ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΛΥΧΑΔΑ

Η Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΑΘΛΟ

H Καρυοφιλιά Καραμπέτη

H Καρυοφιλιά Καραμπέτη

Μια συγκλονιστική Καρυοφιλιά Καραμπέτη, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εκατοντάδες θεατρόφιλοι του νησιού (τελικά είναι πάρα πολλοί!), στο Santorini Arts Factory (SAF) στη Βλυχάδα. Εμπνεόμενη από το θρυλικό «Λεωφορείο ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, η Γλυκερία Βασδέκη έγραψε ένα πυκνό, στιβαρό και σπαρακτικό κείμενο το οποίο κυριολεκτικά απογείωσε η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός. Η «Βαλκανική περιπέτεια» της σύγχρονης Μπλανς ντι Μπουά , ξεκινούσε από τις εσχατιές της Ελλάδας, στάθμευε σε κακόφημα μπουζοκομάγαζα που μύριζαν καπνό, φτηνό αλκοόλ και ασυγκράτητο πόθο μεταλλαγμένο σε «καψούρα» που εκδηλώνεται με σκορπισμένα λουλούδια και σπασμένα πιάτα από γύψο. Η «καλοσύνη των ξένων», που γίνεται «καλοσύνη της γης».
Εκεί, ανάμεσα στο γαλαζωπό καπνό των τσιγάρων και το άφθονο αλκοόλ, αναδεικνυόταν η εκπληκτική θεατρική προσωπικότητα της Καραμπέτη που οδηγούσε στην κάθαρση αυτή τη φρενήρη πορεία προς την απόλυτη παρακμή. Οι μνήμες του Ουίλιαμς, υπαρκτές σαν νύχια που σκάλιζαν παλιές πληγές. Βιασμός και εγκλεισμός για να σωθεί η οικογενειακή «γαλήνη», στο πρωτότυπο έργο. Κάθαρση χωρίς εκδικητικότητα, στο κείμενο της Βασδέκη. Ίσως απλά απόδοση δικαιοσύνης. Καλύτερα όμως Κάθαρση, με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου. Και μια Καραμπέτη-Ραμόνα, σε υπέροχα ερμηνευτικά ντεσιμπέλ. Μια ηθοποιός που η γλώσσα του σώματος, η φωνή και η ανάσα της καθήλωσαν τους θεατές και «έσβησαν» ακόμα και το νυχτερινό αεράκι της Βλυχάδας.

 

ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ

 

Η υποταγμένη, συμβιβασμένη και αφόρητα ερωτευμένη Στέλλα (Λένα Δροσάκη), αυτόφωτη παρά τη σαρωτική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, ο Ζλάταν (Κρις Ραντάνοφ) αρχετυπικό αρσενικό επί σκηνής και ο Δημήτρης Μοθωναίος (το υιοθετημένο αγόρι που «γράφει» τη ζωή μετά το «τέλος») εξαιρετικός. Και τέλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης. Λαμπερό δείγμα γραφής. Υποδειγματική διεύθυνση και διδασκαλία. Μακάρι να ασχοληθεί και με την πρωταρχική Μπλανς (με την Καραμπέτη στο ρόλο όμως!).
Και σαν σύνοψη: Οι θεατρόφιλοι της Σαντορίνης θα θυμούνται για πολύ αυτήν την παράσταση. Και το SAF, έβαλε σε δυσθεώρητα ύψη τον πήχη.
ΥΓ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν φωτογραφίες από την παράσταση στη Βλυχάδα. Ο γράφων παραιτήθηκε από την ιδέα του ρεπορτάζ στα πρώτα κιόλας λεπτά. Ήταν μια μέθεξη και ως εκ τούτου, συγνώμες δεν αρμόζουν.