ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

"Με αγάπη θα έλθουμε κοντά σε αυτούς που ζουν μόνοι πίσω από μια κλειστή πόρτα και κανένας δεν μπορεί να φανταστεί το δράμα τους" είπε ο Μαργαρίτα Πελεκάνου.

“Με αγάπη θα έλθουμε κοντά σε αυτούς που ζουν μόνοι πίσω από μια κλειστή πόρτα και κανένας δεν μπορεί να φανταστεί το δράμα τους” είπε ο Μαργαρίτα Πελεκάνου.

ΕΕΣ2104Β  Με μεγάλη προσέλευση κόσμου, πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Παραρτήματος Ερυθρού Σταυρού Θήρας, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο. Την εκδήλωση ευλόγησε ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιος, ενώ παρών ήταν ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, δημτοικο0ί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πολύς κόσμος. Την κεντρική ομιλία της βραδιάς εκφώνησε η αειθαλής πρωτεργάτρια του εθελοντισμού κ. Μαργαρίτα Πελεκάνου που για μια ακόμα φορά έδειξε πως η αφοσίωση στην προσφορά στο συνάνθρωπο, υπερβαίνει το χρόνο.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

 

«Σεβασμιότατε, Αιδεσιμότατε, κ. Διοικητά Αεροπορικού Αποσπάσματος Σαντορίνης και κ. Λιμενάρχα

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.

 

Εκ μέρους του Δ.Σ. του παραρτήματος του ΕΕΣ Σαντορίνης σας ευχαριστούμε για την προσέλευση σας στην σημερινή εκδήλωση και σας ευχόμεθα υγεία και πρόοδο σε όλη τη διαδρομή του νέου έτους. Ευχόμεθα επίσης στην καινούργια χρονιά να υπάρχει στις καρδιές των ανθρώπων περισσότερη αγάπη και ανθρωπιστική ευαισθησία.

 

Δυο λέξεις ορόσημο στο θεσμό, στους σκοπούς και τους στόχους του ΕΕΣ. Δυο λέξεις που θα είναι το κύριο θέμα μας σήμερα.

Αγάπη είναι η εντολή του Χριστού «Αγαπάτε αλλήλους.

Αγάπη είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας «Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν»

Αγάπη είναι και το σύνθημα του ΕΕΣ.

Είναι ότι πιο πολύτιμο μπορεί να δώσει ο άνθρωπος στο συνάνθρωπό του. Είναι η προσφορά χωρίς κέρδος σε αναξιοπαθούντα άτομα. Είναι η συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές τους.

Με αγάπη θα σταθούμε κοντά στο άρρωστο παιδί, στο παιδί με ειδικές ανάγκες, στον ηλικιωμένο, στον πονεμένο.

Με αγάπη θα έλθουμε κοντά σε αυτούς που ζουν μόνοι πίσω από μια κλειστή πόρτα και κανένας δεν μπορεί να φανταστεί το δράμα τους.ΕΕΣ2014Γ

Υπάρχουν άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, άτομα με ειδικές ανάγκες αποκομμένα από τον κόσμο και τη ζωή που χρειάζονται βοήθεια.

Εδώ πλέον είναι που ενστικτωδώς λειτουργεί η ανθρωπιστική ευαισθησία. Εμείς ως παράρτημα του ΕΕΣ πηγαίνουμε κοντά τους, απαλύνουμε τον πόνο τους, μιλήσαμε μαζί τους και διαπιστώσαμε ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από συντροφιά.

 

Με αφορμή το πρόγραμμα που υλοποιεί το Υπουργείο Υγείας με τους κοινωνικούς φορείς της παρτίδας μας με τίτλο «Βοήθεια στο σπίτι» για την τρίτη ηλικία. Κάποιος να τους χτυπήσει την πόρτα γιατί πράγματι υπάρχουν πόρτες που μένουν κλειστές, υπάρχουν άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που περιμένουν πίσω από αυτές και που χρειάζονται βοήθεια. Ήδη έχουμε βάλει στους άμεσα υλοποιήσιμους στόχους μας να διερευνήσουμε σε κάθε χωριό και συνοικισμό για τον εντοπισμό των μοναχικών αυτών ατόμων που έχουν ανάγκη συμπαράστασης και περιποίησης. Από μια καλημέρα μέχρι περίθαλψη.

 

Καταρχήν, θα προβούμε στην καταγραφή αυτών των ατόμων και στη συνέχεια ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων από κυρίες και δεσποινίδες που θα έχουν τη διάθεση να τους προσφέρουν όχι μόνο υλική αλλά και συναισθηματική συμπαράσταση και με το ερώτημα «Τι θα έκανα αν ο άνθρωπος αυτός ήταν ο πατέρας ή η μάνα ή το παιδί μου»

Αυτό θα επιτευχθεί αν στην καρδιά μας υπάρχει αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας. Όταν η καρδιά μας αγαπά, όταν στους παλμούς της χτυπά η ανθρωπιστική ευαισθησία τότε είναι έτοιμη να υποστεί τους κόπους, τις φροντίδες και τις πιο σκληρές δοκιμασίες. Έτσι και ο Ερρίκος Ντυνάν, ο ιδρυτής του ΕΕΣ, ένας από τους μεγαλύτερους ανθρωπιστές του κόσμου που αφιέρωσε τη ζωή του στο ανθρωπιστικό δίκαιο έλεγε

«Το να ανακουφίζεις τον ανθρώπινο πόνο είναι θείο έργο»

Δεν χρειάζονται πάντοτε πολλά χρήματα ούτε μεγάλα λόγια για να φτιάξουμε το οικοδόμημα του ανθρωπισμού, την κοινωνική στήριξη, αρκεί στα θεμέλια του να υπάρχει η αγάπη και η ανθρωπιστική ευαισθησία.

Πρόθεσίς μας και στόχος μας είναι η συνεργασία με όσους θα ήθελαν να συμπαρασταθούν, την εκκλησία, το δήμο, τα σχολεία και μεμονωμένα από εσάς άτομα.

Στην αντιφατική εποχή μας που η ηθική αναλγησία υψώνει την αδιαφορία της για το συνάνθρωπο σε απαράδεκτα όρια, οραματιστήκαμε τη δημιουργία του φορέα που προανέφερα ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει υποστήριξη σε αναξιοπαθούντα άτομα. Το όραμα με αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα.

Είμεθα αποφασισμένοι να προωθήσουμε αυτό το θεσμό και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση του στόχου μας. Σας καλούμε να έρθετε κοντά μας, να διαθέσετε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας, να συνεργαστείτε μαζί μας για να επεκτείνουμε την δραστηριότητά μας αυτή που ανοίγει τις κλειστές πόρτες τον ηλικιωμένων και πονεμένων συνανθρώπων μας.

Να είστε βέβαιοι ότι φεύγοντας από εκεί θα αισθανθείτε μια ψυχική ανάταση, μια ανακούφιση, μια γαλήνη και την ανάγκη να ευχαριστήσετε το Θεό και τον ΕΣ που οδήγησαν τα βήματα σας σε αυτές τις πόρτες, σε αυτούς που ζουν μόνοι τους και περιμένουν πίσω από αυτές προσμένοντας συντροφιά και αγάπη.

Χαρίστε τους ένα χαμόγελο ανακούφισης διαθέτοντας ένα κομμάτι της ψυχής σας. Ο ΕΣ, εσείς και εμείς, έχουμε υποχρέωση να είμεθα δίπλα σε κάθε άνθρωπο που χρειάζεται τροφή, στέγη, αίμα, φάρμακα, πατρίδα, οικογένεια.

Τελειώνοντας απευθύνουμε έκκληση προς όλα τα μέλη της κοινωνίας του νησιού μας, να προστατεύουν την υγεία, τη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εμείς δεσμευόμεθα να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την ευημερία των συμπολιτών μας.

Ας δώσουμε λοιπόν την υπόσχεση ότι ο καθένας από εμάς θα συνεχίσει να μάχεται ενάντια στη δυστυχία αυτού του κόσμου.

 

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε:

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας που πάντα είναι παρόν κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις μας και εκφράζεται με πολύ θερμά λόγια για το έργο του ΕΕΣ και για το παράρτημά μας

Ευχαριστούμε πολύ το Δήμαρχο μας για την παρουσία του και όλους τους φορείς που ενισχύουν με οποιοδήποτε τρόπο και μοιράζονται μαζί μας την μεγάλη ιδέα της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Ευχαριστούμε τον κ. Διοικητή Αεροπορικού Αποσπάσματος Σαντορίνης.

Ευχαριστούμε τον κ. Λιμενάρχη για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του, με τα θερμά λόγια και τους επαίνους του. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε το Λιμεναρχείο Θήρας για τη βράβευση προς το Παράρτημά μας.

Ευχαριστούμε το Μπελλώνειο Πολιτιστικό Ίδρυμα που μας φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Υποχρέωση μας είναι να ευχαριστήσουμε και δημόσια το Ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού, που χωρίς την δική τους οικονομική στήριξη το έργο του περιφερειακού παραρτήματος Θήρας θα ήταν πολύ πενιχρό.

Ευχαριστούμε όσους προσέφεραν δώρα για την λαχειοφόρο αγορά μας, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.

Ευχαριστούμε τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του νησιού μας, τον κ. Πράσσο και τον κ. Μυτιληναίο.

Επίσης ευχαριστούμε και τις εθελόντριες μας που προσφέρουν ακούραστα και με προθυμία τις υπηρεσίες τους στο παράρτημα του ΕΣ.

Ευχαριστούμε το μουσικό κ. Κώστα Κόλλια για την ψυχαγωγία που θα μας προσφέρει σε λίγο με την χορωδία και τα τραγούδια του.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς για την παρουσία σας και την προσοχή σας.

 

 

Ευχόμεθα καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους μας.

Εγώ, ιδιαιτέρως, σας ευχαριστώ που με ακούσατε.

 

 

Μαργαρίτα Πελεκάνου

Αντιπρόεδρος Παραρτήματος Θήρας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».