ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

“ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ”

 

 

 

lasy_Ygeia_rembrandt copy
“ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την χρηματοδότηση από τους ΟΤΑ υπηρεσιών υγείας

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο «παράλληλο πρόγραμμα», που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή , επιδεινώνει με σχετικές διατάξεις την ήδη τραγική κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας.
Με διατάξεις σε νόμο, που ψηφίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2016, μεταφέρει ουσιαστικά, την ευθύνη της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας στην Τοπική Διοίκηση α’ και β’ βαθμού, απαλλάσσοντας σταδιακά το κράτος από την υποχρέωση εξολοκλήρου χρηματοδότησής τους.
Επί πλέον, επιτρέπει στις ΜΚΟ, –που είναι από τις χειρότερες μορφές συγκαλυμμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας- να εμπλέκονται σε μια σειρά δράσεις στην υγεία και σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Ενισχύει, έτσι, την εμπορευματική-επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της υγείας, ολοκληρώνοντας ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, κατ’ εφαρμογή των ευρωενωσιακών οδηγιών και καταδικάζοντας τα λαϊκά στρώματα σε παραπέρα οικονομική αφαίμαξη.
Είναι ολοφάνερος ο στόχος για περικοπή δαπανών ως και την πλήρη εξάλειψή τους από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τον τομέα της υγείας. Ήδη οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 60% από το 2009 έως το 2015. Γι’ αυτό και οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, που οδηγούν στο κλείσιμο περιφερειακά ιατρεία, Κέντρα Υγείας και τμήματα και κλινικές νοσοκομείων, εργαστήρια κέντρων υγείας κ.λπ.
Στα ίδια ποσοστά υποχρηματοδότησης κινούνται και οι ΟΤΑ, σε σημείο που να μη μπορούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες και φυσικά καθίσταται αδύνατη η χρηματοδότηση του τομέα υγείας σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Η Τοπική Διοίκηση, που συνεπικουρεί την κεντρική εξουσία στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, θα μετακυλίσει όλο αυτό το κόστος στις πλάτες των δημοτών. Αυτή η λογική είναι εξ άλλου και του ίδιου του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.

Αποκαλυπτικό των πραγματικών σχεδίων της συγκυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας είναι και η ρύθμιση που πέρασε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο της Σαντορίνης υπό Ανώνυμη Εταιρεία, με στόχο την ανταγωνιστική του λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με στόχο τη λειτουργία του με τα δικά του έσοδα και την ελάφρυνση έως εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και την αύξηση των κρατικών εσόδων. Δηλαδή καθαρή επιχείρηση που θα εμπορεύεται την υγεία, και θα λειτουργήσει πιλοτικά για βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα υγείας με ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα να οδηγούνται τα ασθενοφόρα από οδηγούς των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής αδιαφορώντας για τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί.
Η τραγική κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας σε όλα τα νησιά βορείου και νοτίου Αιγαίου, δεν θα βελτιωθεί με αυτές τις ρυθμίσεις. Η δη έχουμε θρηνήσει νεκρούς εξαιτίας της. Αντίθετα θα επιδεινώνεται παρ’ όλο που θα πληρώνουμε ξανά, – πέρα από την άγρια φορολογία- και υπέρογκα τέλη στους Δήμους.

Αυτή την πολιτική, που παίζει με την ίδια μας την υγεία και τη ζωή, καλούμε το λαό να μη την δεχτεί. Να διεκδικήσουμε μαζικά και δυναμικά, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σύγχρονες, εξολοκλήρου δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες υγείας, για όλο το λαό, για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, χωρίς προϋποθέσεις.

Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου και Βορείου Αιγαίου”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *