ΚΑΛΛΙΣΤΗ: Η ΠΕΡΙΚΑΛΛΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ https://www.artevarese.com/
[…] Ο γεωλογικός πυρήνας αυτού του νησιού βρίσκεται στην πραγματικότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών και αφρικανικών πλακών και αυτή είναι η προέλευση του ζωηρού ηφαιστείου της.
Η Σαντορίνη αναδύεται ως θεά από τα νερά, […]
τσακισμένη από τις δυνάμεις της Φύσης που έμεινε εκεί ατελής. Έτοιμη να κατοικηθεί.
Η κορυφογραμμή, στην πραγματικότητα, περιγράφεται από μια γενναιόδωρη χώρα εκλεπτυσμένου φωτός. Μια κορυφογραμμή λευκών σπιτιών που στηρίζεται, σε αρμονική ισορροπία, στην άκρη του κρατήρα. Τα στοιχεία των μορίων από τα οποία είμαστε οι ίδιοι είναι σε ελεύθερη κατάσταση.
Ταξιδεύουμε σε όλο το νησί βρίσκοντας ενδείξεις σε κάθε βήμα: σαν ένα βιβλίο ιστορίας ανοιχτό σε ίχνη χαμένων κόσμων, αρχαιοτήτων και αινιγμάτων που ξεδιπλώνονται μπροστά μας.
ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης. Το ξέρατε; Ένα πολύπλοκο σύστημα διώροφων σπιτιών, δρόμων, αποθηκών, πιθανώς ήδη ζωντανών περίπου το 3000 π.Χ.
Μια κινούμενη μπανιέρα μαρτυρεί το επίπεδο του πολιτισμού αυτού του μυστηριώδους πληθυσμού, με σχέδιο πολύ παρόμοιο με αυτό του χυτοσιδήρου στις αρχές της δεκαετίας του 1900.
Περπατώντας στο μονοπάτι προς το μικρό ιερό της Παναγίας Κατεφιανής, βλέπω ένα βότσαλο με παράξενο χρώμα. Σκύβω για να το πάρω: μοιάζει με ένα κομμάτι ενός αγγείου. Κοιτάζω προς τα πάνω και μόνο τότε συνειδητοποιώ ότι, μερικές δεκάδες μέτρα από τα πόδια μου, υπάρχει το Αχαϊκό νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας.
Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί, προσπαθήστε να φανταστείτε τις συνδέσεις, να χαθείτε στην ανακάλυψη, να βρείτε τις απαντήσεις … Νομίζω ότι είναι αισθήσεις που μόνο οι αρχαιολόγοι και λίγοι λάτρεις μπορούν να καταλάβουν.
Αυτή η έκρηξη κατέστρεψε όλα τα οργανικά ευρήματα έτσι, και για να φτάσουμε σε μια χρονολόγηση της εκδήλωσης, χρησιμοποιήθηκαν οι δακτύλιοι μερικών απολιθωμένων δέντρων που βρέθηκαν, οι οποίοι φέρουν το προφανές σημάδι της έλλειψης καλοκαιριού εκείνο το έτος. Στο Ακρωτήρι, από την άλλη πλευρά, προστατευμένοι από αμφορείς, βρέθηκαν σπόροι ελιάς, οι οποίοι χρονολογούνται με τον άνθρακα 14. Διασχίζοντας τα δεδομένα αυτών και άλλων ευρημάτων, έχουμε φτάσει σε μια σχεδόν ορισμένη ημερομηνία.
Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τους μυστηριώδεις ανθρώπους που κατοικούσαν στο νησί πριν από την καταστροφή, αλλά από τα ευρήματα, φαίνεται ότι έχει εξελιχθεί πολύ περισσότερο από ό, τι μπορεί να υποδηλώνει η περίοδος κατά την οποία τοποθετείται, τόσο πολύ που (ίσως)υποδηλώνει ότι είναι του μυθικού Βασιλείου της Ατλαντίδας.
Η Ατλαντίδα που περιέγραψε ο Πλάτων ήταν μια κυκλική πόλη με κεντρικό τμήμα χτισμένο στην ηπειρωτική χώρα, στην υπόθεσή μας το νησί της Νέας Καμένης, πολύ μεγαλύτερο από ό, τι είναι τώρα, με ένα σημαντικό κανάλι νερού που το περιβάλλει. Εξωτερικά, μια άλλη κυκλική λωρίδα γης ολοκλήρωσε τη δομή του νησιού: ο κρατήρας της προηγούμενης έκρηξης, σήμερα είναι το νησί της Θήρας».
L’Atlantide d
Ma c’è dell’altro.
Ivo Stelluti, Il Viag