Site icon Santonews

ΚΑΤΙ ΛΙΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ “ΜΕΛΕΤΗΣ” ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΓΚΑΦΑ

ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΗΡΞΕ ΔΙΟΡΘΩΣΗ-ΑΝΑΣΚΕΥΗ

 

 

Πριν το ξεκίνημα του σκαλίσματος των σημειώσεων, προκειμένου να γραφτεί κάτι, για κάτι που κάποιοι, ονόμασαν μελέτη (δεν γράφει πουθενά, ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο) και κάποιοι άλλοι (όλοι οι δημότες δηλαδή) θα πληρώσουν κιόλας, κάποιοι άλλοι ανησύχησαν και κάποιοι χάρηκαν, έφτασε η ανασκευαστική δήλωση του Δημάρχου. Δεν τέθηκε θέμα απαγόρευσης”, γράφει, άρα τα περί πλαφόν και τα λοιπά, τέλος.

 

Η διαχείριση, είναι ορθή, επιβεβλημένη και θα αποδειχτεί σωτήρια για το νησί. Αλλά, αυτή η προσέγγιση, με βιβλιογραφικά δεδομένα κάποια εκ των οποίων, ανάγονται σε δεκαετίες πριν, και η οποία κατέληξε κιόλας σε προτάσεις με συγκεκριμένους αριθμούς, καταπλήσσει, όποιον έχει διαβάσει μια επιστημονική μελέτη.
Οπότε, για την ώρα, η Santonews, θα περιοριστεί μόνο σε δύο (2) μικρά στοιχεία, αφήνοντας τους αναγνώστες να βάλουν τα συμπεράσματά τους.
Σελίδα 40- κόπια από το τεύχος της μελέτης.

 

 

 

 

  Παρατήρηση: Μια επιστημονική ομάδα. Κάνει μια μελέτη, για ένα κλάδο, ευαίσθητο, διαρκώς μεταβαλλόμενο και ενώ παραδίδεται στις αρχές του 2016, περιέχει στοιχεία, μέχρι το 2013 (!!!). Δεν βρήκαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα;. Δεν υπάρχουν ή δεν έψαξαν;.

Απάντηση. Όχι μόνο υπάρχουν, αλλά έχουν παρουσιαστεί και με τον πιο επίσημο τρόπο, από το μοναδικό επίσημο φορέα της Κρουαζιέρας. Την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυτιλίας. Ιδού.

 

 

Δεν είναι κρυφά, ούτε επιστρατεύτηκε ο Σέρλοκ Χολμς να τα βρει. Κυκλοφορούν επίσημα στο Διαδίκτυο, τα έχει δημοσιεύσει εν συνόψει η Santonews και περιέχονται στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ κ. Θεόδωρος Κόντες, στην έκθεση “EXPO 2015” 4-6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Να φουσκώσουν τα μυαλά του ταπεινού, επαρχιώτη δημοσιογράφου, που κατάφερε για ένα απλό ρεπορταζάκι, να βρει στοιχεία, που δεν κατάφερε, κοτζάμ, επιστημονική ομάδα;.

“Μα δεν χάλασε κι ο κόσμος που λείπουν τα δύο τελευταία χρόνια”, θα πει κάποιος. Ίσα-ίσα, τα δύο τελευταία χρόνια, είναι που “χαλάει ο κόσμος”. Η φλόγα στη Μέση Ανατολή μαίνεται ανεξέλεγκτη, το κύμα προσφύγων φουσκώνει, τα ασιατικά παράλια στη Μεσόγειο έχουν κλείσει για την κρουαζιέρα, τα Τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο τα αποφεύγουν οι εταιρείες και οι ταξιδιώτες, το Μαγκρέμπ δεν έχει ανακάμψει ακόμα τουριστικά μετά την “Αραβική Άνοιξη”. Και εντάξει, μπορεί να μην παίζουν τον μείζονα ρόλο σε ένα υπόμνημα (δεν φέρει πουθενά τον τίτλο Μελέτη) που βασίστηκε κυρίως στα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν 20 (είκοσι!) άτομα και αναλύθηκε σε 22 άτομα. Ακόμα και ως δημοσκοπικό δείγμα, θα ήταν πενιχρό, έστω κι αν υποτίθεται ότι ρωτήθηκαν οι ειδικοί.

Την ίδια στιγμή το ερευνητικό υπόμνημα, περιελάμβανε την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης της Festival Cruises το 2000 με την Ρ&Ο Cruises. Δηλαδή κρίνεται αξιοσημείωτη αυτή η λεπτομέρεια και είναι μια ανάξια λόγου, ανθυπολεπτομέρεια η κίνηση στη Σαντορίνη τα δύο τελευταια έτη!.

Το επόμενο αξιοσημείωτο:

 

“Επιπλέον, αναφέρθηκαν αλλαγές στη συμπεριφορά των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλίσουν φιλοδωρήματα”. Οι συγγραφείς παραθέτουν απλά και αμερόληπτα, τα όσα οι Sheridan και Teal διαπίστωσαν το 2006, μελετώντας την Ensenada, του Μεξικού. ΝΑΙ του Μεξικού, του οποίου κάτοικοι, εμποδίζονται από ένα τεράστιο φράχτη, προκειμένου να μη φτάσουν στην Αμερική ως παράνομοι μετανάστες. Που πολλοί από αυτούς πεθαίνουν στην έρημο ή πυροβολούνται από εθνοφύλακες στην απόπειρά τους να περάσουν τα σύνορα. Που ακόμα και ψυχρά επιστημονικά να το δεις, η Ελλάδα, παρά την πενταετή κρίση, έχει κατά κεφαλήν εισόδημα 25.600 δολάρια και βρίσκεται στην 72η θέση ενώ το Μεξικό των τρομακτικών ανισοτήτων, έχει παρά τη συνεχή του ανάπτυξη $18,500 και είναι 92ο (Τα στοιχεία αφέθηκαν εσκεμμένα σε δολάρια, μιας και προέρχονται από το CIA FACTBOOK εδώ και εδώ, έτσι για να δοθεί και μια επιστημονικοφανής εσάνς, στο ρεπορτάζ).

 

 

 

Αν λοιπόν οι ερευνητές, θεωρούν επιβεβλημένο, έστω σε επίπεδο βιβλιογραφικής αναφοράς να προειδοποιήσουν τους κατοίκους της Σαντορίνης, ότι υπάρχει η -απειροελάχιστη έστω- πιθανότητα να γίνουν δουλοπρεπείς εξαιτίας της κρουαζιέρας, τότε αξίζουν επαίνων. Προστατεύουν την εργατική αξιοπρέπεια, από τις ύπουλες σειρήνες της κρουαζιέρας που ενδέχεται να οδηγήσει μια ολόκληρη κοινωνία στον αυτοεξευτελισμό!. Επίσης, παραθέτουν και το παράδειγμα του Μπελίζ (σελίδα 26) όπου αυξήθηκε η βία και η χρήση ναρκωτικών, αλλά και της Καραϊβικής που ο Wilkinson , το 1999, τότε δηλαδή που η κρουαζιέρα ήταν ακόμα προνόμιο ενός περιορισμένου αριθμού ανθρώπων “διατυπώνει το ερώτημα αν αυτό το είδος ανάπτυξης είναι μια “ψευδαίσθηση ή αυταπάτη”, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις, ανάλυση επικεντρώνεται στον αριθμό των επισκεπτών και άλλες πτυχές, όπως οι κοινωνικό-πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες δεν ερευνώνται”.

Exit mobile version