ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ “ΘΗΡΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ

“Το έτοιμο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής και τα αποτελέσματα του”.

 

 

 

 

  “Στις 15 Νοεμβρίου 2021 με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ψηφίστηκε η αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού  για το έτος 2022. Τα τέλη αυτά εισπράττονται και τακτοποιούνται λογιστικά σε  έναν ξεχωριστό κουμπαρά του Δήμου, είναι ανταποδοτικά και επιστρέφουν στους Δημότες ως υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των δημόσιων χώρων.

     Στο παρελθόν οι δύο αναπροσαρμογές των τελών καθαριότητας οδήγησαν στην εξισορρόπηση των ανταποδοτικών τελών. Η Δημοτική Αρχή εισηγείται αύξηση 10% για τις κατοικίες και 25% για τις επιχειρήσεις.  Το επιπλέον ποσό που προκύπτει με αυτή την απόφαση αφορά την αύξηση της δαπάνης για την εργολαβία καθαριότητας κατά μισό εκατομμύριο ευρώ (516.667,00€) και την πρόβλεψη δαπάνης για την ενδιάμεση λύση διαχείρισης απορριμμάτων κατά μισό εκατομμύριο ευρώ επίσης (510.000,00€). 

 

 

     Η νέα εργολαβία καθαριότητας η οποία ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο  είναι ήδη ακριβότερη κατά 816.000,00€ και με τη νέα αύξηση των τελών προϋπολογίζεται από τη Δημοτική Αρχή να ακριβύνει ακόμα περισσότερο κατά 516.667,00€ δηλαδή συνολικά κατά 1.332.667,00€ ακριβότερη σε σχέση με προηγούμενη.

 

 

     Η πρόβλεψη δαπάνης για την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων θα έπρεπε να γίνει εφόσον υπήρχε ωριμότητα για να υλοποιηθεί εντός του έτους 2022. Σήμερα δεν έχει αποκτηθεί ούτε ο χώρος εγκατάστασης της ενδιάμεσης λύσης.  Οι απαντήσεις που έχουν δοθεί σε συνεντεύξεις του Δημάρχου Θήρας είναι πως η ενδιάμεση λύση θα κατασκευαστεί στον χώρο της τωρινής χωματερής δηλαδή στο «Αλωνάκι» κάτι που δεν επιτρέπει το ΠΔ 144/2012 καθώς η θέση «Αλωνάκι» βρίσκεται στην Α Ζώνη.  Η μελέτη  που πληρώθηκε από το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού  για την ενδιάμεση λύση,  ορίζει τη χωροθέτηση της σε ενοικιασμένο και επιδοτημένο αμπελώνα απέναντι από γνωστό σούπερ μάρκετ στην ευθεία Φηρών – Πύργου και όχι στο «Αλωνάκι».   Κανένα θεσμικό όργανο του Δήμου δεν έχει εγκρίνει επίσημα τροποποίηση αυτής της μελέτης. Το σημαντικό θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων και ο σχετικός σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής  δεν έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση”.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *