουμε αν φτάσουμε στους 100-120 βαθμούς της θερμοκρασίας. Μετά, δεν μιλάμε για εργοστάσια. Μιλάμε για μια μικρή μοναδούλα, η οποία ωστόσο έχει μεγάλη παραγωγικότητα. Το υπόβαθρο και η υποδομή υπάρχουν, τα δεδομένα υπάρχουν. Η γεωθερμία θέλει επένδυση, αλλά αποδίδει πολλαπλάσια. Αυτό να σκεφτείτε”.