Πανεπιστημιακός-Συγγραφέας και Συντονίστρια της Ομάδας Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θήρας
“Εδώ και περίπου 20 χρόνια, θα έλεγα πιο συγκεκριμένα από το 2006 κυρίως και μετά, από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται συστηματικά η απορρύθμιση, η υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όλες οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, έχουν προχωρήσει σε προσπάθειες νομοθετικών ρυθμίσεων προς την κατεύθυνση των ιδιωτικών κολεγίων πανεπιστημίων και αυτές, πολλές από αυτές, το ξέρουμε ότι έχουν αποσυρθεί εξαιτίας των ή χάρις, να το πούμε καλύτερα, χάρη στις μαθητικές κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, καθηγητών, γονέων. Αυτή η ιστορία συνεχίζεται. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει και τη μορφή της συστηματικής δυσφήμησης από τη Νέα Δημοκρατία και απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Να μείνουμε λίγο εδώ. Επειδή είστε πανεπιστημιακός με μια πορεία δεκαετιών στο Πανεπιστήμιο, περάσατε δηλαδή από όλα τα στάδια της εκπαίδευσης στη χώρα, το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, λοιδορείται”.
Έχοντας διδάξει επί 32 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, και με συνολικά 36 χρόνια στην εκπαίδευση, η Λουκία Μπεζέ, έχει διαμορφώσει εκ των έσω άποψη για τα συμβαίνοντα στο χώρο. “Το Ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει δουλέψει και δουλεύει με τις θυσίες των πανεπιστημιακών και το εννοώ αυτό. Γιατί είναι υποχρηματοδοτούμενο το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και είναι πολύ κακά αμειβόμενη η πανεπιστήμια εκεί. Το επίπεδο του Ελληνικού Πανεπιστημίου παραμένει πάρα πολύ καλό παρά την υποχρηματοδότηση και με τις θυσίες των πανεπιστημιακών που πιστεύουν σε αυτό το οποίο κάνουν. Αυτή τη στιγμή καιρό και χρόνια υποχρηματοδοτείται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο τουλάχιστον δύο δις λιγότερο από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών”.
Ο τιμοκατάλογος των ιδιωτικών πτυχίων
Αναφέρθηκε επίσης στο παράδοξο, ενώ πολλοί να βάλλουν εναντίον της ελληνικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, την ίδια ώρα, οι Έλληνες απόφοιτοί της να είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό. “Εκτιμούν τα προσόντα τους και την επιστημοσύνη τους”, είπε η κ. Μπεζέ για να προσθέσει: Να, γι’ αυτό σας λέω ότι το επίπεδο του Δημόσιου Πανεπιστημίου εξακολουθεί να είναι εξαιρετικό και αυτό θέλουν να το υποβαθμίσουν τώρα ακόμα της Νέας Δημοκρατίας με την υποχρηματοδότηση και με τη δυσφήμιση. Δηλαδή να εμφανίσουν το Πανεπιστήμιο σαν να είναι άντρο παραβατικότητας. Έτσι φτιάχτηκε και η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι χώρος μόρφωσης, παιδείας, επένδυσης στο μέλλον και είναι χώρος ελεύθερος. Χώρος ελευθερίας και της κριτικής. Το ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν το θέλει αυτό. Θέλει το εμπόρευμα, θέλει την υποταγή στο κέρδος και να χάβουν οι νέοι όλα όσα λέει η κυβέρνηση και τα λέει και μέσω φυσικά των καναλιών που είναι δικά της”.
Μίλησε ακόμα για τους τιμοκαταλόγους κτήσης πτυχίων από τα ξένα Πανεπιστήμια, τονίζοντας πως τα εγνωσμένου κύρους ανώτατα Ιδρύματα, δεν θα έρχονταν ποτέ στην Ελλάδα. “Δηλαδή 100.000 ιατρική, 35.000-40.000 ψυχολογία, 50.000 η οδοντιατρική. Δεν λειτουργεί το πράγμα έτσι. Κανένα από τα μεγάλα πανεπιστήμια της Ευρώπης ή της Αμερικής δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή ουσιαστικά πάω, πληρώνω, και θα το πω και σε εισαγωγικά, “εφόσον πληρώνω με την νοοτροπία που υπάρχει, εκβιάζω και να μου δώσουν ένα πτυχίο”. Το οποίο δεν έχει αντίκρισμα ούτε για τον ίδιο τον άνθρωπο. Και με στη συνέχεια δεν έχει αντίκρισμα ούτε στην αγορά εργασίας”.