Site icon Santonews

ΚΑΝΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Θα ακολουθήσει αργότερα και ανάρτηση του βίντεο της περιήγησης.

 

 

Είναι πραγματικά το κρυμμένο διαμάντι της Σαντορίνης. Μια ολόκληρη εποχή, όχι σε διάταξη Μουσείου, αλλά σε ετοιμότητα ζωής. Το τράβηγμα της καρέκλας, ο ήχος των ζαριών, οι σιγανές κουβέντες των θαμώνων και ένα τάλιρο για το τζουκ-μποξ και η Σαντορίνη του χτες ζωντάνεψε.

 

  Αυτό το μικρό θαύμα, το έχει φτιάξει με τα χέρια του ο κ. Λουκάς Λιγνός. Ένας νέος άνθρωπος που αντί να επαναπαυτεί ή να αφοσιωθεί στην εμπορική προώθηση της Αποσταγματοποιίας που δημιούργησε ο πατέρας του Ευάγγελος, “προσηλυτίστηκε” στην ανασύνθεση του παρελθόντος.

 

Οι τοίχοι, ήδη ποτισμένοι με το ηδύ άρωμα του κονιάκ και του ούζου. Οι καρέκλες και τα τσίγκινα τραπέζια πεντακάθαρα για να υποδεχτούν τους “μουστερήδες”. Τα σακιά με τα όσπρια ανοιχτά με τις σέσουλες για να βάλουν στα χωνιά από στρατσόχαρτο ή την καφέ χαρτοσακούλα, τα φασόλια ή το φάβα για τις νοικοκυρές. Τα μισάνοιχτα σεντούκια με τα πολύτιμα αστεράκια του γλυκάνισου, να εκπέμπουν το μεθυστικό άρωμα της Μεσογείου. Οι χάλκινοι άμβυκες, αστραφτεροί και έτοιμοι για τη νέα παραγωγή. Και όλα αυτά, χωρίς την κλειστοφοβική αίσθηση που καμιά φορά αποπνέουν τα μουσεία. Με λίγα λόγια, ένα αριστούργημα.

 

 

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Ο κ. Λουκάς Λιγνός, μετέτρεψε το οικογενειακό αποσταγματοποιείο, σε θησαυροφυλάκιο, αναμνήσεων.

   Χειροποίητα ξύλινα έπιπλα συντηρημένα με φροντίδα. Παλιά δαντελένια σεμεδάκια, βαριές κρυστάλλινες ολοσκάλιστες φοντανιέρες και καναπέδες στη διάθεση των μουσαφίρηδων, που ανοίγοντας και μόνο την πόρτα, νιώθουν μια ανεξήγητη ευφορία να τους καταλαμβάνει.

  Ανεξήγητη, στην αρχή μόνο. Γιατί στη συνέχεια, τα πάντα εξηγούνται: Ένας νέος άνθρωπος, αντί να κυνηγά τα λεφτά ή την ουρά του και αντί να επαναπαύεται στις οικογενειακές δάφνες, δημιουργεί. Κυριολεκτικά. Μόνο που τον βλέπεις να αγγίζει τα αντικείμενα, καταλαβαίνεις ότι το ίδιο πράγμα το έκανε χιλιάδες φορές, μέχρι να σιγουρευτεί, ότι αξίζουν να βγουν στο φως.

Και στα προϊόντα σεβασμός και προσήλωση στην ποιότητα. Η μυστική Σμυρνέικη συνταγή του Ούζου, αρτυμένου με ζαφορά που έστησε στα πόδια της την αποσταγματοποιία την οποία δημιούργησε ως πάρεργο ο πατέρας Λιγνός. Πάρεργο και πειραματική δραστηριότητα μέχρι τη στιγμή που οι ειδήμονες μερακλήδες ανακάλυψαν την ξεχωριστή γεύση και τη σπάνια ποιότητα του ούζου και συνόδευαν με αυτό την την πρέφα τους μαζί με μερικά κομμάτια κατσούνι και λίγες λιαστές τομάτες. Και επίσης προϊόντα που αν τα παρήγε άλλη χώρα ή κάποια μεγάλη εταιρεία θα τα προωθούσαν ως πανάκριβες απολαύσεις για λίγους και εκλεκτούς. Όπως η παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια τσικουδιά τετραπλής (!) απόσταξης με τα μπουκάλια αριθμημένα, χρονολογημένα και υπογεγραμμένα ένα-ένα χωριστά, με το χέρι ή το λικέρ ούζου με κόκκους καφέ.

Η “Κάναβα Σαντορίνη”, δέχεται καθημερινά επισκέπτες και κανονικά, δεν θα έπρεπε να φεύγει επισκέπτης από το νησί χωρίς να περάσει από εκεί.

Save

Save

Exit mobile version