ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ- Η ΘΗΡΑ ΚΑΙ Η ΣΕΛΗΝΗ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

 

  “Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνει διαγωνισμό διηγήματος για μαθητές που φοιτούν στα Λύκεια Θήρας και Θηρασίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021. Αντικείμενο του διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου διηγήματος έκτασης έως 2000 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα «Αναζητώντας τη Θήρα στη Σελήνη». Οι συμμετέχοντες μαθητές θα πρέπει να στείλουν το διήγημά τους ηλεκτρονικά στο email: thiret2006@gmail.com έως και την 31η Μαρτίου 2021.
 
ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Άρθρο 1: Αντικείμενο και θέμα
Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου και αδημοσίευτου διηγήματος, έως 2000 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα «Αναζητώντας τη Θήρα στη Σελήνη».
Αναλυτικά για το θέμα του διαγωνισμού: Μα υπάρχει Θήρα ή Σαντορίνη στη Σελήνη; Και τι σόι Σαντορίνη είναι αυτή; Έχει καλντέρα και ηφαίστειο, ξενοδοχεία και αμπέλια; Έχει Κινέζους που παντρεύονται και τουρίστες που βγάζουν σέλφι στο ηλιοβασίλεμα; Και ποιος είναι ο Αντώνης Κονταράτος, που για χάρη του μια λοφοσειρά 7 χιλιομέτρων σε σεληνιακό κρατήρα (ωχ, κι εδώ ηφαίστειο!) ονομάστηκε Dorsum Thera

 

(https://en.wikipedia.org/wiki/Dorsum_Thera); Ο καθηγητής Κονταράτος (1933-2009) ήταν ένας Σαντορινιός επιστήμονας που δούλεψε στη NASA τις δεκαετίες 1960-1970 και έσωσε τη ζωή τριών Αμερικανών αστροναυτών του διαστημόπλοιου Apollo 13, οι οποίοι, όταν έντρομοι διαπίστωσαν ότι δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη γη λόγω έκρηξης στο σκάφος τους, αναφώνησαν το διάσημο: Χιούστον, έχουμε πρόβλημα! Ο Έλληνας επιστήμονας, όμως, βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου και τους έσωσε από βέβαιο θάνατο (https://www.iefimerida.gr/stories/kontaratos-ellinas-nasa-esose-astronaytes-apollo-13 ). Ναι, μπορεί να θυμίζει σενάριο για ταινία, κι όμως είναι πραγματική ιστορία, που το Χόλιγουντ έβγαλε στις αίθουσες του κινηματογράφου το 1995 με τίτλο “Apollo 13” (ταινία του Ρον Χάουαρντ, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς, Κέβιν Μπέηκον, Εντ Χάρις κ.ά. https://www.youtube.com/watch?v=e3ZtOS4MCkk).

Μπορεί ο Αντώνης Κονταράτος να μην έπαιξε στην ταινία, του προτάθηκε όμως τιμής ένεκεν να ονομάσει μία λοφοσειρά στη Σελήνη με το όνομά του. Εκείνος προτίμησε να της δώσει το όνομα του νησιού καταγωγής του, στο οποίο πρόσφερε κοινωφελές έργο με πολλούς τρόπους κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ένας από αυτούς ήταν και η ίδρυση το 2006 της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ενός σωματείου που έχει σκοπό την προώθηση και καλλιέργεια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στη Σαντορίνη. Ως τιμή στον εκλιπόντα ιδρυτή της και με στόχο την ανάδειξη του λογοτεχνικού ταλέντου των μαθητών της Σαντορίνης, η Θηραϊκή Εταιρεία διοργανώνει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και προσκαλεί τους νεαρούς επίδοξους συγγραφείς να πάρουν μέρος!
 
Άρθρο 2: Συμμετοχή
Ο Διαγωνισμός αφορά μαθητές που φοιτούν στα Λύκεια Θήρας και Θηρασίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021 (*). Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό μόνο με ένα (1) έργο (διήγημα), πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Το διαγωνιζόμενο έργο (διήγημα) υποβάλλεται στο email: thiret2006@gmail.com έως τις 23:59 της 31ης Μαρτίου 2021. Το κάθε έργο (διήγημα) πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο, σε αρχείο μορφής Microsoft Word, έκτασης έως 2000 (δύο χιλιάδων) λέξεων, με τίτλο αρχείου το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα με λατινικούς χαρακτήρες. Εντός του αρχείου και πριν από την ανάπτυξη του διηγήματος, θα πρέπει να αναγράφονται (επάνω αριστερά) τα στοιχεία του συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κινητό, σταθερό τηλέφωνο και διεύθυνση email). Στη συνέχεια θα ακολουθεί ο τίτλος και το κείμενο του διηγήματος.
(*) Στον Διαγωνισμό δεν μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές που έχουν Α’ βαθμού συγγένεια με τα μέλη της κριτικής επιτροπής και με τα μέλη του ΔΣ της Θηραϊκής Εταιρείας.
 
Άρθρο 3: Κριτική Επιτροπή
Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τις κυρίες:
Βαζαίου Χαριτίνη – Συγγραφέας-Ποιήτρια-Καθηγήτρια Αγγλικής Γλώσσας
Γεωργιάδου Ιφιγένεια – Φιλόλογος-Συγγραφέας
Κολύμβα Καδιώ – Συγγραφέας
Λειβαδίτου Αλεξάνδρα – Ιατρός-Συγγραφέας
Μαυρικάκη Μαρία – Συγγραφέας
Συντονιστής: Ξενοφών Φύτρος – Συγγραφέας-Μέλος ΔΣ Θηραϊκής Εταιρείας
Η Κριτική Επιτροπή επιθυμεί οι συμμετέχοντες μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα ως προς το θέμα του διαγωνισμού, να χρησιμοποιήσουν την έμπνευση και τη φαντασία τους και να γράψουν χωρίς το άγχος και την πίεση της βαθμολόγησης μιας τυπικής σχολικής «εξέτασης». Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάσει τα εγκύρως υποβληθέντα διηγήματα ως προς την περιεκτικότητα και αρτιότητα της αφήγησης, την πρωτοτυπία τους, την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού και τη λογοτεχνική δόκιμη πραγμάτευσή του. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική.
 
Άρθρο 4: Επιβράβευση
Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, θα επιλέξει τα καλύτερα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση. Επιπλέον, στον/στην συγγραφέα του καλύτερου (1ου) διηγήματος θα δοθεί ως δώρο ένα λάπτοπ, ενώ στους συγγραφείς του 2ου και 3ου διηγήματος θα δοθεί ως δώρο από ένα τάμπλετ. Στους  συγγραφείς των διηγημάτων που θα δημοσιευτούν θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση, ενώ δίπλωμα συμμετοχής  θα απονεμηθεί στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η απονομή των δώρων και των επαίνων/διπλωμάτων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας. Η επιλογή των καλύτερων διηγημάτων όπως και η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής της ανωτέρω εκδήλωσης θα ανακοινωθούν μέσω Δελτίου Τύπου που θα δημοσιευτεί στη σελίδα της Θηραϊκής Εταιρείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα τοπικά ΜΜΕ.
 
Άρθρο 5: Δικαιώματα και ευθύνη
Οι συγγραφείς, με την υποβολή των διηγημάτων τους στην υποδεικνυόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση (thiret2006@gmail.com), αποδέχονται ρητά και ανεπιφύλακτα τους όρους και κανόνες του Διαγωνισμού, όπως αυτοί διατυπώνονται εδώ. Όσοι από τους συγγραφείς διακριθούν στον Διαγωνισμό παραχωρούν στη Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αυτόματα, άνευ αμοιβής ή άλλης αξίωσης, κατ’ αποκλειστικότητα και για πέντε (5) χρόνια, το δικαίωμα έκδοσης και εκμετάλλευσης του διακριθέντος στον Διαγωνισμό έργου τους (διηγήματος).
 
Άρθρο 6: Έναρξη ισχύος και προσωπικά δεδομένα
Ως έναρξη ισχύος του Διαγωνισμού ορίζεται η 2α Ιανουαρίου 2021. Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών διατηρεί το δικαίωμα της ελεύθερης ανάκλησης, ματαίωσης ή αναβολής της διενέργειας του Διαγωνισμού καθώς επίσης και το δικαίωμα να αλλάξει τους παραπάνω όρους, χωρίς προειδοποίηση, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.
Η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών αναγνωρίζει το ιδιωτικό απόρρητο των προσωπικών δεδομένων ως βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του ιδιωτικού απορρήτου, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση αυτών σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (τα οποία έχουν αποσταλεί με τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό) θα χρησιμοποιηθούν μόνο προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι διαδικασίες που αφορούν στον Διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι τα προσωπικά στοιχεία των συμμετεχόντων θα κρατηθούν μυστικά από την κριτική επιτροπή έως το τέλος της διαδικασίας των κρίσεων.
Καλή επιτυχία στους διαγωνιζόμενους μαθητές!”
 

 

ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΚΟΝΤΑΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η “ΘΗΡΑ” ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *