ΚΚΕ: ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

“ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΟΓΚΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ”

 

 

 

“Η Κομματική Οργάνωση Σαντορίνης του ΚΚΕ καταγγέλλει την υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας και απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση συνολικά να πάρει – έστω και τώρα – επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με μελέτες από επίσημους φορείς, η Σαντορίνη τις χρονιές 2017-2018 είχε κατά μέσο όρο 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις κάθε έτος, περίπου 2.000 επισκέπτες κρουαζιερόπλοιων ημερησίως με έως και 18.000 άτομα ανά ημέρα κατά την υψηλή περίοδο. Το Νοσοκομείο καλείται να διαχειριστεί τεράστιο όγκο περιστατικών με ελάχιστο προσωπικό που εφημερεύει πολύ περισσότερες φορές από τις 7 εφημερίες το μήνα που κανονικά προβλέπονται.

1 αναισθησιολόγο που είναι σε ετοιμότητα 24ώρες/ 30 ήμερες το μήνα ( 28 εφημερίες στο επίσημο οργανόγραμμα (!) αλλά όπως είναι λογικό δεν μπορεί να ζει μέσα στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα δυνητικά να χάνονται πολύτιμα λεπτά οξυγόνωσης σε ασθενείς κρίσιμης κατάστασης που χρίζουν άμεσης διασωλήνωσης. Αν διανοηθεί να πάρει άδεια κλείνουν αυτόματα το Χειρουργικό και το Μαιευτικό Τμήμα, αν δεν αντικατασταθεί από την Υγειονομική Περιφέρεια, όπως έγινε πρόσφατα.

1 παιδίατρο που είναι σε ετοιμότητα όλο το μήνα για συμβουλευτική ή και επέμβαση σε παιδιατρικά περιστατικά (19 εφημερίες/μήνα πέραν του τεράστιου καθημερινού όγκου τις πρωινές ώρες).

2 ακτινολόγους (15 εφημερίες έκαστος) σε ετοιμότητα όλο το μήνα για επείγουσες απεικονιστικές εξετάσεις σε θύματα τροχαίων και επείγοντα περιστατικά.  2 ορθοπεδικούς (15 εφημερίες έκαστος) σε ετοιμότητα όλο το μήνα για επείγοντα χειρουργικά και μη, κατάγματα και τραύματα.

2 καρδιολόγους (13 και 16 εφημερίες έκαστος), που επίσης καλούνται συνεχώς στα επείγοντα για διασωληνώσεις και επεμβάσεις σε βαριά περιστατικά.

2 ειδικούς Παθολόγους που ισορροπούν ανάμεσα σε Παθολογική κλινική και Επείγοντα.(9 εφημερίες/μήνα).

Το Χειρουργικό και Γυναικολογικό τμήμα έχει παρόμοιες συνθήκες εργασίας καθώς και οι υπόλοιπες ειδικότητες. Ταυτόχρονα το νοσηλευτικό προσωπικό «δεν μπορεί να κλείσει πότε το τηλέφωνο», καθώς μπορεί να χρειαστεί να στελεχώσει επείγοντα χειρουργεία οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Μόλις 2 νοσηλευτές ανά βάρδια καλύπτουν καθημερινά εκατοντάδες περιστατικά στα Επείγοντα σε συνεργασία με τους αγροτικούς ιατρούς και τους γιατρούς ειδικοτήτων. Φτάνουμε λοιπόν το 2020 σε μια «δυτική» αναπτυγμένη χώρα με την απίστευτη εξίσωση: 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις + εργαζόμενοι στο νησί + μόνιμοι κάτοικοι  Αντιστοιχεί 1 αναισθησιολόγος !!!

Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας έχει «παγώσει» προκήρυξη στελέχωσης με τις ειδικότητες που λείπουν, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για τη στέγαση γιατρών και νοσηλευτών και δεκάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο πρώην κέντρο υγείας. Αυτός είναι ο καπιταλισμός! Η κυβέρνηση ΝΔ στις πρώτες ημέρες της, ψήφισε καλοκαιριάτικα με διαδικασίες fast track νέους αντεργατικούς νόμους για πιο «εύκολες» απολύσεις, για φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις εφοπλιστικού και επιχειρηματικού κεφαλαίου, για ΝΑΤΟικές δαπάνες, αλλά …ξέχασε να νομοθετήσει και να στελεχώσει τις Υγειονομικές Μονάδες των νησιών του Αιγαίου που με την υπερπροσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών ανταποκρίνονται και ελαχιστοποιούν τα θύματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πραγματικά έστρωσε το δρόμο για την κατάντια αυτή, «ανακαλύπτει την Αμερική» και βλέπει μη βιώσιμα προγράμματα εφημεριών, ενώ 4 χρόνια τώρα εφάρμοσε με αποφασιστικότητα και πυγμή την ίδια κατάπτυστη πολιτική. Ποιών συμφέροντα εξυπηρετούν είναι – κατά τη γνώμη μας – προφανές : Τα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της Υγείας (ιδιωτικές κλινικές, πολύ-ιατρεία κλπ) τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την κατάσταση.

Καλούμε τους κατοίκους της Σαντορίνης να υπερασπιστούν το Νοσοκομείο και να απαιτήσουν την άμεση και πλήρη στελέχωσή του, απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του. Να τιμωρήσουν κάθε υπεύθυνο γι’ αυτή την κατάντια των υγειονομικών μονάδων του νησιού μας αλλά και ολόκληρης της χώρας και να οργανωθούν στοχεύοντας στη μοναδική ρεαλιστική λύση των σύγχρονων προβλημάτων των εργαζομένων. Ισχυροποίηση και συμπόρευση με το ΚΚΕ που στην 100χρονη ιστορία του πάντα έχει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, την Υγεία, την Παιδεία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *