Site icon Santonews

Καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε ερώτηση με θέμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των μικρών και μεσαίων ξενοδοχείων.

 

 

 

“Σύμφωνα με την ερώτηση, μεσούσης της πανδημίας του Covid-19, η χώρα μας εισερχόταν το 2020 σε ένα καλοκαίρι, στο οποίο Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παρουσίασαν ένα διαφορετικό πρόγραμμα διαχείρισης του τουρισμού. Η μεν Κυβέρνηση προτίμησε να στηριχτεί στην ακαριαία χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας ως προς τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τόνιζε επανειλημμένως την ανάγκη ενίσχυσης του κοινωνικού τουρισμού και τούτο αφενός για περισσότερους από έναν λόγους.

Έτσι, μια τέτοια πολιτική θα συνέβαλε στην στήριξη των επιχειρήσεων, και ειδικά των μικρομεσαίων, με την απαιτούμενη ρευστότητα για την επιβίωση τους, την αποφυγή χρεωκοπιών και απολύσεων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την προστασία των εργαζομένων. Επιπλέον, θα συντελούσε μετά από τις απανωτές κρίσεις των τελευταίων χρόνων, στην ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων.

Ο σχεδιασμός που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήρθε εκ των υστέρων να επαληθευτεί τον Φεβρουάριο του 2021 από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ψήφιση της Έκθεσης «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το Βιώσιμο Τουρισμό» με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενας Κουντουρά.

Στην έκθεση, εκτός των άλλων, καλούνται τα κράτη-μέλη να καταρτίσουν σχέδια δράσης για διασυνοριακά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού να ταξιδεύουν με Voucher εκτός της χώρας τους. Παράλληλα, καλείται η Κομισιόν να προτείνει ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο για τουρισμό χωρίς αποκλεισμούς, στα πρότυπα του ευρωπαϊκού προγράμματος CALYPSO, ώστε να μπορούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να χρησιμοποιούν τα εθνικά προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για να ταξιδεύουν και να φιλοξενούνται σε τουριστικά καταλύματα άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, που επίσης εφαρμόζουν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Παρόλα αυτά, ο κοινωνικός τουρισμός επιδοτήθηκε ελάχιστα, αναλογικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια προσπάθεια να υπάρχουν κάποια έστω κίνητρα ένταξης στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από τα ξενοδοχεία, το καλοκαίρι του 2020, ο Υπουργός Εργασίας, ανακοίνωνε την αποζημίωσή τους, εντός 30 ημερών. Ούτε όμως το 2020, ούτε το 2021, ούτε πλέον το 2022 πραγματοποιήθηκε αυτή η εξαγγελία. Αντίθετα, τα μικρομεσαία ξενοδοχεία, που ανέλαβαν όλο το βάρος της υγειονομικής κρίσης με μετέωρο τον κίνδυνο επιβίωσης της λειτουργίας τους, ουδέποτε έλαβαν και λαμβάνουν προσηκόντως τις εν λόγω αποζημιώσεις, με καθυστερήσεις που ξεπερνούν τους 8 και τους 10 μήνες.

Ήδη, για το καλοκαίρι του 2022, εκκρεμούν οι επιστροφές των αποζημιώσεών τους, ενώ οι δαπάνες λειτουργίας τους εξακολουθούν να τα βαραίνουν μέχρι τώρα, δημιουργώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, Εφορία και ΔΕΚΟ”.

Exit mobile version