ΥΠΕΡΩΚΕΑΝΙΑ ΣΤΙΣ… ΛΕΩΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

ΑΣ ΛΥΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ1Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, έφερε και μια αντίστοιχη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις εκδρομές σε διάφορα αξιοθέατα του νησιού. Αυτή έφερε με τη σειρά της, ένα τεράστιο αριθμό μεγάλων λεωφορείων που για τους -κατά κύριο λόγο στενούς- δρόμους του νησιού, αποτελούν πηγή σοβαρού προβληματισμού. Για παράδειγμα: ανήμερα το Πάσχα, ένα λεωφορείο φρακάρισε εξαιτίας σταθμευμένου αυτοκινήτου στην «κατηφόρα του Πελεκάνου» στα Φηρά με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να σταματήσει για τουλάχιστον 40 λεπτά. Είναι λοιπόν προφανές πως η ύπαρξη αυτών των «υπερωκεάνιων της ασφάλτου», δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, λειτουργικότητας και ασφάλειας του οδικού δικτύου. Αλλά είναι εξίσου προφανές, πως εφόσον αυτά τα οχήματα υπάρχουν πρέπει να βρεθεί τρόπος ανεκτής διαχείρισης. Τουλάχιστον να λυθούν μερικά, μικρά προβλήματα τα οποία έθεσαν στη santonews.com, οι οδηγοί λεωφορείων που βρίσκονται ατέλειωτες ώρες πίσω από το τιμόνι.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:
1. Κοντά στον Άγιο Γεράσιμο, στο Φηροστεφάνι, λόγω κακοτεχνίας υπάρχει ένα βύθισμα της ασφάλτου, που δημιουργεί κινδύνους.
2. Στο Μεγαλοχώρι, λίγο πριν την πάροδο για το Οινοποιείο Μπουτάρη υπάρχει μια τεράστια λακκούβα, που η αφιλότιμη δε λέει να κλείσει από μόνη της.
3. Στον κάτω δρόμο των Φηρών (αλλά και σε άλλες περιοχές) τα δέντρα έχουν μείνει ακλάδευτα, με αποτέλεσμα τα λεωφορεία να καταλαμβάνουν το κέντρο του οδοστρώματος για να αποφύγουν τα απειλητικά κλαδιά κι έτσι να είναι διαρκής η απειλή σύγκρουσης με οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα.
4. Στον Καρτεράδο μπροστά από το Σούπερ Μάρκετ Δεναξά, υπάρχει πρόβλημα με το οδόστρωμα.
5. Στην Οία, η είσοδος-έξοδος, είναι εντελώς προβληματική.
Φυσικά, αυτά είναι τα εύκολα. Δυσκολότερη είναι η απόφαση για το είδος και τον αριθμό των οχημάτων που κυκλοφορούν στου νησιού.
Τέλος, για τους οδηγούς λεωφορείων. Μπορεί να κάνουν τη δουλειά τους και να έχουν ασφυκτικά προγράμματα με πολλές ώρες εργασίας. Αλλά αυτοί είναι οι επαγγελματίες. Οι υπόλοιποι- τουρίστες, εργαζόμενοι, κάτοικοι- είναι ερασιτέχνες οδηγοί και κάποιοι από αυτούς πανικοβάλλονται όταν βλέπουν ένα θηρίο να έχει καταλάβει τα 2/3 του δρόμου. Οπότε, ο επαγγελματίας πρέπει να προσέχει διπλά. Αν θέλει να λέγεται επαγγελματίας.