ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΑ ΦΗΡΑ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

 

 

FHRA KYKLOFORIA1Η αλήθεια, είναι πως στο θέμα της κυκλοφορίας, τα Φηρά δε γνωρίζουν σημαντικές εναλλαγές εποχών. Ακόμα και το χειμώνα που πολλοί (οι οποίοι πάντως κάθε χρόνο μάλλον λιγοστεύουν), έχουν ξεχυθεί στις απέραντες ακρογιαλιές της Ταϊλάνδης, τις παραλίες του Μπαλί και τα αθηναϊκά προάστια, το κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, είναι πάντα φρακαρισμένο. Κατ’ αρχήν από τους γνωστούς Θηραίους-Κολοκοτρωναίους, που «καβάλα παν στην εκκλησιά, καβάλα προσκυνάνε». Βέβαια, ο πόλεμος των σύγχρονων Κολοκοτρωναίων γίνεται για ένα φρεντοτσίνο, κατά τη διάρκεια της απόλαυσης του οποίου, πρέπει να έχουν οπτική επαφή με το απαστράπτον μεταλλικό τους άλογο.
Αλλά όταν μπαίνει το καλοκαίρι, κάτι αλλάζει. Όχι βέβαια προς το καλύτερο. Θηριώδη λεωφορεία, οχήματα με αλάρμ «δύο λεπτάκια πάω στην τράπεζα κι έρχομαι», οχήματα τροφοδοσίας, δύσμορφες «γουρούνες» και εκατοντάδες μηχανάκια, μετατρέπουν τη χειμερινή ασφυξία σε κανονικό απαγχονισμό.
Τι ή τις πταίει;
1. «Μην πατάτε τη χλόη». Δεν θυμάμαι ποιος το είχε γράψει (μάλλον ο Νίκος Δήμου), αλλά οι έλληνες αντιλαμβάνονται την έννοια των προειδοποιητικών σημάτων, μόνο όταν δίπλα τους υπάρχει κι ένας αστυνομικός. Ακόμα και για να μην πατούν το γρασίδι ενός πάρκου.
2. Πόσους αστυνομικούς χρειαζόμαστε;. Σίγουρα πολλούς. Αλλά δεν έχουμε. Δεν μας στέλνουν και το ΑΤ Θήρας, έχει ένα τέτοιο φόρτο που ακόμα κι αν δούλευε 36 ώρες το 24ωρο δεν θα τα κατάφερνε. Η εύρυθμη λειτουργία της πόλης δεν πρέπει να επαφίεται- στις όντως σκληρές και φιλότιμες για την περίπτωση της Σαντορίνης- προσπάθειες των οργάνων της τάξης, αλλά στην ορθή νοοτροπία των μονίμων κατοίκων και επιχειρηματιών.
3. Rent a car, Rent a moto, Rent τη μις Πίγκι τη γουρουνίτσα. Μεροκάματο πρέπει να βγάλουν οι άνθρωποι, αλλά και οι υπόλοιποι, άνθρωποι είναι κι αυτοί και δεν μπορούν να κάνουν ζιγκ-ζαγκ, ανάμεσα στα άναρχα και σε δημόσιο χώρο παρκαρισμένα Rent ..κάτι τους.
4. Δημόσια παρκινγκ. Υπάρχουν, είναι πολλά, είναι ευρύχωρα και –κυρίως- είναι τσάμπα. Τα εγγύτερα στο κέντρο όμως, έχουν ήδη καταληφθεί από τα προαναφερθέντα Rent a car, από τους νέο- Κολοκοτρωναίους που δεν εννοούν να χαλάσουν τις συνήθειές τους για τους «κουτόφραγκους» ( οι οποίοι παρά ταύτα επιμένουν να τους δίνουν τα λεφτά για τον επιούσιο φρεντοτσίνο τους).
5. Η αιώνια εφευρετικότητα. Η καλλωπιστική γλάστρα, έγινε βαριά τσιμεντένια ζαρντινιέρα, με σκοπό όχι να στολίσει, αλλά να οριοθετήσει δημόσιο χώρο μπροστά από τις επιχειρήσεις, που ο κάθε επιχειρηματίας με το έτσι θέλω τον «απαλλοτριώνει». Αν προστεθούν και οι ταμπέλες που τοποθετούνται στα ελάχιστα και στενά (σε βαθμό κακουργήματος!) πεζοδρόμια, το χάος εκτός από πολυχρωμία, αποκτά και μια οσμή «Gyros with Tzatziki».
6. Οι γνωστοί Φήραρχοι. Κάθε χρόνο τα ίδια. Πότε θα κλείσει το κέντρο των Φηρών για τα οχήματα;. Θα το συζητήσωμεν, κατά τα αρχάς Ιουνίου. Θα εισηγηθώμεν αρμοδίως, εις τα υπέρτερα όργανα και έκτοτε, βλέπωμεν. Τουτέστιν: Όποιος δε θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Τα μέτρα, θα έπρεπε τουλάχιστον να ξεκινούν πριν το Πάσχα. Αλλά είναι τόσος ο φόβος της απώλειας αγορών μερικών Trendy πασουμακίων ή κάμποσων πορτοκαλάδων που οι Φήραρχοι διστάζουν εδώ και δεκαετίες να εισηγηθούν την έγκαιρη εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

ΥΓ. Τη φωτογραφία δανείστηκα, από το φίλο Σταύρο Κουταλίδη, ο οποίος αφαλώς ουδεμία ευθύνη φέρει για το περιεχόμενο του άρθρου,