Site icon Santonews

ΚΡΑΣΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ: ΤΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΜΙΑ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ NAPLES DAILY NEWS

 

 

  Στο πλαίσιο της εκπομπής “Ενημερωτικός Περίπλους” που παρουσιάζεται κάθε βράδυ στο “Volcano TV”, εξελίσσεται μια θεματική ενότητα για τα οινοποιία της Σαντορίνης. Όχι απλά επειδή κάνουν καλή δουλειά και σοβαρές επενδύσεις που εδραιώνουν το νησί στον διεθνή οινικό και οινοτουριστικό χάρτη. Κυρίως, επειδή το κρασί για τη Σαντορίνη, είναι η γεύση της ιστορίας. Το άρωμα της ζώσας παράδοσης. Η αφήγηση των αιώνων του μόχθου, της περιπέτειας και των γεωλογικών αναταράξεων που δημιούργησαν το φυσικό κι ανθρωπογενές μνημείο που λέγεται Σαντορίνη.

Η έκπληξη (:), λοιπόν ήταν εξαιρετικά ευχάριστη, όταν η πασίγνωστη στην Αμερική, γευσιγνώστρια οίνου Julie Glenn, θέλοντας να παρουσιάσει ένα αμπελώνα στη Σονόμα των ΗΠΑ, επικαλέστηκε ακριβώς το παράδειγμα της Σαντορίνης, προκειμένου να τονίσει, ότι ισtορία, μύθος και πολιτιστικό αφήγημα πρέπει να συνοδεύουν μια γουλιά κρασί και πως έτσι δημιουργείται η οινική παράδοση.

Αλλά για τους άλλους, και ελπίζω αυτοί να είναι η πλειοψηφία, διότι είμαι ονειροπόλος, το κρασί είναι που δίνει στον πολιτισμό και την ιστορία το γευστικό τους περίγραμμα”, γράφει στην Naples Daily Newsκαι προσθέτει: Για παράδειγμα: όταν πίνω τα λευκά κρασιά από το ελληνικό νησί της Σαντορίνης δεν σκέφτομαι απλά το ασύρτικο και αθήρι σαν σταφύλια, αλλά την πλούσια ιστορία που οδήγησε σε αυτό το είδος του κρασιού που παράγεται εδώ και αιώνες. Μου αρέσει να μαθαίνω γι αυτό το ανεμοδαρμένο μικρό νησί το οποίο, επειδή η παραγωγικότητα του περιορίζεται στα σταφύλια και τίποτε άλλο, επετράπη να συνεχίσει την παραγωγή κρασιού ακόμα και μέσα από στην εποχή της Τουρκοκρατίας”.

 

Exit mobile version