“ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ: «ΚΑΦΕΤΖΗ ΓΡΟΥΣΟΥΖΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΣ»

 

 

 

Πρωτότυπη παρουσ'ίαση από το Γιώργο Πίττα

Πρωτότυπη παρουσίαση από το Γιώργο Πίττα

Θα μπορούσε να είναι η παρουσίαση της χρονιάς. O τόπος ταιριαστός με το θέμα, απολαυστική στην εξέλιξή της, χρήσιμη στα συμπεράσματα της. Ο Γιώργος Πίττας, καθισμένος σε μια καρέκλα καφενείου και περιτριγυρισμένος από ανάλογα χαλαρούς συνδαιτυμόνες- μεταξύ αυτών και ο Δήμαρχος Θήρας- παρουσίασε τα «Καφενεία της Ελλάδος». Σε ένα από τα τιμώμενα μέρη. Στο «Καντούνι» της κυρίας Βούλας στον Πύργο, που περιλαμβάνεται στο εξαιρετικά ενδιαφέρον πόνημα, με τα 80 εμβληματικά καφενεία- καφεποτεία της Ελλάδας που γράφουν τη δική τους σεμνή ιστορία, φιλοξενώντας εκείνες τις ποτισμένες με το άρωμα του καφέ και τη γεύση του αλκοόλ σελίδες που γράφουν οι ελληνικές παρέες. Πάνω από 300 τέτοια μέρη, κατέγραψαν ο φακός και η πένα του Πίττα και μόνο 80 από αυτά χώρεσαν στο καλαίσθητο – και μνημειώδες λόγω της μοναδικότητάς του- πόνημα.

 

Μια μικρή ιστορία, με αμφίβολο μέλλονTA_KAFENEIA_EXOFYLLO

 

Από το εμβληματικό καφενείο της Άμφισσας που απαθανάτισε στον αριστουργηματικό «Θίασο» ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, μέχρι τα απομεινάρια του χτες σε χωριά που αριθμούν μερικές δεκάδες κατοίκων, ο συγγραφέας και φωτογράφος, αφηγείται μια ιστορία όπου αλλάζουν μόνο τα μέρη και οι ονομασίες. «Σπάνια, να δεις καφετζή γρουσούζη», είπε χαρακτηριστικά, αναλύοντας το πώς ένας τόπος συνάθροισης, γίνεται αξεπέραστο σημείο αναφοράς των τοπικών κοινωνιών. «Η επαρχία έχει τους ρυθμούς της», σημείωσε, αποδίδοντας στην αδυναμία της αστικής τάξης να αντιληφθεί τη διαφορά μεταξύ δουλειάς και σχόλης την αρνητική φόρτιση της έννοιας και των επιθέτων που συνοδεύουν τους θαμώνες των ανά την επικράτεια καφενείων. Αντικείμενο της αγάπης του είναι οι καφετζήδες – «Πρεσβευτές του κάθε χωριού» τους χαρακτήρισε- που ήσαν  πολυπράγμονες, πολύ-επαγγελματίες και σκληροί δουλευτές, μαζεύοντας κάτω από την πρόχειρη κάποτε, σκέπη του καφενείου και γύρω από τη θέρμη της παραδοσιακής ξυλόσομπας, όλη την κοινωνική ζωή της ελληνικής επαρχίας.

«Ήταν μια εξαιρετική έμπνευση να γραφτεί αυτό το βιβλίο», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Αναστάσιος- Νικόλαος Ζώρζος, που –επηρεασμένος από το κλίμα της συνάντησης- προτίμησε να αναφερθεί στις δικές του αναμνήσεις από το εμβληματικό «Καντούνι» του Πύργου και τη σχεδόν μυθιστορηματική μορφή της κ. Βούλας που το διαχειρίζεται. Παρών και ο Πρόεδρος της «Εστίας Πύργου» κ. Ιάκωβος Ζώρζος που σεμνά περιορίστηκε στο ρόλο του οικοδεσπότη, δίνοντας το χώρο για μια  καλή και γόνιμη κουβέντα η οποία έξυσε το επίχρισμα παλιών αναμνήσεων, βάζοντας ταυτόχρονα και πολλά ερωτήματα για το μέλλον μιας παράδοσης. Στην οποία, ταυτόχρονα γράφτηκε, μια μικρή υποσημείωση, κάτω από τα θροΐζοντα πεύκα και τις οικείες μυρωδιές που αντιστέκονται στη μόδα της «εξέλιξης». Γιατί όποια κι αν είναι η εκδοτική πορεία αυτού του θαυμάσιου βιβλίου, στη Σαντορίνη έγραψε μερικές αράδες πολιτισμού, μακριά από έδρες και φωτισμένα πόντιουμ.