ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ: ΚΑΚΟΤΥΧΙΑ Ή ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ;

ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΣΤΑ ΦΗΡΑ: ΚΑΚΟΤΥΧΙΑ Ή ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΑ;

 Είναι όλα τα ατυχήματα πρωτοφανή; (Φωτό Cine Kamari).

Είναι όλα τα ατυχήματα πρωτοφανή; (Φωτό Cine Kamari).

  Προφανώς, ατυχήματα συμβαίνουν παντού. «Ακόμα και εις τας καλυτέρας των οικογενειών». Αλλά στις «Καλές οικογένειες» (βλέπε τις ανόητες και μισελληνικές χώρες της Εσπερίας), όταν κάτι προκύπτει, εμφανίζονται –άμεσα- οι εξής αντιδράσεις:

1.       Αν υπάρχει κίνδυνος δημόσιας ασφάλειας, όχληση, κυκλοφοριακό πρόβλημα, ο εγγύτερος δημόσιος φορέας, αναλαμβάνει πρώτα τη διαφύλαξη της σκηνής του ατυχήματος και παράλληλα την ενημέρωση του κοινού.

2.       Άμεσα ανακοινώνονται, οι πιθανές αιτίες του ατυχήματος και εφιστάται η προσοχή των πολιτών, ενώ παράλληλα διερευνώνται πιθανοί κίνδυνοι για επανάληψη του συμβάντος στην ευρύτερη περιοχή.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕ ΑΤΥΧΗΜΑ «ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ;»

  Αυτά τα κάνουν οι κουτόφραγκοι, όμως. Διότι στη χώρα όπου θάλλει η φαιδρά πορτοκαλέα, υπάρχει διαφορετικός κώδικας χειρισμού προβλημάτων. Κατ’ αρχήν θεωρείται δεδομένο, πως κάθε ατύχημα, είναι «πρωτοφανές», «απρόσμενο» και οφειλόμενο στην «κακιά ώρα». Άρα η τυχόν απονομή ευθυνών, γίνεται μέσω καφενειακού χαρακτήρα συζητήσεων η διασποράς φημών. Τέλος, αν δεν υπήρξε τραυματισμός, εκφράζεται περίτρανα η ανακούφιση με την επωδό «ευτυχώς που δε θρηνήσαμε θύματα ή δεν είχαμε τραυματισμούς».

  Το ατύχημα με την καθίζηση του οδοστρώματος στα Φηρά, έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Μια υδροφόρα πέφτει και σχεδόν ανατρέπεται μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού. Πρώτη αντίδραση, «ευτυχώς που δεν υπήρξε τραυματισμός». Ευτυχώς!. Δεύτερη αντίδραση: πω… πω φανταστείτε αντί για υδροφόρα, να ήταν κάποιο γεμάτο τουριστικό λεωφορείο. Μα… ναι …για φανταστείτε το!.

  Αλλά αν η θεά τύχη έδειξε την εύνοιά της (με τον ίδιο τρόπο που δυστρόπησε επιτρέποντας να συμβεί το ατύχημα), οι λογικοί και υπεύθυνοι των τοπικών αρχών πως αντέδρασαν;. Ποιος ενημέρωσε υπεύθυνα τους πολίτες για το συμβάν;. Ποιος επέστησε την προσοχή στους αμέριμνους οδηγούς που κατευθύνονταν στην πρωτεύουσα του νησιού;. Ποιος ανέλαβε πρωτοβουλία αποφυγής της  -αναμενόμενης- κυκλοφοριακής συμφόρησης, ενημερώνοντας υπεύθυνα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, δίνοντας κι ένα κατ’ εκτίμηση χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των φυσιολογικών συνθηκών;.

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΛΙ Η ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΕΠΑΙΝΩΝ;

Στο ίδιο έργο θεατές; (Φωτό Φλώρα Δαμίγου)

Στο ίδιο έργο θεατές; (Φωτό Φλώρα Δαμίγου)

  Μήπως όλοι βολεύτηκαν με τις όντως σκληρές προσπάθειες απεγκλωβισμού του τεράστιου οχήματος και της κατά το δυνατόν σύντομης αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Δηλαδή, τι;. Υπήρχε περίπτωση να αφεθεί το όχημα στην περιοχή, ντεραπαρισμένο;.

  Με άλλα λόγια, ποιος είναι ο τρόπος χειρισμού μικρών ή μεγάλων κρίσεων;. Με την επιτόπια παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων και Τοπικών Συμβούλων, βγήκαμε από την υποχρέωση;. Για μια ακόμα φορά, δηλαδή, το νησί, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του, απλά βρίσκονταν μπροστά σε μια έκπληξη, γιατί κανείς δεν είχε φροντίσει να προβεί σε ψύχραιμη, υπεύθυνη και επαρκή ενημέρωση. Και βέβαια αφήνουμε στην άκρη τον ιδιοκτήτη του οχήματος, ο οποίος μάλλον βασανίζεται από το ερώτημα: Τελικά τι φταίει;. Οι κακοτυχίες ή οι κακοτεχνίες;.

  Όσο για τα ερωτηματικά, αυτά θα μείνουν αναπάντητα. Ήταν άραγε τόσο απρόσμενο, εξωφρενικό ή πρωτοφανές το συμβάν;. Κανείς δεν ήξερε αν υπήρξε πρότερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο;. Όλα αυτά θα τα απαντήσουν οι φήμες, γιατί οι επίσημοι μάλλον, δεν θα πουν λέξη. Άντε το πολύ-πολύ να βγει κάποια ευχαριστήρια ανακοίνωση –σε αυτό είμαστε large– που θα μιλάει για «άμεση κινητοποίηση», «υπεράνθρωπες προσπάθειες», «από την πρώτη στιγμή, έσπευσαν…» και «… αποδεικνύεται πως κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των πολιτών» και τα ρέστα. Τα ρέστα μας δηλαδή.