“ΚΑΗΜΕΝΕ ΝΙΚΟΛΟ, ΝΑ ‘ΞΕΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΤΖΑΚΙΣΕΣ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ”

ΠΛΗΡΗΣ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ

 

 

 

  λιμανακι_βουρβουλου_δαμιγοσ copyΡεπορτάζ, στο Βουβούλο έκανε η κάμερα του “Volcano TV” στο πλαίσιο της εκπομπής “Ενημερωτικός Περίπλους”. Με οδηγό τον -εκλεγμένο με την πλειοψηφία- αντιπρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Λευτέρη Λιγνό, περιπλανηθήκαμε στα στενάκια του χωριού, αντικρίζοντας ταπεινωτικές εικόνες. Μόνο ο Πάνω Βουρβούλος, παραμένει καθαρός, κι αυτό χάρις σε τέσσερις κυρίες (4) που καθημερινά σκουπίζουν εθελοντικά από ένα κομμάτι του χωριού. Κατά τα άλλα, “τα τελευταία χρόνια, δεν έχει μπει μια πέτρα πάνω στην άλλη”, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λιγνός.

Η μεγάλη θλίψη όμως, έρχεται όταν αντικρίζεις, το χειροποίητο λιμανάκι του Βουρβούλου. “Μας είχε 6-7 παιδιά μέσα στη θάλασσα και μαζί κι ο ίδιος και μαζεύαμε πέτρες που τις δίναμε ο ένας στον άλλο”, είπε κ. Λιγνός, αναφερόμενος στον αείμνηστο Νικολό Δαμίγο που είχε για περηφάνια του, το Λιμανάκι.

Ευτυχώς που δε ζει!. Γιατί θα πέθαινε καθημερινά από θλίψη, βλέποντας αυτό το χειροποίητο έργο, να καταρρέει. Κάποιοι αφού ασέβησαν στη μνήμη του, αμαυρώνοντας τις μαρμάρινες αναθηματικές πλάκες στην -κάπως σαν- πλατεία του χωριού, τώρα ασεβούν καθημερινά και θρασύτατα, πάνω στο “έργο χειρών” του. Ο κ. Λιγνός, άνθρωπος της οικοδομής ο ίδιος, προσφέρθηκε με το συνεργείο του να το φτιάξει δωρεάν, αφού του παραχωρήσουν τα χρειώδη υλικά. Συνάντησε αδιαφορία.

Καμία, άλλη κουβέντα. Απλά δείτε, το σύντομο βίντεο. Και μην αναρωτιέστε γιατί δεν “μπαίνει μια πέτρα πάνω στην άλλη”. Ίσως ο Βουρβούλος, επιβεβαιώσει αυτό που είχε πει ο Γιώργος Παπανδρέου (Βίντεο στο τέλος).

ΥΓ. Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα πάλι τον Χριστιανόπουλο για να δώσω τίτλο. Ίσως πιο ταιριαστή θα ήταν εκείνη η αρχή του ρωμαϊκού δικαίου που την έκανε ανεξίτηλη και στους μη νομικούς, με το τελευταίο του μάθημα επί δικτατορίας, ο Αριστόβουλος Μάνεσης “Qui tacet consentire videtur (όπoιoς σιωπά φαίνεται ότι συναινεί). Και όχι, ούτε λατινικά ξέρω, ούτε νομικά, απλά έτυχε να έχω διαβάσει τη διάλεξη που έδωσε στους φοιτητές ο σπουδαίος αυτός Δάσκαλος, λίγο πριν συλληφθεί από τα όργανα της Χούντας.

Και χαίρομαι, που πολλοί, λύνουν τη σιωπή τους. Αρκετά κράτησε η περίοδος χάριτος, που κάποιοι μετέβαλλαν σε ομερτά. Λοιπόν -ας κάνω ακόμα μια επίδειξη λογιοτατοσύνης: ή φέρτε τους Εισαγγελείς, όπως απειλείτε ή φέρτε τους κλόουν, όπως λέει το τραγούδι (θα το βρείτε στο τέλος) του Stephen Sondheim που τραγούδησε ο Frank Sinatra .

1 Απάντηση

  1. Ο/Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ λέει:

    Αν ο Νικολός ήταν εν ζωή δεν θα υπήρχαν στην διοίκηση του χωριού αυτοί τώρα, οι Βουρβουλιανοί λάτρευαν τον Νικολό γιατί αγαπούσε τον τόπο του και τους συγχωριανούς του, ήταν μέσα σε όλα και με την απλή λογική του έπραττε πάντα το καλύτερο για το Βουρβούλο. Αν ζούσε ο Νικολός δεν θα ήταν έτσι ο Βουρβούλος, ο Νικολός όταν έπρεπε να φτιάξει κάτι για το χωριό του δεν υπολόγιζε τίποτα, τα πλήρωνε από την τσέπη του και το χωριό ήταν πρότυπο για την εποχή του. Είναι κρίμα για μικροκομματικές διαφορές και μάλιστα διαφορές με ένα νεκρό (που θα μείνει βέβαια για πάντα στην μνήμη μας) να αφήνουν το χωριό να ρημάζει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *