Site icon Santonews

Καινοτόμα μίνι-υποβρύχια καταδύονται στον κρατήρα του Κολούμπου

“ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΛΟΥΜΠΟΥ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Στη Σαντορίνη βρίσκεται η Διεθνής επιστημονική ομάδα του Ευρωπαϊκού Έργου RAMONES (RadioActivity Monitoring in OceaN EcoSystems) με πλήρη χρηματοδότηση από τον «Ορίζοντα 2020», για τις δοκιμές των καινοτόμων ρομποτικών και αυτόνομων οχημάτων για υποθαλάσσια έρευνα και των πρωτότυπων αισθητήρων μελέτης υδροθερμικών πεδίων.
Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 στις 16:30 στο λιμάνι του Έξω Γυαλού θα πραγματοποιηθεί δημόσια επίδειξη των υποβρύχιων οχημάτων τα οποία θα μελετήσουν το υδροθερμικό πεδίο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου και 20 επιστήμονες από: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Ελλάδα), Instituto Superior Técnico (Πορτογαλία), Evologics (Γερμανία), Ecole Normale Supérieure (Γαλλία), Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ελλάδα), Ploatech (Ισπανία), Πανεπιστήμιο Durham (Ηνωμένο Βασίλειο), Πανεπιστήμιο Clermont Auvergne (Γαλλία) και Universidad de Las Palmas Gran Canaria (Κανάριοι Νήσοι) θα μπορούν να εξηγήσουν τις προοπτικές και τα οφέλη από τη χρήση αυτόνομης ρομποτικής τεχνολογίας σε συνδυασμό με καινοτόμους αισθητήρες για την επισκόπηση και παρακολούθηση του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο θαλάσσιος χώρος της Σαντορίνης και κυρίως το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, αποτελούν φυσικά εργαστήρια για την κατανόηση φυσικών και γεωλογικών φαινομένων και η χρήση καινοτόμων οχημάτων στη θαλάσσια έρευνα θα βοηθήσει όχι μόνο την τοπική, αλλά και τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης και ισχυρή προστασία απέναντι σε πιθανούς φυσικούς κινδύνους.
Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα RAMONES EU συνεργάζεται με το Υποθαλάσσιο Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο του Κολούμπου ( SANTORY ) ενώ θα συμμετέχει στην εκτέλεση των εργασιών και ο υπεύθυνος της ωκεανογραφικής αποστολής της NASA που είχε γίνει το 2019 από το Woods Hole Oceanographic Institution (Αμερική).
Η μελέτη των υποθαλάσσιων υδροθερμικών πεδίων αλλά και των θαλάσσιων γεωκινδύνων απαιτούν τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών και την εγκατάσταση οργάνων στον υποθαλάσσιο πυθμένα ώστε να συλλέγονται δεδομένα σε συνεχή ροή για τη σωστή παρακαλούθηση τους και τη δημιουργία υποθαλάσσιων ηφιαστειακών παρατηρητηρίων.
Στον Έξω Γυαλό. θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αυτόνομα ρομποτικά οχήματα, ένα όχημα επιφανείας, το υποθαλάσσιο εργαστήριο βυθού με ενεργειακή αυτονομία και πλήθος αισθητήρων και αισθητήρες ακτινοβολίας.
Η κοινωνία της Σαντορίνης πρέπει να γνωρίζει πώς οι επιστήμονες παρακολουθούν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου και τον θαλάσσιο χώρο του νησιού”.
Exit mobile version