ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ ΓΙΑ ΤΟ «SEA DIAMOND»

ΚΛΕΙΝΟΥΝ 8 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΘΗΡΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ
gidarakos2feb2015 Πάρα πολλοί ήταν οι πολίτες της Σαντορίνης που συνέρρευσαν στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου ο Καθηγητής κ. Ευάγγελος Γιδαράκος και επιστημονική του ομάδα, παρουσίασαν τα τελευταία πορίσματα των μελετών και των δειγματοληψιών που πραγματοποίησαν στην περιοχή του ναυαγίου.
Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος στο χαιρετισμό του, τόνισε πως η Περιφέρεια, θα παραμείνει στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας για την υπόθεση του ναυαγίου. « Το μέτωπό μας, είναι κοινό και ενιαίο, απέναντι σε όλα τα θέματα που μας πληγώνουν», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει « ο Δήμος κινείται σωστά και με τη δουλειά του Πολυτεχνείου, έχει εξοπλιστεί με τεχνικά και τεχνοκρατικά επιχειρήματα. Εγώ σας εγγυώμαι, πως η Περιφέρεια θα είναι πάντα στο πλευρό σας, και θα παραμείνει αρωγός στο ηθικό, το νομικό και το οικονομικό μέρος του ζητήματος». Υπενθυμίζεται πως η «μελέτη Γιδαράκου», είχε ανατεθεί επί της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και στη συνέχεια πέρασε στην Περιφέρεια που κάλυψε τη χρηματοδότησή της.

 

ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

 

Την πρώτη του μετεκλογική επίσκεψη στη Σαντορίνη, έκανε και ο κ. Νίκος Συρμαλένιος, ελάχιστες μέρες μετά την επανεκλογή του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καθώς στο παρελθόν είχε καταθέσει σωρεία ερωτήσεων και παρεμβάσεων στη Βουλή για το «Sea Diamond», ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης, στο σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε « τώρα δεν σας μιλώ από μια θέση ανέξοδης αντιπολίτευσης, όπως κάποιοι ίσως θεωρούσαν στο παρελθόν. Το πρόβλημα με το ναυάγιο, ήταν η πολιτική βούληση που πριν δεν υπήρχε για την ανέλκυσή του. Τώρα, η πολιτική βούληση,υπάρχει για την εκκίνηση όλων των διαδικασιών» . Τόνισε ακόμα πως ο σημερινός Υπουργός Ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας, έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα και έχει μάλιστα έρθει στη Σαντορίνη, σε κινητοποιήσεις των κατοίκων.
Σύμφωνα με τον κ. Συρμαλένιο, δύο είναι τα κομβικά σημεία που θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα. Το σημαντικότερο αφορά στην επικύρωση από το Κοινοβούλιο της Διάσκεψης του Ναϊρόμπι που ορίζει, ότι το κόστος ανέλκυσης ναυαγισμένου πλοίου βαρύνει την πλοιοκτήτρια εταιρεία. Το δεύτερο αφορά στην ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Κομισιόν απαντώντας πριν λίγες μέρες σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη, επαναλάμβανε πως η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει ποτέ αίτημα αρωγής για το θέμα.

sediamond2feb2015
Χαιρετισμό, απεύθυνε ο Δήμαρχος, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και αναφέρθηκε κυρίως στη νομική εξέλιξη της υπόθεσης, τόσο σε ποινικό επίπεδο όσο και σε αστικό. Σημειώνεται πως ο Άρειος Πάγος, έχει αναπέμψει προς νέα εκδίκαση την υπόθεση στο Εφετείο Πειραιά, για κάποια σημεία των κατηγοριών, κάτι που οι τοπικοί φορείς κρίνουν ως αρνητική εξέλιξη. Επίσης σε λίγους μήνες θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η απόφαση που προέβλεπε την καταβολή οχτώ εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Θήρας και έξι εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, για την βύθιση του πλοίου, την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης και ηθική βλάβη.