ΚΡΑΣΙΑ : ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ www.danas.rs ΣΤΟ “ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ”

 

 

 

  Το ηδύ Βινσάντο, αποτέλεσε για πολύ καιρό, ένα πολύτιμο προϊόν της Σαντορίνης. Ήταν και το κρασί για τη Θεία κοινωνία στις ρώσικες, ουκρανικές και ρουμανικές ορθόδοξες εκκλησίες. Ο Σερβικός ιστότοπος κάνει αφιέρωμα, στις δύο οινοποιείες της Επισκοπής Γωνιάς (Μέσα Γωνιά).

 

  “Η Σαντορίνη είναι γνωστή για την ομορφιά της και φημίζεται για τα κρασιά της. Η έκρηξη του ηφαιστείου, πριν από πολύ καιρό, έδωσε την τρέχουσα εμφάνιση του νησιού – το σχήμα μιας ημισελήνου στην οποία φυτεύεται η θάλασσα στην καλντέρα.

 

Το νησί, που στο χάρτη φαίνεται μοναχικό στην άκρη του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, είναι ένα από τα κέντρα του παγκόσμιου τουρισμού.

 

 

Η πρωτεύουσα, τα Φηρά, είναι ένας τόπος πολυτελών γάμων για ζευγάρια από όλο τον κόσμο, με ένα δραματικό υπόβαθρο της απότομης άκρης της ακτής, μέσα από την οποία κατεβαίνουν χαμηλά κτίρια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, βαμμένα σε λευκό και μπλε.

 

 

Παρακολουθώντας το ηλιοβασίλεμα προσελκύει σχεδόν όλους τους τουρίστες στην Οία, το τουριστικό μαργαριτάρι του νησιού, […] για να παρακολουθήσετε και μακρά χειροκροτήματα όταν η τελευταία καμάρα του ήλιου βυθίζεται στη θάλασσα και το χρωματίζει σκούρο κόκκινο και μοβ.

 

 

Στο εσωτερικό του νησιού υπάρχουν διάσπαρτοι, γαλήνιοι αμπελώνες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κανείς δεν τους επισκέπτεται, επειδή όλοι συχνάζουν σε παραλίες με τη μαύρη ηφαιστειακή άμμο.

 

Το ηφαίστειο έδωσε επίσης στο νησί εύφορη γη, με την εναποτιθέμενη ηφαιστειακή τέφρα, πλούσια σε μέταλλα και αρκετά πορώδη ώστε τα σταφύλια να ευδοκιμήσουν καλύτερα σε αυτό.

 

  Τα αμπέλια σχηματίζονται με συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε το αμπέλι να λυγίζει σε κύκλο στο έδαφος, σχηματίζοντας ένα καλάθι. Οι βλαστοί και τα φύλλα πάνω από το καλάθι παρέχουν σκιά στην οποία τα τσαμπιά προστατεύονται από τον ισχυρό άνεμο μελτέμι και τον ισχυρό ήλιο της Μεσογείου.

 

  Δεδομένου ότι το έδαφος είναι ξηρό και οι βροχές είναι σπάνιες, τα φύλλα συλλέγουν την πρωινή δροσιά και τροφοδοτούν τη ρίζα με νερό.

 

Η γηγενής ποικιλία σταφυλιών στη Σαντορίνη είναι το Ασύρτικο και  λέγεται ότι είναι “η καλύτερη και καλύτερη ποικιλία για λευκό κρασί στην Ελλάδα.”

 

Ο συνδυασμός θερμότητας και σκιάς δίνει στον ασύρτικο αρκετό σάκχαρο αλλά διατηρεί επίσης οξέα, έτσι το κρασί είναι γευστικό και δροσιστικό.

 

Και τα σταφύλια είναι δροσιστικά – δίπλα στο μοναστήρι της Παναγίας στο χωριό Επισκοπή Γωνιάς, δοκίμασα ώριμο ασύρτικο από έναν αμπελώνα που περιβάλλεται από πέτρες.

 

Στο χωριό υπάρχει ένα οινοποιείο Αργυρός που ιδρύθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα.

 

Το ηφαιστειακό έδαφος επηρέασε επίσης τον ειδικό τρόπο επεξεργασίας κρασιού.

 

Το παλιό οινοποιείο είναι βαθιά θαμμένο σε ηφαιστειακό έδαφος (όπως και τα περισσότερα σπίτια του νησιού), με πισίνες λάβας, στις οποίες επεξεργάζονται τα σταφύλια, πριν ανατεθούν στην αποθήκευση παλαιών βαρελιών τριών χιλιάδων λίτρων.

 

Η Σαντορίνη έχει μακρά παράδοση κρασιού. η απομάκρυνση των Ενετών και των Τούρκων ως αφέντες δεν την διέκοψε. Γι ‘αυτό, πρέπει να ευχαριστήσει την παραγωγή ενός ειδικού κρασιού, που είναι το εμπορικό σήμα του – vinsanto.

 

Στα τέλη Αυγούστου, στην αυλή του οινοποιείου Ρούσσου, το κύριο στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα, βρήκα τσαμπιά από ασύρτικα  απλωμένα στον ήλιο.

 

Η ξήρανση διαρκεί έως και δύο εβδομάδες, για να αφυγρανθεί και να συγκεντρώσει τη ζάχαρη.

 

Ο χυμός που σχηματίζεται με τη συμπίεση των αποξηραμένων σταφυλιών παραμένει στα βαρέλια για δέκα ή περισσότερα χρόνια και ζυμώνεται αργά. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό κρασί, με σκούρο πορτοκαλί χρώμα.

 

Εκτιμάται ιδιαίτερα ως εκκλησιαστικό κρασί για κοινωνία, τόσο στον Ορθόδοξο κόσμο όσο και στον Καθολικό κόσμο, επειδή οι Ενετοί μετέφεραν την τεχνολογία παραγωγής αυτού του κρασιού στην Ιταλία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *