Site icon Santonews

ΚΥΡΙΕ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ. ΔΕΝ ΜΕ ΠΕΙΣΑΤΕ

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

 

  Κύριε Αντιπρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ που διαβάσατε τα γραπτά μου και αναφερθήκατε τόσες φορές σε μένα κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας. Οι ευχαριστίες είναι ειλικρινείς, όπως και η αναγνώριση της ανυπόκριτης ευγένειάς σας. Αλλά, ξέρετε κάτι;. Δεν με πείσατε. Για το Νοσοκομείο, εννοώ. Τα υπόλοιπα, δεν τα σχολιάζω. Είναι η πολιτική σας τοποθέτηση. Τη σέβομαι, όπως και αυτούς που την ενστερνίζονται. Αλλά επειδή συμβολοποιήσατε ή ονοματίσατε τις αναφορές για το Νοσοκομείο, στο πρόσωπό μου, νομίζω, πως πρέπει να απαντήσω. Έτσι δεν είναι;.

 

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

 

 

Στο προκείμενο. Η θέση σας, ήταν και παραμένει ότι το Νοσοκομείο Θήρας, θα έπρεπε να λειτουργήσει ως ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Δηλαδή, ένας ιδιώτης, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, να αναλάβει τη λειτουργία του. Με ρήτρα, όπως τονίσατε, πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα έχουν δωρεάν τις υπηρεσίες Υγείας και το Κέντρο Υγείας θα παραμένει ανοιχτό (Τοποθέτησή σας στο Κοινοβούλιο το Φεβρουάριο 2016 http://www.adonisgeorgiadis.gr/index.php/press-release/981-2016-02-21) .

Εδώ, είναι το πρώτο λογικό και οικονομοτεχνικό χάσμα. Δηλαδή, ποιό Κέντρο Υγείας;. Και τι θα κάνει;. Θα είναι διαμετακομιστικός σταθμός ασθενών;. Διότι μη έχοντας τη στελέχωση και την υλικοτεχνική υποδομή -που ήδη τόσα χρόνια του λείπουν- απλώς θα συνταγογραφεί ή θα έχει απέξω, ένα τροχονόμο με λευκή ιατρική ποδιά που θα υποδεικνύει στο ασθενοφόρο την ορθή πορεία προς το -Ιδιωτικό πλέον- Νοσοκομείο;.

Το κέντρο Υγείας, κοστίζει στο κράτος πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Δεν μπορεί· κατά τη διάρκεια της υπουργείας σας, θα αντιληφθήκατε πως μόνο χάρις στις γενναίες χορηγίες του “Ιδρύματος Λούλας & Ευαγγέλου Νομικού- Τελεφερίκ” και τις δωρεές ιδιωτών, είχε τα χρειώδη. Και συχνά-πυκνά, από το υστέρημά του, αναγκαζόταν να στέλνει γιατρούς σε μικρονήσια της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, επειδή δεν είχαν. (Σας επισυνάπτω σε σύνδεσμο, περίπτωση που ο Δήμαρχος Ανάφης, αναγκάστηκε να κάνει ένεση σε ασθενή http://santonews.com/anafi-o-dimarchos-sintagografi-dimotikos-simvoulos-kani-enesis.html ).

Ο σημερινός Υπουργός εγγυήθηκε (επέμεινα στην ερώτηση, δημοσιογραφικά) ότι το ποσόν των πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ, είναι εγγυημένο. Αγνοήστε τον Πολάκη ως πρόσωπο, αλλά δεν δικαιούμαι ως πολίτης να εμπιστευθώ το θεσμικό πρόσωπο που λέγεται υπουργός; (ως αρχαιομαθής θα ξέρετε την ετυμολογική προέλευση). Δεν έχει το κράτος συνέχεια;.

Πάμε στο δια ταύτα λοιπόν. Ορθώς το είπατε, αλλά θα το πω με τη δική μου διατύπωση πως “το μαγαζί, δεν έχει ταμειακή μηχανή”. Δεν εισπράττει δηλαδή. Αλλά ξεκίνησε μόλις πριν λίγο καιρό. Εισπράχθηκαν ήδη 50.000 ευρώ. “Τρίχες!”, απαντήσατε. Ασφαλώς!. Όχι όμως ότι δεν μπορεί να εισπράξει!. Σε αυτό δεν έχετε δίκιο!. Γι αυτό την ιδρύσατε την ΑΕΜΥ κύριε Αντιπρόεδρε. Για να μπορεί να εισπράττει. Εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004 δεν έγινε;. Για να μπορεί να εισπράττει, επειδή το ΕΣΥ, έχει αυτή την ανθρωπιστικά, τέλεια, αλλά πρακτικά δυσλειτουργική και απαράδεκτη, ατέλεια;.

Η ΑΕΜΥ· σκέφτεται το μικρό μου το μυαλό, είναι δηλαδή ένα νομικό κέλυφος, που επιτρέπει σε μια μονάδα Υγείας, να εισπράττει από ασφαλιστικές εταιρείες, του εξωτερικού, να συνάπτει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και αντίστοιχα ξένα ασφαλιστικά ταμεία. Να έχει ταμείο και συρτάρι με μετρητά, εν ολίγοις. Αυτά δεν μας έλεγε ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος, πριν τελικά αλλάξει γνώμη;. Για ρωτήστε τον!. Δεν ήξερε πριν;. Έμαθε μετά;. Κατάλαβε στην διαδρομή;. Ρωτήστε τον, σας παρακαλώ. Κι αν δεν θυμάται, υπάρχουν άφθονες μαρτυρίες για τα λεχθέντα του. Ας με διαψεύσει.

 

ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

 

Πάμε στην ουσία. Το θεσμικό καθεστώς για τους Έλληνες ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους, υπάρχει. Για τους κατόχους-συνδρομητές ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, επίσης. Για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επίσης. Άρα τι άλλο χρειάζεται το “ακριβό” Νοσοκομείο της Σαντορίνης;. Ένα καλό και απλό πλαίσιο, ούτως ώστε ο Ελβετός πέρα από τις ευχαριστίες του (που σας επισυνάπτω http://santonews.com/enas-elvetos-ekfrazi-tin-evgnomosyni-tou-sto-nosokomio.html ) να μας δώσει και το όνομα της ασφαλιστικής του εταιρείας. Στατιστικά, δείτε το. Θα μπορούσε το Νοσοκομείο Θήρας, να είναι όχι απλά αύταρκες αλλά και κερδοφόρο.

Έχετε δίκιο σε κάτι. Στη δυσπιστία σας, απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Στην αδράνεια. Ένας ιδιώτης, θα είχε βάλει ταμειακή μηχανή, πριν το ανοίξει. Θα είχε αγοράσει τομογράφο. Θα είχε κλείσει συμφωνίες με τουρ-οπερέιτορς. Θα είχε διαφημίσει δεόντως, το νέο συγκριτικό πλεονέκτημα για τον τουρισμό της Σαντορίνης. Θα ξόδευε (γιατί και η ΑΕΜΥ έχει λεφτά στο ταμείο και ειδική αυτοτέλεια ώστε να παρακάμπτει τις ποσοστώσεις προσλήψεων που έθεσαν οι δανειστές), για να βρει όσους γιατρούς χρειάζεται. Θα ενημέρωνε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες. Ένας ιδιώτης, θα τα είχε ήδη κάνει.

Συμφωνώ. Αλλά γι αυτά μιλάμε τόσα χρόνια. Αυτά λέμε. Καν’ τε τα. Υπάρχουν αγαθά, που δεν πουλιούνται (μήπως πωλούνται, για να θυμηθούμε τις ευμεγέθεις επιγραφές, έξω από καταστήματα σε εκπτωτική περίοδο;). Και ξέρετε κάτι, κύριε Γεωργιάδη;. Κάθε φορά που ακούω κάποιον πολιτικό να λέει “πουλήστε”, κρίσιμους τομείς και αγαθά, όπως το νερό, η ενέργεια ή η υγεία, το εκλαμβάνω ως ηττοπάθεια. Ήττα. Γονυκλισία στην αδηφαγία της αγοράς. Αν χρειάζεστε κάποιο “ανάδοχο” (νονό, στα νεοελληνικά) για κάθε τι σημαντικό, τότε τι σας χρειαζόμαστε τους εκλεγμένους πολιτικούς μας;. Ας προσλάβουμε μάνατζερ. Με μετρήσιμους στόχους και μπόνους, επί των κερδών. Όχι Βουλή και Κυβέρνηση, αλλά Διοικητικό Συμβούλιο και CEO .

Και ξέρετε κάτι κύριε Αντιπρόεδρε; (το λέω, χωρίς το παραμικρό ίχνος ειρωνείας, πιστέψτε με). Το γεγονός πως κρατήσατε με κοπιώδη προσπάθεια και πολλαπλή προσωπική δημόσια τηλεοπτική έκθεση που λοιδωρήθηκε άδικα-, τον οικογενειακό εκδοτικό οίκο σας όρθιο, σας τιμά. Ακόμα και όταν κάτι αλητάμπουρες, του έβαλαν πολλές φορές φωτιά (όποιος καίει ένα βιβλίο, είναι αλητάμπουρας!). Από τη στιγμή όμως που μπήκατε στην πολιτική, φρονώ πως καθήκον σας δεν είναι να εκχωρήσετε κρατικά αγαθά σε κάποιους ικανούς πωλητές, αλλά να διδάξετε (για να μην πω, απαιτήσετε) από το βραδυκίνητο κράτος να το κάνει μόνο του. Αλλιώς, να βγάλουμε το Έθνος σε Διεθνή διαγωνισμό. Όλο και κάποιος ενδιαφερόμενος θα υπάρξει. Ειδικά, ο Παρθενώνας, θα γινόταν πρώτης τάξης χαμπουργκεράδικο, με καρεκλίτσες ρουστίκ. Και δώρο, τσάμπα πατάτες για τους κατοίκους του Θησείου.

 

ΥΓ. Και δεν σας αποκάλεσα ποτέ φορτηγατζή. Νταλικιέρη, σας ανέβαζα και σας κατέβαζα.

ΥΓ2. Η μανιχαϊστική διατύπωση του τύπου: Ιδιώτης καλός-κράτος άχρηστο, είναι υπερβολική και μου προκαλεί μελαγχολία. Γιατί για μένα Κράτος, σημαίνει Δήμος των Πολιτών. Όχι βολεμένοι και αδιάφοροι, υμέτεροι. Εκεί είναι η κυρίαρχη διαφορά μας. Εσείς διαπιστώνετε ένα προβληματικό και αλλοτριωμένο κρατικό τομέα και τον αποδέχεστε, με την εύκολη λογική του “ξεφορτώνομαι ότι με βαραίνει”. Εγώ διαπιστώνω επίσης ένα προβληματικό και αλλοτριωμένο κρατικό τομέα, αλλά απαιτώ να αλλάξει. Δεν διεκδικώ την εκπροσώπηση των πολιτών, αποδεχόμενος μοιρολατρικά, πως δεν μπορώ να το αλλάξω.

Save

Save

Exit mobile version